Ilustračné foto: Viacúčelové stíhacie lietadlo Su-35S a stíhací bombardér Su-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské stíhačky zostrelili za jeden deň tri bojové lietadlá Ukrajiny. Minister obrany priznal vyčerpanie ukrajinských vojakov

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:


Pozemné vysoko presné zbrane zasiahli v mieste dočasného rozmiestnenia delostreleckú jednotku Ozbrojených síl Ukrajiny a muničný sklad na území „Keramického kombinátu“ v meste Slavjansk. Zničených bolo až 100 osôb, viac ako 1000 delostreleckých granátov pre húfnice M777 z USA a asi 700 rakiet pre MLRS „Grad“.

 

Okrem toho ruské vzdušné a kozmické sily od včerajška zničili tri veliteľské stanovištia v oblastiach Soledar, Minkovka a Bachmut v Doneckej ľudovej republike, živú silu a vojenskú techniku ​​v 16 oblastiach vrátane nacistickej formácie „Kraken“ v Charkovskej oblasti. Ukrajinské vojenské velenie, aby kompenzovalo veľké straty personálu, zvýšilo vysielanie nevycvičených záložníkov do prvej línie, títo sú násilne verbovaní v Charkovskej, Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti.

 

Od včera operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničilo 17 veliteľských stanovíšť, štyri batérie viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Grad“, ako aj dva hangáre v oblasti Konstantinovka so skrytými húfnicami M777 americkej výroby, z ktorých boli ostreľované obytné štvrte Donecka. Delostrelecké jednotky boli porazené na palebných postaveniach v 42 oblastiach, ako aj živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny v ďalších 143 miestach.

 

V rámci protibatériového boja boli zničené batéria viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Uragan“ v oblasti Konstantinovka, batéria viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Grad“ v oblasti Dzeržinska a dve delostrelecké batérie 152 mm húfnic „Giacint-B“ na palebných pozíciách pri obci Novgorodskaja v Doneckej ľudovej republike.

 

Stíhačky Su-35 ruských leteckých a kozmických síl zostrelili vo vzduchu dve lietadlá Su-25 ukrajinských vzdušných síl v oblasti Barvenkovo ​​v Charkovskej oblasti a Troickoje v Doneckej ľudovej republike, ako aj jeden MiG-29 pri obci Krasnopolie v Doneckej ľudovej republike.

 

Nasadenie ruských námorných síl v Stredozemnom mori ráno 9. júla

 

Okrem toho ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili tri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Melitopoľ v Záporožskej oblasti, Ternovoje a Vesjoloje v Charkovskej oblasti a tri balistické rakety „Točka-U“ a 20 rakiet komplexu „Uragan“ pri obci Černobajevka (Chersonská oblasť) a päť rakiet MLRS „Smerč“ pri obci Bražkovka (Charkovská oblasť).

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 242 lietadiel, 137 vrtuľníkov, 1506 bezpilotných lietadiel, 353 protilietadlových raketových systémov, 3995 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 741 raketometov , 3127 poľných diel a mínometov, ako aj 4128 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Streľba na Ukrajine vďaka systému NASA Firms, ktorý sleduje veľké požiare, vidíte prednú líniu a najhorúcejšie miesta

 

V Doneckej ľudovej republike za predchádzajúci deň dvaja civilisti zahynuli a ďalších 11 utrpelo zranenia v dôsledku útokov ukrajinských jednotiek. Informovalo o tom zastúpenie DĽR v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria.
„Celkový počet civilných obetí pri útokoch ukrajinských ozbrojených síl z 9. júla 2022 je 13 ľudí (dvaja boli zabití, 11 bolo zranených),“ uvádza sa v správe. Ukrajinskí vojaci ostreľovali Alčevsk v nedeľu v noci o 1.10, pričom odpálili štyri rakety z amerického viacnásobného raketového systému HIMARS. Informovalo o tom zastúpenie Luhanskej ľudovej republiky v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria.

 

Ruské ministerstvo obrany na brífingu tiež oznámilo, že Kyjev zvýšil počet nevycvičených záložníkov v prvej línii, aby mohol nahradiť veľké straty personálu Ozbrojených síl Ukrajiny. Násilne verbujú záložníkov v Charkovskej, Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti.

 

Ukrajinský minister obrany Alexej Reznikov v rozhovore pre americký denník „The Wall Street Journal“ informoval o ťažkých stratách a vyčerpaní Ozbrojených síl Ukrajiny.
„Potrebujeme modernizovať naše jednotky, nahradiť ich a preskupiť, pretože máme veľké straty. Chceme viac obrnených vozidiel, viac zbraní od našich partnerov. Musíme prehodnotiť niektoré oblasti, modernizovať opevnenia a naplánovať novú operačnú stratégiu,“ povedal. Podľa Reznikova raketové systémy krátkeho doletu „Javelin“ a NLAW už nie sú na zozname prioritného vybavenia Ozbrojených síl Ukrajiny a Kyjev teraz potrebuje delostrelecké komplexy s dlhým doletom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov