Lynx KF 41
Aktuality, Pozemná technika,

Mobilita a palebná sila: Rheinmetall predstavil mechanizované vozidlo palebnej podpory Lynx 120

Spoločnosť Rheinmetall predstavila najnovší prírastok do novej generácie rodiny bojových vozidiel Lynx. Technologická skupina so sídlom v Düsseldorfe vyvinula variant obrneného vozidla Lynx KF 41 pre mechanizovanú palebnú podporu. Jedinečná platforma s názvom Lynx 120 kombinuje osvedčenú koncepciu veže so 120 mm hladkostenným kanónom na podvozku Lynx KF 41. Tento nový variant ponúka vynikajúcu palebnú podporu a protitankovú ochranu.


 

Vďaka kombinácii vysokej bojovej účinnosti, ochrany posádky, mobility a schopnosti prežiť je Lynx 120 dokonalým doplnkovým bojovým vozidlom pre používateľov platformy Lynx. Hmotnosť vozidla je nižšia vďaka jeho konštrukcii a navyše ho vhodne dopĺňajú prispôsobiteľné ochranné sety. Otvorená architektúra vozidla je výrazne jednoduchšia a systém „plug-and-play“ je ideálny pre účely budúcej modernizácie. Vozidlo plne vyhovuje štandardom NATO.

 

Keďže ozbrojené sily musia byť schopné čeliť budúcim výzvam a konvenčné riešenia už dosiahli svoje limity, Lynx 120 je navrhnutý tak, aby poskytoval maximálnu bojovú účinnosť a palebnú silu v spojení s najnovšími obrannými technológiami.

 

Lynx 120 využíva modulárny podvozok Lynx KF 41 a škálovateľnú koncepciu veľkokalibrovej veže. Je výkonným riešením s obrovským rastovým potenciálom a používateľom garantuje bojovú výhodu. Spoločnosť Rheinmetall Defence Australia nedávno predstavila variant vozidla bojovej podpory (CSV) Lynx, ku ktorému sa teraz pridala aj verzia pre palebnú podporu.

 

Základnou myšlienkou za vznikom vozidla Lynx 120 je poskytnúť bojový systém s maximálnym prevádzkovým výkonom a logistickými benefitmi, ktorý je dostupný v primeranom časovom rámci a za realistickú cenu.

 

Hlavnou výzbrojou vozidla je 120 mm kanón Rheinmetall s hladkou hlavňou, ktorá je inšpirovaná výzbrojou tanku Leopard 2. Môže tiež strieľať najnovšou programovateľnou vysokoexplozívnou (HE) muníciou DM11. Sekundárna výzbroj zahŕňa koaxiálny guľomet. Okrem toho bude samostatná zbraňová stanica veliteľa vybavená ďalším 12,7mm guľometom.

 

Načo potrebuje Austrália ďalšie americké obrnené vozidlá za 3,5 miliardy dolárov?

 

360° kamerový systém s automatickou detekciou a sledovaním cieľa znižuje zaťaženie posádky v rozličných prevádzkových situáciách. Špeciálne ochranné moduly umožňujú reakciu na balistické hrozby, improvizované výbušné zariadenia, výbuchom tvarované projektily a delostreleckú paľbu. Moduly sa dajú rýchlo zmontovať pomocou malého množstva nástrojov. Okrem toho je možné Lynx 120 jednoducho vybaviť osvedčeným systémom Rheinmetall Active Defence System (ADS) na zneškodnenie raketometných granátov a protitankových striel. Na požiadanie je možné dodať ďalšie pancierovanie a systémy aktívnej ochrany.

 

Americká armáda prehrá vojnu s tankami Ruska a Číny

 

O vozidlo novej generácie Lynx prejavili záujem rôzne štáty na celom svete ako o náhradu za svoju starnúcu bojovú techniku. Platforma je v súčasnosti popredným uchádzačom v modernizačných projektoch bojových vozidiel austrálskych a slovenských ozbrojených síl a uchádza sa o americký program OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle). V roku 2021 sa Maďarsko stalo prvým zákazníkom používajúcim Lynx.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov