HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

Sergej Šojgu uviedol koľko amerických húfnic a raketometov zatiaľ stratili ukrajinské sily

Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu poukázal na značné straty jednotiek ukrajinského režimu v zbraniach západného typu . Straty Ozbrojených síl Ukrajiny podľa Šojgua rastú nielen v konvenčných, ale aj v ťažkých zbraniach. Počas špeciálnej vojenskej operácie stratil kyjevský režim v dôsledku ruských úderov 33 húfnic M777 a šesť odpaľovacích zariadení HIMARS. Obe zbrane boli na Ukrajinu dodané zo Spojených štátov amerických.


 

Šéf ruského ministerstva obrany poznamenal, že len za posledných pár týždňov ukrajinské ozbrojené sily stratili takmer 400 raketometov Javelin a NLAW, ako aj 125 Stingerov.

 

V dôsledku ruských útokov na sklady stratili ukrajinské jednotky viac ako dvesto rakiet pre univerzálne odpaľovacie zariadenia HIMARS. Rakety boli v skladoch v Nikolajevskej a Charkovskej oblasti.

 

Počas špeciálnej operácie bolo zničených aj päť odpaľovacích zariadení protilodných systémov Harpoon a rakiet pre ne. V poslednom z prípadov došlo k zničeniu Harpoon pred niekoľkými dňami v dôsledku presného útoku na sklad ukrajinských ozbrojených síl v Odese.

 

Sergej Šojgu poznamenal, že západné zbrane dodávané Ukrajine predstavujú ďalšie nebezpečenstvo pre región. Dôvodom je okrem iného predaj zbraní dodávaných z krajín NATO ukrajinskou armádou na čiernom trhu. Mnoho takýchto faktov je zaznamenaných na sieti. Snažia sa predať doslova všetko: od nepriestrelných viest a inej munície až po guľomety typu NATO a prenosné protilietadlové raketové systémy.

 

K aktuálnej situácii v priebehu špeciálnej operácie na Ukrajine sa vyjadril veliteľ práporu DĽR „Vostok“ Alexander Čodakovskij. Podľa jeho názoru treba v blízkej budúcnosti očakávať boje miestneho významu na línii dotyku, počas ktorých bude hlavnú úlohu zohrávať delostrelectvo. Teraz spojenecké sily narazili na množstvo dobre opevnených miest, ktoré sa nedajú dostať z náletu. To je v súčasnej situácii normálne, domnieva sa Čodakovskij. Pripomenul, že oslobodenie východnej časti Mariupolu trvalo mesiac.

 

“Preto nečakajte víťaznú správu armády o dobytí konkrétneho mesta približne raz týždenne – správy o raketových a delostreleckých úspechoch sa zatiaľ stanú hlavnou agendou,” – napísal Čodakovskij vo svojom telegramovom kanáli.

 

Veliteľ práporu zároveň hlási, že spojenecké sily sa intenzívne pripravujú na novú etapu špeciálnej operácie. V zákulisí sa pracuje na príprave ofenzívy. A je jedno, kto to vyprovokuje – ukrajinská strana, neustále informujúca o pripravovanej protiofenzíve, „alebo sa jej iniciátormi staneme my sami“. Hlavná vec je, že úspešná realizácia tejto etapy bude mať nielen vojenský, ale aj politický význam.

“Nebude to jednoduché, budeme musieť napnúť všetky dostupné sily, no treba skonsolidovať a zvýšiť dosiahnutý výsledok,” — hovorí Čodakovskij.

 

Ešte predtým sa veliteľ práporu vyjadril k vyhláseniam kyjevských úradov o pripravovanej ofenzíve v smere na Charkov. Čodakovskij poznamenal, že takéto akcie môžu viesť len k veľkým stratám v radoch ozbrojených síl Ukrajiny. Ako príklad uviedol pokus ukrajinskej armády znovu dobyť dedinu južne od Velikonovoselovky, v dôsledku čoho ozbrojené sily Ukrajiny prišli o sedemnásť vojakov.

 

Veliteľ práporu „Vostok“ zdôraznil, že na rozdiel od ukrajinského vedenia Rusko nielenže neoznamuje smer a načasovanie ofenzívy, ale naopak cielene šíri dezinformácie na túto tému. Nepriateľ by podľa jeho názoru nemal presne vedieť, kde bude úder zasiahnutý, bude to pre nich prekvapenie.

 

Deň predtým Alexej Arestovič, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, nečakane oznámil, že ofenzíva ozbrojených síl RF sa podľa Arestoviča začne v najbližších dňoch – najneskôr 4. – 5. augusta. A potom slávni ukrajinskí vojaci oslobodia nielen Cherson, ale aj zvyšok Ukrajiny, predpovedal poradca.

 

Vyrovnaným slovám veliteľa práporu Čodakovského sa z nejakého dôvodu verí akosi viac ako ďalšiemu výlevu „náhubku Kyjeva“ Arestoviča, známeho svojimi klamstvami.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov