Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kanadská armáda modernizuje. Vojaci budú môcť nosiť sukne, tetovania na tvári, zafarbené vlasy aj piercing

Kanadské ozbrojené sily čoskoro čakajú veľké zmeny a tie ovplyvnia aj vzhľad armády. Ako informovala tlačová služba ministerstva obrany krajiny, bolo prijaté rozhodnutie o závažných zmenách v charte ozbrojených síl. Od 1. septembra kanadská armáda zavádza množstvo noviniek týkajúcich sa vzhľadu vojenského personálu. Ako uvádza ministerstvo obrany, staré charty predpisujúce prísny vzhľad, absenciu ochlpenia na tvári a tetovania sú zastarané a už nezodpovedajú modernej realite.


 

Podľa nových ustanovení charty môže všetok vojenský personál vrátane regrútov nosiť vlasy akejkoľvek dĺžky, ako aj akejkoľvek farby. Okrem toho je dovolené nosiť fúzy, brady a bokombrady akéhokoľvek tvaru, ale s jednou podmienkou – musia mať elegantný vzhľad. Zmeny sa dotknú aj tetovania, už sa dajú aplikovať na otvorené oblasti tela vrátane tváre. Nie je dovolené umiestňovať tetovania s rasistickým obsahom, sexizmom, homofóbiou a náboženskou neznášanlivosťou. Všetko ostatné nie je kanadskému vojenskému personálu zakázané. Okrem toho, aby bol obraz úplný, armáda mala povolené nosiť prstene a piercingy v ušiach, vrátane takzvaných “tunelov” vložených do laloku, ale určitej šírky. Je dovolené nosiť dlhé nechty, ak to nezasahuje do vykonávania bojových misií.

 

Apačské vojny náčelníkov Manga Colorada a Cochisa

 

Všetko uvedené platí pre ženy aj mužov a aby sa predišlo otázkam o „rovnosti pohlaví“ v kanadskej armáde, bolo im umožnené nosiť oblečenie opačného pohlavia, t.j. mužský vojenský personál môže nosiť dámske sukne. Je pravda, že to všetko platí pre mierové obdobie, v prípade vypuknutia nepriateľstva alebo pri vykonávaní akejkoľvek úlohy môžu velitelia vyžadovať, aby vojenský personál radikálne zmenil svoj vzhľad a opäť splnil „zastarané“ kritériá.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov