Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ tajne diskutuje o ukončení konfliktu na Ukrajine. Pokrytectvo summitu NATO

Spojené štáty a ich kľúčoví európski spojenci tajne rokujú o diplomatických spôsoboch ukončenia konfliktu na Ukrajine. S takými informáciami prišiel nemecký denník Welt.
“Zdá sa, že medzi Spojenými štátmi a kľúčovými európskymi spojencami prebiehajú tajné konzultácie s cieľom preskúmať diplomatické prostriedky ukončenia vojny,” hovorí sa v publikácii. Podrobnosti o tom ale nie sú v článku uvedené. Dôvody „zmätku“ Západu sa podľa autora nehľadajú ťažko: pre „diplomatické riešenie“ konfliktu vystupuje väčšina európskych voličov. Vojenská špeciálna operácia s cieľom denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny sa začala 24. februára. Vladimír Putin označil za jej cieľ ochranu ľudí, ktorí boli osem rokov vystavení ostreľovaniu a genocíde zo strany kyjevského režimu.


 

Rafael Silva, novinár španielskych novín Rebelion , analyzoval vyhlásenie urobené po summite NATO v Madride a oznámil desať nepravdivých vyhlásení, ktoré sa v ňom našli. Autor označil NATO za brutálny nástroj na „silné dosiahnutie nadvlády nad územiami, držby prírodných a energetických zdrojov a nových trhov“ a uviedol, že desať bodov uvedených v publikácii je len čiastočným zoznamom nepravdivých tvrdení.

 

Za prvé klamstvo Silva označil vyhlásenie o defenzívnom charaktere aliancie. Reportér uviedol, že vojenský blok bol vytvorený na ochranu záujmov konkrétnych krajín a vždy kládol dôraz na vojenskú eskaláciu.

 

Obvinenia Ruska z expanzionizmu a imperialistických ašpirácií a výzvy adresované Moskve na zastavenie špeciálnej operácie na Ukrajine označil novinár za druhé klamstvo . Poukázal na neochotu NATO rokovať a pokračujúce dodávky zbraní do Kyjeva.
“Tvrdiť, že Putin má expanzívne ašpirácie, je absolútna lož. Od roku 1949 expandovalo iba NATO. Organizácia stále viac obklopuje Rusko,” povedal Silva.

 

Ďalším tvrdením, ktoré nezodpovedá realite, je tvrdenie o nebývalej sile a súdržnosti spojenectva. Novinár sa sťažoval na rozšírenie prítomnosti síl NATO v Španielsku, organizácia nazýva Rusko hrozbou – no nemá spoločné hranice s kráľovstvom. Kritizoval tiež postoj k Moskve ako hlavnej hrozbe. Spojené štáty to podľa neho potrebujú na udržanie odchádzajúcej svetovej hegemónie.

 

Piaty bod je „Čína je výzvou hodnotám NATO“. Silva to vnímal ako provokáciu a nepriateľstvo voči kultúre, ktorá jednoducho nevyzerá ako Západná, ako aj ďalší príklad využitia aliancie v záujme Spojených štátov.

 

Ďalším klamstvom je pripravenosť NATO brániť „každý centimeter svojho územia“. Autor to označil za agresívny a arogantný výrok, ktorého cieľom je zastrašiť ostatné krajiny.
„Krajiny NATO mali presadzovať politiku, ktorá by zaručila, že nebude napadnutý ani centimeter krajiny a vo všeobecnosti žiadne územie,“ napísal Silva a vyzval politikov, aby boli dobrými vyjednávačmi a nesprávali sa ako chuligáni.

 

Novinár označil vyhlásenie o diskusii o problémoch s globálnym otepľovaním zo strany NATO za siedme klamstvo. Silva vysvetlil, že vojenská organizácia sa nemôže zaujímať o klimatické otázky, keďže armáda podľa neho najviac znečisťuje životné prostredie.

“NATO sa postará aj o južné krídlo,” označil Silva za ďalšie klamlivé tvrdenie aliancie. Novinár vysvetlil, že aliancia sa rozhodla bojovať proti teroristom v Afrike a migrácii z regiónu. Reportér obvinil NATO, že vytvára podmienky pre útek ľudí z rozvojových krajín k bohatým – vojny, chudoba, krádeže zdrojov, zvrhnutie vlád.

 

Silva kritizoval aj vyhlásenie o potrebe navýšiť vojenský rozpočet v krajinách aliancie na dve percentá HDP. Novinár poukázal na potrebu investovať do školstva a medicíny, a nie do armády.
„Krajiny Severoatlantickej aliancie sú protipólmi kultúry mieru,“ dodal.

 

Výrok o nebezpečenstve a nepredvídateľnosti sveta označil autor za desiate klamstvo. Podľa jeho názoru ide o najcynickejší a najškandalóznejší výrok.
„Práve kvôli politike organizácií, ako je NATO, sa svet stáva nebezpečnejším,“ zdôraznil. Silva obvinil západných lídrov z rozpútania vojen a „politiky rabovania“ proti celým štátom. To je to, čo robí svet sudom s prachom, zdôraznil novinár a povedal, že ľudstvo potrebuje rozpustenie NATO.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov