Bývalý premiér Shinzo Abe tesne pred svojou smrťou
Aktuality, Bezpečnosť,

Pomohla Abeho vražda? Stúpenci vytvorenia vlastnej japonskej armády dnes získali väčšinu kresiel v parlamente

Strany za zmenu ústavy Japonska získali v hornej komore parlamentu absolútnu väčšinu po výsledkoch volieb, ktoré sa konali v nedeľu. Vládnuca Liberálnodemokratická strana a Strana Komeito, ako aj Japonská spoločnosť pre obnovu, ktorá ich v tejto otázke podporuje, podľa predbežných údajov obsadia dve tretiny kresiel v parlamente. Informujú o tom japonské médiá .


 

Podomácky vyrobená zbraň s 9 hlavňami, ktorá sa našla v dome atentátnika bývalého japonského premiéra Shinzo Abeho

 

Stúpenci zmeny presadzujú revíziu deviateho alebo takzvaného pokojného článku ústavy. Hovorí o odmietnutí Japonska vlastnej armády a účasti vo vojnách. Japonské sily sebaobrany sú teraz aktívne. Aktívnym podporovateľom zmien v ústave Japonska bol bývalý premiér Shinzo Abe, ktorý bol zabitý druhý deň po pokuse o atentát. Abeho nástupcovia Jošihide Suga a súčasný premiér Fumio Kishida opakovane vyhlásili, že ústava napísaná pred viac ako 70 rokmi nespĺňa súčasné geopolitické podmienky a Japonsko potrebuje mať vlastné ozbrojené sily.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov