Karl XII a Ivan Mazepa po bitke o Poltavu
Aktuality, História,

Pred 313 rokmi Ukrajina zažila bitku, ktorá urobila z Ruska veľmoc

Presne pred 313 rokmi sa na Ukrajine pri meste Poltava rozhodovalo o budúcnosti Ruska. Tu sa stretlo vojsko Petra I. a švédskeho kráľa Karola XII. Peter I. sa snažil naplniť dlhodobé snahy Ruska dosiahnuť moria bez ľadu. Od detstva ruský cár, ktorý komunikoval s Európanmi, veľmi dobre chápal, aké dôležité je, aby mala krajina prístup k týmto moriam. Išlo o Baltské a Čierne more. Do konca 16. storočia bola prvé takmer úplne pod vládou Švédska a druhé – Osmanskej ríše. Petrovi sa podarilo nájsť spojencov na boj o prístup k Baltu. V dôsledku toho v roku 1700 vypukla dlhá vojna medzi Švédskom na jednej strane a Ruskom, Poľskom (spolu so Saskom) a Dánskom na strane druhej. Na začiatku vojny sa Karolovi XII. podarilo poraziť všetky tri proti nemu stojace štáty.


 

 

Petrovi I. sa však za cenu veľkého úsilia celého ľudu podarilo vytvoriť silnú a dobre vyzbrojenú armádu. V snahe definitívne poraziť Rusko sa švédsky kráľ so svojimi jednotkami rozhodol vytiahnuť na Moskvu. V júni 1708 začali Karlove vojská ťaženie proti ruskej metropole. Počas tohto ťaženia sa ruským silám podarilo zasadiť Švédom sériu vážnych úderov a pripraviť ich o jedlo a krmivo. V dôsledku toho bol Karl nútený hľadať východisko zo situácie, pretože nemalo zmysel ísť do Moskvy bez zásob. Karl považoval zradu ukrajinského hajtmana Mazepu za východisko.

 

Dôverujúc uisteniam hajtmana sa Karl rozhodol odbočiť na juh, aby si oddýchol v hetmanáte, doplnil zásoby a pokračoval v ceste do Moskvy. Švédi však nenašli to, čo Mazepa sľúbil. Väčšina miestneho obyvateľstva sa s cudzincami stretla s nevraživosťou. Karl sa rozhodol urobiť z malého mesta Poltava, ktoré sa zdalo „ľahkou korisťou“, jeho baštu pre následnú ofenzívu na sever, do Moskvy.

 

 

V apríli 1709 dorazila do Poltavy armáda Švédov v počte 35 tisíc ľudí. Na stranu Švédov prešlo až desaťtisíc kozákov. Drvivá väčšina z nich však zostala verná Petrovi. Napriek tomu sa Karl ani Peter nerozhodli použiť kozákov do boja, keďže im zrejme neverili. V apríli až júni sa Švédi podľa rôznych zdrojov pokúsili 20-krát dobyť Poltavu, no neúspešne. Začiatkom júna dorazili do blízkosti Poltavy hlavné sily ruskej armády na čele s Petrom, ktoré mali až 50-tisíc ľudí.

 

Pri Poltave sa obe strany odhodlali na tvrdú bitku. Skoro ráno (4 hodiny) 8. júla 1709 švédska armáda začala bitku. Po urputnom boji, keď iniciatíva viackrát zmenila majiteľa, však o 11:00 boli Švédi porazení a začali utekať. Zvyšky švédskej armády boli čoskoro dobité Petrovými jednotkami a vzdali sa. Takže jedna z najlepších európskych armád svojej doby prestala existovať. Karolovi XII. sa podarilo ukryť v tureckých majetkoch. Straty ruskej armády dosiahli viac ako 4 600 zabitých a zranených ľudí. Švédi mali asi 9 000 zabitých a zranených, ako aj viac ako 20 000 čo bola väčšina armády skončila v zajatí.

 

Bitka pri Poltave bola zlomovým bodom celej Severnej vojny, ktorá trvala asi dvadsať rokov. Švédsko už nikdy nedokázalo prevziať iniciatívu. Karlovi sa zároveň podarilo presvedčiť tureckého sultána, aby sa postavil Rusku, čo len odsunulo porážku Švédska. Samotní Švédi považujú svoju prehru vo vojne za zlom v dejinách ich krajiny, ktorá sa z impéria zmenila na obyčajný európsky štát.

 

Najznámejšie vojenské bitky na Slovensku: Bitka pri Rozhanovciach

 

V bitke sa takí Petrovi generáli ako B. P. Šeremetev, A. D. Menšikov, M. M. Golicyn, G. S. Volkonskij, G. I. Golovkin a mnohí ďalší ukázali ako brilantní vojenskí vodcovia. Od roku 1995 sa deň víťazstva ruskej armády nad Švédmi pri Poltave začal oslavovať ako jeden z dní vojenskej slávy Ruska.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov