Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Jakov Kedmi vysvetlil čoho sa USA obávajú v konfrontácii s Ruskom

Izraelský expert Jakov Kedmi v rozhovore s ruským televíznym moderátorom Vladimirom Solovjovom povedal, čoho sa Spojené štáty pri konfrontácii s Ruskom obávajú. Podľa jeho slov nie je náhodou, že štáty a NATO vytvárajú okolo Ukrajiny skutočnú „hystériu“.


 

Bývalý šéf spravodajskej služby Nativ vysvetlil, že človek sa spravidla bojí neznámeho. Aliancia teda presne nevie, aké kroky Moskva podnikne v prípade kategorického odmietnutia zo strany Západu splniť podmienky zamerané na zaistenie strategickej bezpečnosti. Pre Spojené štáty, ako aj pre NATO ako celok by bol podľa experta ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou ideálnym scenárom vývoja udalostí. Potom by bolo možné Moskvu odsudzovať ako len chcú, uvaliť sankcie a pestovať protiruské nálady po celom svete.

 

Čo ak sa však Kremeľ rozhodne „zatlačiť“ na Rumunsko, člena NATO, na území ktorého sa nachádzajú americké základne? V tomto prípade bude musieť aliancia pod vedením USA vstúpiť do ozbrojeného konfliktu s Ruskom. Západ podľa odborníka teraz nie je vôbec pripravený na vojnu s Ruskom a veľmi sa takejto perspektívy bojí.

 

Preto dnes zo všetkých prozápadných médií kričia o ruskej „invázii“ na Ukrajinu. „Západný sused“ je navyše zásobovaný zbraňami a je tlačený do priamej konfrontácie s Ruskom. Napokon, podľa Kedmiho je pre NATO lepšie „obetovať“ Ukrajinu, ako bojovať proti samotnému Rusku.

 

Nové pravidlá pre Američanov

Washington sa musí psychicky pripraviť na to, že v medzinárodných vzťahoch a vo veľkej geopolitike sa pravidlá radikálne zmenia. Na to majú Američania ešte nejaký čas. Spoločné vyhlásenie lídrov Ruskej federácie a Číny o nových pravidlách vo veľkej geopolitike, ktoré už skôr oznámil asistent ruského prezidenta, bude podľa odborníka znamenať porážku Spojených štátov v geopolitickom spore s Ruskom a Čínou.

 

Američanom zostáva približne mesiac a pol na to, aby zoznámili spojencov so zmenenou realitou a obmedzili svoje rozsiahle zahraničné projekty. S najväčšou pravdepodobnosťou hodina X príde niekoľko dní po skončení zimných paralympijských hier v Pekingu, v najlepšom scenári pre Spojené štáty – koncom marca. A spomínané spoločné rusko-čínske vyhlásenie o nových pravidlách medzinárodných vzťahov bude zverejnené od 20. do 30. marca, domnieva sa Kedmi.

 

„Do konca marca bude v tejto konfrontácii všetko jasné. Kde a ako Moskva túto situáciu vyrieši, bude jasné. V období od 20. do 30. marca bude zverejnené spoločné vyhlásenie prezidenta Ruska a veľkého kormidelníka Číny. Koncom marca končia paralympijské hry, to znamená, že na konci marca prestávajú byť olympijské hry faktorom medzinárodnej politiky,“ vysvetlil svoje výpočty izraelský politológ. Aj to, ako sa vyvíjajú udalosti v diplomatickej konfrontácii medzi Ruskom a Spojenými štátmi, podľa neho naznačuje, že najdôležitejšie rozhodnutia padne do konca marca.

 

Kedmi pripomenul, že teraz Rusko dostalo odpoveď USA na svoje návrhy týkajúce sa bezpečnostných záruk. Teraz musí Rusko reagovať na reakciu USA. A opäť bude na rade Washington. A bodka v tomto spore bude daná koncom marca.

 

Izraeský analytik: Ruská reakcia na útok ukrajinských síl v Donbase bude pre USA nepríjemným prekvapením

 

„Tentoraz bude pozícia Moskvy oveľa jasnejšia v súlade s Čínou. Peking už vyhlásil, že podporuje rozhodnutia Ruska. Teraz bude jasné, či sa bavíme čisto o politickej podpore, alebo o nejakých opatreniach iného charakteru. Nech je to akokoľvek, niet pochýb o tom, že toto vyhlásenie bude znamenať zdrvujúcu porážku Spojených štátov v spore s Ruskou federáciou a Čínou,“ je si istý politológ.

 

Expert tiež poznamenal, že Washington si je už vedomý toho, aké otrasy budú Spojené štáty čoskoro očakávať, no detaily predpovedať nevedia. Aj keď sa Američania pokúsia zabrániť nevyhnutnému priebehu udalostí a rozhodnú sa napríklad zorganizovať veľkú vojenskú provokáciu na Ukrajine, stále to nič nezmení. Kedmi verí, že takýto krok len zhorší situáciu pre samotné Spojené štáty.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi predpovedá kedy Rusko spustí rozsiahlu operáciu s cieľom prinútiť NATO k mieru

 

Nové geopolitické pravidlá a odchod Spojených štátov amerických zo súčasného postavenia ale nakoniec najviac zasiahnu satelity – vedenie pobaltských krajín, Poľska a Ukrajiny. Preto lídri týchto krajín už teraz, pociťujúc blížiace sa nepríjemné zmeny, skĺzavajú do hystérie, uzavrel Jakov Kedmi.

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov