Hadí ostrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa Rusko ponáhľalo v prvom dni útoku obsadiť malý Hadí ostrov

V Čiernom mori nie je veľa ostrovov. Presnejšie povedané, nie sú takmer žiadne. V tomto smere je to skutočne veľmi nezvyčajné more. Napríklad pozdĺž pobrežia Čierneho mora na území Krasnodar (Anapa, Novorossijsk, Soči) neexistujú žiadne ostrovy keď nepočítame niekoľko morských skál a pieskov.


 

 

Niekoľko ostrovov je pri pobreží Krymu, Turecka, Bulharska a samozrejme Ukrajiny. Vedľa nej je najväčší čiernomorský ostrov – Džarylgač.
Takže Hadí ostrov, ktorý Rusko dobylo späť, je menší ako Džarylgač. O koľko menej? 300 krát.

 

 

Ostrov “Zmeinyj” má len 0,2 km2. Napriek takejto skromnej ploche je na ostrove banka, pošta a dokonca aj múzeum. To všetko sa spája v rámci dedinky Beloe. Leží 35 km od pobrežia, približne v oblasti ústia Dunaja a hranice medzi Rumunskom a Ukrajinou (Odesská oblasť). Ostrov je niečo ako skala, ktorá sa týči nad vodou v priemere od 10 do 20 metrov (maximálne – 41 metrov).

 

Ostrov sa stal ruským po rusko-tureckej vojne v roku 1829. Potom sa však opäť vrátil do Turecka, potom prešiel k Rumunom. Po druhej svetovej vojne (v roku 1948) pripadol ZSSR a stal sa súčasťou Ukrajinskej SSR. V súčasnosti hrá ostrov pre Ukrajinu kľúčovú úlohu.

 

Ide o to, že podľa medzinárodného práva kontinentálny šelf patrí krajine, od pobrežia ktorej tento šelf začína. Zároveň je aj taký maličký Hadí ostrov považovaný za pobrežie. Vďaka tomuto pravidlu dostala Ukrajina k dispozícii 2 300 štvorcových kilometrov šelfu. A to už je dosť seriózne územie, kde sa našli ložiská ropy a zemného plynu. Ukazuje sa, že vďaka ostrovu Ukrajina získa právo na ťažbu plynu a ropy v Čiernom mori. Pravda, pre zaostalosť techniky tieto zdroje Ukrajinci neťažia. Vraj je pre nich jednoduchšie nakupovať ruský plyn zo Slovenska.

 

Prečo Rusko bojovalo o ostrov?
Nie, nie pre ropu. Pointa je tu iná. Po prvé, ostrov sa nachádza na pomerne dôležitom strategickom mieste. Je vhodné na umiestnenie systémov protivzdušnej obrany (v sovietskych časoch tam stáli). A po druhé, na ostrove sa nachádzalo vybavenie NATO. Ide o navigačné systémy, ktoré umožnili riadeným raketám (ako Tomahawk) lepšie mieriť. Hneď v prvý deň špeciálnej operácie ruské Su-24 prakticky rozorali ostrov spolu s technikou NATO. Teraz na ostrove nie je ani jedna celá budova. Je dosť možné, že tam budú čoskoro nainštalované ruské systémy protivzdušnej obrany. Vzhľadom na blízkosť ostrova k Rumunsku (NATO) je to významný strategický krok.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov