T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

Americká armáda prehrá vojnu s tankami Ruska a Číny

Rusko predviedlo svoj nový tank T-14 Armata. Čína prijala do výzbroje najnovšiu verziu tanku ZTZ-96 ZTZ-96B. V okamihu sa tak hlavný bojový tank pozemných vojsk USA M1 Abrams stal najstarším spomedzi armád veľkých mocností, napísal v americkom liste The National Interest Declan Sullivan a zároveň informoval, že Abrams bude modernizovaný v tomto roku, čo je lacnejšie, ako skonštruovanie úplne nového tanku.


 

M1A2 Abrams

 

Tanky sú vraj opäť v móde
Rusko svoj nový tank T-14 Armata predviedlo už v roku 2014. Ide o obrnenca, ktorý bol vytvorený po rozpade ZSSR. Tank mal byť zaradený do výzbroje v roku 2020, lenže kvôli výrobným problémom sa Rusko zatiaľ opiera o trochu starší typ a to o T-90, píše Declan Sullivan a dodáva, že Čína medzitým pokračuje v modernizácii svojho obrovského tankového parku, ktorý pozostáva zo siedmich tisícov strojov, pričom moderné sú z nich asi dva tisíce. Minulý rok prijala do výzbroje najnovšiu verziu základného bojového tanku ZTZ-96 ZTZ-96B. Abrams M1 sa tým stal najstarším spomedzi armád veľkých mocností a tanky zahraničných armád sa usilujú dosiahnuť aspoň jeho úroveň.

 

Leopard-2 A6.

 

Rusko sa dnes zaoberá mohutným programom obnovy svojich pozemných vojsk. Pričom T-14 je len jedným z projektov celkovej modernizačnej obmeny všetkých obrnených prostriedkov Ruskej armády.

 

 

 

V tanku T-14 sa ako doposiaľ používa štandardná 125 mm hlaveň, no konštrukčné riešenie veže dovoľuje nahradiť ju aj 152 mm kanónom. Tank má vo veži systém automatického nabíjania, ktorá je podľa Declana Sullivana unikátna, pretože sa v nej nenachádza ani jeden člen posádky.

 

Ochranu tanku od protitankových rakiet a od ručných protitankových granátometov zabezpečuje komplex aktívnej obrany Afganit. Predpokladá sa, že tento systém ochráni ruského obrnenca aj od moderných kinetických projektilov, ktoré sa používajú v pozemných vojskách USA, čiže aj od najnovšieho priebojného podkalibrového granátu s oddeľujúcou sa paletou M829A4 s jadrom zo zlúčeniny z ochudobneného uránu.

 

Čínsky tankový obrnenec
Tank ZTZ-96 sa stane základom modernizovaných tankových vojsk Číny. Vybavený je 125 mm tankovým kanónom, chránený je kompozitným pancierom a dynamickou ochranou, ktorá sa podobá na systém Kontakt-5, momentálne používaným v ruských tankoch T-90.

 

Čína sa podľa všetkého vybrala cestou obmeny svojich starých tankov na Typ 96 a osobitne na jeho novší variant Typ 96B namiesto toho, aby zvyšovala výrobu omnoho drahšieho, ale aj omnoho modernejšieho tanku Typ 99. Tento tank je svojou konštrukciou menej radikálny ako najnovší ruský tank, a je výsledkom vážnej a pre Čínu veľmi dôležitej modernizácie tankových vojsk.

 

Ctihodný americký M1 Abrams asi ostane hlavným bojovým tankom US Army, napriek svojmu veku. Abrams má vysokopresný 120 mm kanón, do ktorého používa muníciu rôzneho druhu. Ochránený je kompozitným pancierom „Chobham“ (podľa výskumného strediska, kde bol vyvinutý), ktorý už preukázal svoju efektivitu aj voči sovietskej reaktívnej munícii, používanej počas Púštnej búrky v Perzskom zálive. Boje v irackých mestách spôsobili skonštruovanie zmodernizovanej verzie Abramsa TUSK, ktorá má systém dištančného riadenia výzbroje, omnoho pevnejšiu ochranu podvozku a aj dynamickú ochranu bokov. V rámci ostatnej modernizácie bola kompletne obmenená elektronika.

 

Autor článku Declan Sullivan napriek tomu píše, že americkí vojaci v súčasnosti už dosiahli všetko, čo sa s Abramsom dá modernizovať. Hlavným problémom tanku je jeho vyše 70 tonová hmotnosť. Aj Austrália nedávno skonštatovala, že hmotnosť tanku je vážnym problémom, pretože je príliš ťažký na presun výsadkovým plavidlom novej triedy Canberra.

 

Opakované pokusy pozemných vojsk USA zameniť Abramsy boli pozastavené kvôli navýšeniu cenových odhadov. Preto sa nezjavila ani posledná modernizovaná verzia M1A3. Tento tank, ktorý je bojovou mašinou novej generácie, zostáva zatiaľ len vo výkresoch, a predurčený je skôr na zámenu bojového vozidla Bradley a nie Abramsa. Abrams bude modernizovaný zrejme až v tomto roku. Hovorí sa, že to bude ekonomickejšie, ako skonštruovanie nového tanku.

 

Koľko tankov a obrnených vozidiel pribudne ruským vojakom v roku 2022

 

Úvahy o skonštruovaní nového tanku v USA samozrejme neprestávajú. „Potrebujeme sa vážne zamyslieť nad skonštruovaním omnoho ľahšej a pohyblivejšej obrnenej platforme,“ dodáva na záver Declan Sullivan v The National Interest.

 

V polovici roku 2018 priniesla Ruská gazeta informáciu tom, aké hlavné prednosti a nedostatky tanku T-14 Armata v porovnaní s tankami M1A2 Abrams modifikácii SEP v.4 a nemeckým Leopard-2 vidia v The National Interest. Americký list vychádzal z názorov, ktoré vyslovil kapitán Stephan Buhler veliteľ tankovej roty z Centra zvyšovania kvalifikácie ozbrojených síl Švajčiarska. Ten povedal, že napriek utajeniu mnohých parametrov, je isté, že Armata bude oproti zahraničným tankom lepšia v rýchlosti a manévroch.

 

Video: Má nahradiť 4 rôzne náboje. Američania testujú nový viacúčelový projektil pre tank Abrams

 

Ďalej poukázal na to, že T-14 má rovnako silný motor ako Leopard-2 i Abrams, lenže pri hmotnosti 48 ton je o 20 percent ľahší, vďaka čomu pripadá na jednu tonu 31,3 konských síl. Pri západných tankoch je to len 24 konských síl na tonu. V tom je vysvetlenie vyššej pohyblivosti a lepšieho manévru T-14. Kapitán Buhler porovnal aj kvalitu ochrany tankov. Dospel k poznaniu, že T-14 spoľahlivejšie chráni svoju posádku.

 

General Dynamics bude vyrábať novú sériu tankov Abrams pre americkú armádu

 

Slabším článkom Armaty sú vraj prístroje zisťovania cieľov, videokamery a opticko-elektronické zameriavače. A keďže veža tanku je „neobývaná“, veliteľ nemôže priamo vidieť situáciu na bojovom poli. Tieto slabiny však môžu byť eliminované novými technológiami.
Tankový počítač vytvára virtuálny trojrozmerný obraz, spracúvaný kamerami umiestnenými na mnohých miestach. Veliteľ ho pozoruje podľa smeru, kam je upretý jeho pohľad. Keď bude mať Armata izraelskú technológiu „Železný zrak“ jej veliteľ bude vidieť bojové pole dokonca lepšie, ako keby ho vnímal z „obytnej“ veže, vyslovil sa už pred takmer štyrmi rokmi švajčiarsky kapitán Stephan Buhler.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov