Ilustračné foto
Aktuality, História,

Viete, že Adolf Hitler ponúkol mier Británii už 19. júla 1940? a ďalšie historické zaujímavosti

…Otto Skorzeny, neskorší obersturmbannführer Waffen SS a osloboditeľ Benita Mussoliniho z Gran Sasso, už v júli 1940 priamo podozrieval veliteľa nemeckej vojenskej rozviedky admirála Wilhelma Canarisa z tajnej spolupráce pre Angličanov?


Bol to práve Canaris, ktorý presvedčil Hitlera v lete 1940, že výsadok do Británie nie je možný: 7. júla zaslal Hitlerovi tajnú správu, v ktorej sa uvádzalo, že Nemcov vysadených v Anglicku očakávajú 2 divízie prvej línie obrany a 19 divízií rezerv. Angličania však v tom momente mali iba jednu bojaschopnú jednotku – 3. divíziu generála Montgomeryho. Sám generál to uvádza vo svojich memoároch… Od samého začiatku vojny aj v jej rozhodujúcich momentoch Canaris jednal ako najhorší protivník Nemecka.

 

…Adolf Hitler podpísal dňa 16. júla 1940 plán „Seelowe“, ktorý rátal s vylodením nemeckých síl na južnom pobreží Anglicka a ich postupom na sever sa mala dosiahnuť línia na spojnici miest Southampton a Rochester, teda južne od Londýna? Následne mala nemecká armáda rozvíjať útok a dosiahnuť čiaru Gloucester a Maldon, teda vrátane Londýna.

A hoci Hitler plán podpísal, príprava na operáciu sa ešte nezačala. Hlavne Luftwaffe nemala zadanú jasnú operačnú úlohu.

 

…Adolf Hitler ponúkol mier V. Británii už 19. júla 1940?

Aj preto nebola jeho operácia proti Britom na Západe realizovaná do dôsledkov. Osobitne charakteristický je v tom Hitlerov rozkaz z 24. mája 1940, ktorý zastavil ďalší postup tankových divízií skupiny armád „A“. Zdá sa, že tento politický krok ovplyvnil Hermann Göring. No Angličania ho neprijali.

 

…na vojenskom zhromaždení 31. 7. 1940 Adolf Hitler vyhlasuje, že Anglicko sa bude držať len kým bude existovať ZSSR a USA?

Vraj ak padne ZSSR, vtedy ho aj USA opustia kvôli zaktivizovaniu Japonska na Tichooceánskom bojisku.

Hitler na tomto zhtomaždení informuje aj o svojom rozhodnutí „vysporiadať sa s Ruskom“. Začiatok operácie určil na máj 1941. Od tohto momentu sa za krajný termín materiálneho zabezpečenia armády všetkým nevyhnutným považoval 30. apríl 1941.

 

 

…Nemecko už 25.7. 1940 nastolilo po svojom víťazstve v Európe „nový hospodársky poriadok“?

Smernice na to vydal referát ministra hospodárstva Walthera Funka. Podľa nich sa mala stať zásobárňou Nemecka celá Európa a tvoriť jednotný európsky trh, ktorý by bol absolútne ovládaný Nemeckom. Týkalo sa to tak obeživa, ako aj úveru a obchodu.

 

Dňa 2. augusta 1940 vydal Hermann Göring memorandum, v ktorom určoval ciele nemeckej hospodárskej politiky a konštatoval: „Jedným z cieľov nemeckej hospodárskej politiky je zväčšenie nemeckého vplyvu v zahraničných podnikoch… využitá musí byť každá príležitosť, aby nemecké hospodárstvo získalo v priebehu vojny prístup k materiálnym záujmom hospodárstva v okupovaných krajinách.“

 

Göring mimoriadne nariaďuje, aby bol čo najviac uvoľnený vývoz nemeckého kapitálu do okupovaných uzemí a aby nemeckí kapitalisti získali čo najväčší počet zahraničných podnikov. (Supi sa vrhli na korisť dobytú nemeckým Wehrmachtom.)

 

…Salzburské rokovania z 28. júla 1940 spôsobili, že aj na Slovensku sa postupne začala presadzovať ideológia národného socializmu?

Hitler pozval prezidenta Jozefa Tisa, Vojtecha Tuku a Alexandra Macha do Salzburgu. Ferdinand Ďurčanský nebol pozvaný, cestoval na vlastnú žiadosť a nesmel sa ani zúčastniť na rokovaniach.

 

Tisovi bola nanútená zmena na postoch ministra zahraničia a vnútra, čo bez výhrad prijal. Na tieto miesta boli dosadení horliví prívrženci národného socializmu podľa nemeckého vzoru – Vojtech Tuka (ministerstvo zahraničia) a Alexander Mach (ministerstvo vnútra). Tuka rokoval s ministrom zahraničia Joachimom von Ribbentropom aj o otázke nemeckých poradcov, ktorí mali pôsobiť na Slovensku a mohli zasahovať do politických, hospodárskych a administratívnych otázok správy krajiny.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov