Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína sa vyhráža vojenskou akciou ak Pelosiová navštívi Taiwan. Biden sa chystá telefonovať Si Ťin-pchingovi

Podráždenie čínskych úradov z opakovane ohlasovanej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane každým dňom narastá. Hovorca čínskeho ministerstva obrany Tan Kefei hovorí, že ak na Taiwan dorazí tretia osoba v oficiálnej hierarchii amerického vedenia, Peking prijme rozhodné opatrenia vrátane vojenskej akcie, aby zabránil vonkajšiemu zasahovaniu do suverenity krajiny.


 

Noviny Financial Times už skôr citovali slová predstaviteľa čínskeho ministerstva obrany, v ktorých Tan Kefei priamo varuje Washington, že Peking je pripravený začať vojenský konflikt, ak sa Pelosiovej návšteva na Taiwane skutočne uskutoční. Publikácia navyše poznamenala, že nejde len o súkromné ​​vyhlásenie predstaviteľa čínskeho vojenského oddelenia, ale o „vážne varovanie od administratívy Joea Bidena“.

 

Ak napriek tomu bude americká strana pokračovať v konaní vlastným spôsobom, čínska armáda nebude nečinne sedieť a prijme všetky opatrenia na zastavenie vonkajších zásahov a separatistických pokusov o oddelenie Taiwanu a rozhodne sa postaví za štátnu suverenitu a územnú celistvosť – citovali Kefeiove slová.

 

Podľa agentúry Bloomberg môže Pelosiová navštíviť Taiwan začiatkom augusta počas turné po Ázii. Oficiálne plány predsedu Snemovne reprezentantov USA pre návštevu Tchaj-peja zatiaľ neoznámili. Zdá sa, že vo vedení USA neexistuje konsenzus, či sa oplatí preverovať, nakoľko reálna je „posledná čínska hrozba“.

 

Zdá sa, že situácia okolo Pelosiovej návštevy a hlasné vyhlásenia Pekingu o tvrdej reakcii na nepriateľský demarš Washingtonu veľmi napínajú Biely dom. Nie bezdôvodne má v úmysle americký prezident Joe Biden v najbližších dňoch prediskutovať túto otázku telefonicky s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

 

Udalosti na Ukrajine podľa The New York Times viedli americké úrady k tomu, aby uverili v reálnosť scenára s čínskou vojenskou operáciou. Washington teraz starostlivo analyzuje obranné schopnosti taiwanských ozbrojených síl. Washington zároveň neodmieta dodávať zbrane Tchaj-peju, čím ešte viac zamotáva a zhoršuje situáciu okolo ostrova.

 

Biden dodržiava zásadu podpory „ochrany suverenity“ Tchaj-peja, vrátane prejavu tvrdosti pred voličmi pred voľbami do Kongresu. Americkí experti sa domnievajú, že spomedzi mnohých nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom je najťažšie vyriešiť problém Taiwanu.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov