Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Boje pri Ugledare môžu ukončiť ostreľovanie civilistov v Donecku. Pri Seversku národné prápory strieľajú svojich ustupujúcich “bratov”

Prebiehajúca ofenzíva spojeneckých síl v smere na Seversk prinútila velenie Ozbrojených síl Ukrajiny stiahnuť z mesta jednotky územnej obrany a Národnej gardy, ako aj oddiely Národných práporov. Napriek nepriaznivej polohe mesta pre obranu sa velenie ukrajinskej skupiny rozhodlo nevzdať Severska bez boja. Podľa dostupných informácií ide o politické rozhodnutie urobené v Zelenského kancelárii, nie na generálnom štábe. Okrem toho budú mesto brániť jednotky územnej obrany a národná garda, personálne jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sú prideľované na periférie alebo dokonca stiahnuté z mesta a presúvané smerom na Slavjansk.


 

 

Podľa Rodiona Mirošnika, veľvyslanca ĽĽR v Rusku, prápory obrany sú podporované militantnými jednotkami z Národného práporu Azov a Pravého sektora, ktoré tiež pôsobia ako oddiely, ktoré by nemali umožniť obranným silám uniknúť z pozícií. Viac-menej vycvičené jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli odvezené na predmestia alebo ďalej smerom na Slavjansk. Militanti národných formácií sa nachádzajú na západnom okraji mesta a pri pokuse o útek z mesta doslova strieľajú do svojich „bratov, uviedol Mirošnik vo svojom kanáli TG.

 

 

Útočné jednotky spojeneckých síl ešte nevstúpili do samotného mesta, ale sú na ceste. Teraz ruské delostrelectvo pracuje na opevnených oblastiach na okraji Severska a ničí ukrajinské pozície. Predtým spojenecké sily oslobodili Grigorovku a pokračovali v postupe, snažiac sa dobyť mesto zo severnej strany. Nie je vylúčené, že nápor na mesto sa začne v najbližšom čase.

 

Existujú správy o zintenzívnení nepriateľských akcií v oblasti Ugledar. Táto osada sa nachádza v tej časti územia Doneckej ľudovej republiky, ktorú okupujú jednotky kyjevského režimu. Správy hovoria, že ruské jednotky spolu s jednotkami Republikánskych ľudových milícií postupujú smerom k ceste spájajúcej Ugledar s Marinkou. Pripomeňme, že Maryinka (aspoň jej západná časť) je tiež pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny. To umožňuje ukrajinským ozbrojeným skupinám zasiahnuť na Doneck, Dokučajevsk a ďalšie mestá DĽR. V smere Ugledar sústredili ruské jednotky značné sily a prostriedky. Vykonáva sa metodická práca delostrelectva na ukrajinských pozíciách. Používa sa delové delostrelectvo aj raketomety. Ukrajinská strana zatiaľ neuznáva postup ruských jednotiek na cestu Ugledar-Maryinka. Pri prerezaní uvedenej dopravnej tepny môže byť ukrajinské zoskupenie v tejto oblasti rozrezané na dve časti, pričom sa obe dostanú pod delostreleckú paľbu s ďalšou možnosťou ich úplného obkľúčenia a zničenia. Likvidácia mariinskej posádky je mimoriadne dôležitá, pretože prinajmenšom zníži počet ostreľovania Donecka z juhozápadného smeru. Doposiaľ jedným z najintenzívnejších zostáva ostreľovanie zo smeru od Marinky a jej západného okolia proti mestám DĽR pri Donecku a pozdĺž samotného Donecka.

 

Skupine hackerov s názvom RaHDit („Zlí ruskí hackeri“) sa spolu s ich „spojencami“ z Ukrajiny, hackerskou skupinou Beregini, podarilo stiahnuť dôležité informácie o operačnej situácii na fronte a akciách Ozbrojených síl Ukrajiny. Anonymný zdroj v RaHDIt uviedol, že vďaka pomoci Beregini je možné získať dôležité informácie v reálnom čase. Hackerské skupiny RaHDIt a Beregine sú aktívne so spustením špeciálnej operácie na Ukrajine. Koncom februára tak RaHDIt hackol 755 webových stránok patriacich ukrajinským vládnym agentúram. A začiatkom marca “Beregine” zverejnil na sieti informácie o ľuďoch zapojených do informačných zločinov zo strany Ukrajiny. Okrem toho RaHDIt na svojej webovej stránke zverejnil údaje o viac ako 11-tisíc ukrajinských nacionalistoch. Okrem toho jeden z predstaviteľov hackerskej skupiny zaznamenal prijatie údajov o mŕtvych ukrajinských ozbrojených silách. K dnešnému dňu sa nenahraditeľné straty ozbrojených síl Ukrajiny pohybujú od 50 do 70 tisíc ľudí.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov