Modulárne obrnené vozidlo Pandur II
Aktuality, Pozemná technika,

Česko zabojuje o slovenský tender na obrnené vozidlá. V stávke je cez 300 miliónov eur

Slovensko plánuje nakúpiť novú obrnenú techniku ​​za viac ako dve miliardy eur. Okrem pásových obrnených transportérov chcú nakúpiť aj osemkolové obrnené vozidlá. Medzi favoritov patrí aj česká firma Czechoslovak Group.


 

Slovenské ministerstvo obrany plánuje razantne modernizovať svoju armádu. Rezort vypísal tender na nákup 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV) za celkom 1,739 miliardy eur. Ponuku predložili Maďarsko, Švédsko, Poľsko a Španielsko.

 

Ešte predtým ale chce Slovensko nakúpiť 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 (BOV8x8) za 332,2 milióna eur. Tu má veľké šance uspieť Česko, ktoré spolu so záujemcami z Fínska, Rumunska, zo Španielska a z USA prejavilo o účasť v tendri záujem.

 

Zoznam požiadaviek na podanie prihlášky do tendra odovzdalo slovenské ministerstvo 30. septembra 2021 33 krajinám. Rezort bude vyhodnocovať ponuky z hľadiska štyroch kritérií. Samotná cena bude predstavovať 35% z celkového hodnotenia, technické špecifikácie 30%, logistická podpora (kalkulácia životného cyklu techniky) 10% a zapojenie domáceho zbrojného priemyslu bude mať 25% hodnotenie. Počas jari prebehne proces preselekcie. Na jeho základe rezort obrany vytvorí zoznam troch najlepších záujemcov v každej kategórii. Následne budú vozidlá testované v domácich vojenských podmienkach a ministerstvo pripraví odporúčania vláde.

 

Minister Naď obhajuje nákup obrnencov za 2 miliardy. Generál oponuje

 

V tendri na osemkolové transportéry má veľkú šancu skupina Michala Strnada –  Czechoslovak Group so svojim vozidlom Pandur 2. Spoločnosť už avizovala, že môže premiestniť na Slovensko výrobu podvozkov a časom aj celých vozidiel. Už v lete skupina oznámila, že chce v Trenčíne vyrábať podvozky na svoje nákladné vozidlá Tatra.

 

Oklamala česká armáda Slovákov? Pochybnosti pri obstarávaní francúzskych húfnic za šesť miliárd korún

 

„Som podporovateľom intenzívnej spolupráce našich krajín, o to viac, pokiaľ sa táto spolupráca týka obrany a bezpečnosti,“ potvrdil slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po októbrovej prezentácii českých firiem obranného a bezpečnostného priemyslu v Bratislave. Výsledkom dvojmiliardovej akvizície bude nová bojová technika pre päť práporov. Podľa Naďa Slovensko potrebuje nové vozidlá, aby splnilo požiadavky Severoatlantickej aliancie.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov