Vojenský analytik Boris Rožin
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský analytik Boris Rožin: Čím ďalej Rusko postúpi na západ, tým lepšie

Podľa populárneho ruského analytika Rusko svoj potenciál v ukrajinskom konflikte zatiaľ nevyužilo, prinášame najnovší rozhovor k aktuálnemu priebehu operácie.


 

Aká je pravdepodobnosť, že po konečnom oslobodení DĽR a Záporožia bude operácia pozastavená v prospech politických hier?
– Zdá sa, že vojnu Spojené štáty nezastavia a bude pokračovať aj po oslobodení okupovaných území DĽR. Vojensko-politické vedenie Ruskej federácie s najväčšou pravdepodobnosťou po ukončení 2. etapy opäť preverí možnosť rokovaní s ešte horšími podmienkami pre Ukrajinu a v prípade úplne očakávaného odmietnutia pristúpi k tzv. 3. etape operácie. Možno politické zmeny v Spojených štátoch túto jeseň môžu zmeniť tento vektor udalostí. Ale zatiaľ neexistujú žiadne viditeľné predpoklady na koniec vojny po ukončení operácií na Donbase.

 

Kyjev aj Západ oznamuje údery na Krymský most. Aké reálne sú hrozby? Čo urobí Rusko a budú tieto opatrenia oneskorené vzhľadom na pokusy nepriateľa prevziať iniciatívu?
– V prípade prijatia nových rakiet dlhého doletu je takýto úder dosť pravdepodobný zo Záporožia. Samozrejme, takýto úder sa uskutoční s vedomím a súhlasom NATO so všetkou možnou pomocou pri určení cieľa. Pravdepodobnosť pokusu o takýto útok v najbližších mesiacoch by sa mala považovať za pomerne vysokú.

 

Nedostatok jasných reakcií na takýto útok, ak k nemu dôjde, v praxi pravdepodobne povedie k ďalším úderom hlboko na území Ruskej federácie. Informačnú prípravu na možnosť takéhoto vývoja udalostí už vykonávajú mainstreamové západné médiá. Ozbrojené sily Ruskej federácie primerane prijímajú opatrenia na posilnenie ochrany takýchto zariadení.

 

Vyzerá to, že Rusko čaká dlhá vojna. Kalkulácia nepriateľa na vyčerpanie Ruskej federácie. A aké sú ruské rezervy vzhľadom na nedostatok ľudských zdrojov?
– Ruská federácia ako taká nemá nedostatok ľudských zdrojov. Početná disproporcia je daná obmedzeniami formátu špeciálnej operácie a rozhodnutím nemobilizovať.

 

Mobilizačný potenciál Ruskej federácie je výrazne vyšší ako potenciál Ukrajiny. Toto je obrovská rezerva Ruska, ktorá nebola využitá ani zďaleka, pretože v súčasnej fáze sa vsádza na zmluvnú armádu, rôzne dobrovoľnícke formácie a súkromné spoločnosti.

 

Z dlhodobého hľadiska so zapojením ruského ľudského potenciálu Ukrajina v každom prípade stratí, najmä ak sa zvýši tempo a objem drvenia jej pracovnej sily.

 

V rozhovore s vedúcimi predstaviteľmi frakcií Štátnej dumy Ruskej federácie Vladimir Putin jasne povedal, že Rusko ešte v skutočnosti vojnu nezačalo. Čo máme na sklade z vojenského hľadiska?
– Okrem obrovského mobilizačného zdroja môže Ruská federácia v rámci procesu mletia Ozbrojených síl Ukrajiny dlhodobo využívať aj obrovské zásoby konvenčných zbraní a munície. Na rozdiel od Ukrajiny má Ruská federácia všetky príležitosti vyrábať potrebné zbrane doma, pričom väčšina ukrajinského vojenského priemyslu už bola zničená. Ukrajina je z väčšej časti závislá od zahraničných dodávok, ktoré ani teraz nedokážu nahradiť všetky vzniknuté straty.

 

To všetko samozrejme nepopiera používanie najnovších typov nejadrových zbraní v rámci schopnosti vojensko-priemyselného komplexu zvyšovať ich produkciu.

 

Ak je pravdivé tvrdenie o novom prerozdelení sveta v súvislosti s nepriateľskými akciami na Ukrajine, tak na aké konfigurácie v euroázijskom priestore a na jeho hraniciach by malo byť Rusko pripravené? A kde budú jeho hranice?
– Nové hranice Ruskej federácie na Ukrajine budú prechádzať tam, kde sa zastavia naše ozbrojené sily. Čím ďalej na západ, tým lepšie.

 

Je dôležité pochopiť, že konečná kontaktná línia do konca vojny sa stane súčasťou Novej železnej opony, ktorá bude s najväčšou pravdepodobnosťou na desaťročia zablokovaná. Preto bez dosiahnutia želaných cieľov vojenskými prostriedkami nie je vhodné uzatvárať mier v nevhodnej konfigurácii budúcej štátnej hranice. V konečnom dôsledku teraz veľa závisí od ruskej armády, ktorá rieši problémy historického charakteru a priamo ovplyvňuje, aký bude osud Ruska v 20.-30. rokoch XXI storočia.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov