Raketa RGM-84 Harpoon
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské sily sa pokúsili o protiofenzívu v Záporoží. Ruské sily zničili dva britské pobrežné raketové systémy

Ozbrojené sily Ukrajiny mali v úmysle prejsť do protiofenzívy na juhu Záporožskej oblasti. Hromadenie techniky a živej sily zastavil útok rakiet Uragan uviedol Daniil Bezsonov, prvý zástupca vedúceho ministerstva informácií DĽR. Ozbrojené sily Ukrajiny za posledný deň stratili naraz dve zariadenia pobrežného komplexu protilodných rakiet Harpoon. Informáciu potvrdilo ruské ministerstvo obrany s upresnením, že zariadenia boli zničené raketovým útokom pri Limane v Odeskej oblasti. Ministerstvo tiež poznamenalo, že tieto zariadenia boli predtým dodané ukrajinskej armáde z Veľkej Británie. Podľa ukrajinského námorníctva to bol jeden z týchto systémov, ktorá potopil ruský remorkér Vasilij Bech v oblasti Hadieho ostrova.


 

 

Pohyby na Ukrajinskom fronte

Smer Charkov a Čuhuiv: Ruské sily zaútočili na Sosnivku zo smeru Kozacha Lopan.

Smer Slovjansk: Boje v Bohorodyčne pokračujú. Ruské sily sa zatiaľ pokúšajú vykoreniť ukrajinské jednotky z južnej časti mesta, útočia na ukrajinské pozície v južnej časti Mazanivky.

Oblasť Bachmut: Ruské sily sa snažia zlepšiť svoju pozíciu v okolí Veršyny, útočia na ukrajinské pozície pri Luhansku zo smeru od Myronivky, zintenzívňujú útok na Novoluhanske, pokúšajú sa dobyť osadu.

Smer Lysyčansk: Ruské sily vstúpili na východný okraj osady Sporne, zlepšujú svoje pozície v oblasti Berestove, pokúsili sa postúpiť smerom k Verchnokamjansku.

 

Prišla zabíjať Rusov. Brazílska supermodelka-snajperka bola zabitá počas ruského úderu na žoldnierov pri Charkove

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie z 8. júla 2022:
– V Očakove bolo v dôsledku porážky pozícií 188. práporu 123. brigády územnej obrany zničených až 290 militantov;
– V Nikolajeve bolo zničené miesto dočasného rozmiestnenia 241. brigády územnej obrany – zlikvidovaných až 85 militantov;
— V oblasti Liman zničil dve inštalácie pobrežného raketového systému Harpoon;
– V dôsledku úderu na Kramatorsk boli zničené dve odpaľovacie zariadenia Točka-U a až 150 militantov;
— V dedine Majaky (DĽR) zasiahli šesť raketometov Grad a muničný sklad;
– V rámci boja s protibatériou boli potlačené štyri delostrelecké batérie a štyri batérie raketometov
– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli 157 objektov vrátane skladov paliva;
– nad Nikolajevskou oblasťou boli zostrelené ukrajinský MiG-29 a Su-25;
– Nad DĽR bol zničený ukrajinský MiG-29;
– Deväť ukrajinských dronov bolo zostrelených.

 

V Kyjeve otvorene naznačujú svoju protiofenzívu na juhu. Ukrajinské úrady požiadali ľudí, aby čo najskôr opustili Záporožskú a Chersonskú oblasť. Prirodzene, z časti, ktorú ovládajú ruské sily. Vyhlásila to podpredsedníčka vlády pre „reintegráciu okupovaných území“ Irina Vereščuková. Obyvatelia sa podľa nej musia ihneď evakuovať všetkými dostupnými prostriedkami. Dokonca aj do Ruska.
“Nájdeme spôsob, ako pomôcť ľuďom vrátiť sa. Musíme hľadať príležitosť na odchod, súboje budú veľmi vážne. Nechcem nikoho strašiť, ale každý to už chápe” – hovorí ukrajinská ministerka vo vysielaní. Uviedla, že v súčasnosti existujú spôsoby evakuácie z “okupovaného” územia Chersonskej a Záporožskej oblasti. A dodala, že vraj o nej ľudia vedia.

 

“Len si treba uvedomiť, že aj v trpiacom a núdznom Mykolajivskom regióne, ktorý je pod kontrolou Ukrajiny, je to stále jednoduchšie a bezpečnejšie ako na území obsadenom ruskou armádou,” hovorí Vereščuková.

 

Je príznačné, že to tvrdí predstaviteľ úradov, ktorý z nemysliteľného konceptu „ľudského štítu“, keď sa armáda skrýva za civilistami, urobil celú „vojenskú vedu“ a taktiku. Vereščukovej politické vyhlásenie však obsahuje jeden dôležitý odkaz pre politickú sféru, ktorá rozhoduje, ako aj pre obyčajných ľudí. Už teraz je zrejmé, že ukrajinská armáda a vedenie štátu pripravujú boje južným smerom. Možno bez nejakých taktických a strategických úspechov, ale ako krvavú provokáciu.

 

Hoci dva mesiace predtým režim prezidenta Volodymyra Zelenského rýchlo schválil Najvyššou radou návrh zákona o automatickom uznaní každého obyvateľa „okupovaného“ územia za kolaboranta s následnými dôsledkami v podobe trestu. Preto po tom, čo kyjevský režim týmto zákonom skutočne odmietol niekoľko miliónov svojich spoluobčanov, čím sa z nich stali zločinci, je takmer nemožné uveriť v dobré úmysly ukrajinskej armády a politikov v Kyjeve voči Ukrajincom. Kyjevské úrady však verejne oznámili svoj ďalší zločin, aby mohli nepriateľovi odovzdať určité správy. Možno sa v Kyjeve „reintegračné“ procesy prezentujú takto: namiesto zaistenia bezpečnosti a normálneho pokojného života, dokonca aj pod ruskou kontrolou, sa ľuďom ponúka odchod, aby „nebrzdili“ ukrajinskú armádu ničiť mestá.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov