SUV ISV GM Defense
Aktuality, Pozemná technika,

Americké vojenské džípy sú príliš zraniteľné: zlý odhad konštruktérov?

Ľahké SUV ISV od GM Defense sú v boji neúčinné. Nedá sa z nich strieľať v pohybe lebo ich dizajnové prvky to nedovoľujú. Vozidlá určené pre amerických výsadkárov a špeciálne jednotky sa ukázali ako slabé a zraniteľné.


 

 

Americké bojové vozidlá ISV sú v boji neúčinné. K týmto záverom sa dospelo v kancelárii vedúceho prevádzkového testovania Pentagonu . Ukázalo sa, že vojenské džípy počas testov v auguste nemohli zostať bez povšimnutia nepriateľa, často zapadali, a aby mohli jazdiť po drsnom a zalesnenom teréne, vozidlá museli spomaliť. Vojaci tak jazdili pomalšie, nestihli včas zájsť tam, kam potrebovali, následkom čoho na mieste stratili efekt prekvapenia a stali sa ak nie ľahkým cieľom, tak zraniteľnejšími, uviedlo vydanie Breaking Defense.

 

Pentagon podpísal v roku 2020 zmluvu s GM Defense na výrobu ľahkých SUV ISV. Mali to byť manévrovateľné, ľahké, kompaktné vozidlá pre pechotu – také, aby ich mohli prepravovať vrtuľníky Black Hawk a CH-47 Chinook. Celkovo chce armáda nakúpiť 2065 týchto vozidiel, ale pre začiatok – 649. Teraz sa však otvára otázka dodávky týchto zbraní americkej armáde , keďže testy ukázali, že tieto vojenské džípy nie sú vhodné na boj.

 

Väčšina problémov armády v teréne vznikla na cvičisku Yuma, ktoré sa vyznačuje kopcovitým terénom. Vojaci stratili kontrolu nad svojimi vozidlami, operadlá sedadiel praskali a ohýbali sa, a motory sa prehrievali. V lesoch Fort Bragg prebiehali skúšky hladšie, no vojaci sa sťažovali, že ich na zadných sedadlách bolí chrbát.

 

ISV nemajú vstavanú komunikáciu. Z tohto dôvodu bola komunikácia medzi vojakmi a veliteľmi na cestách prerušovaná a nespoľahlivá. Pokiaľ ide o bojové operácie, armáda dospela k záveru, že vojaci mali počas pohybu problémy s prístupom k zbraniam. Vtedy nie je možné bojovať a ​​môžete sa iba vzdať. Môžete tak aspoň minimalizovať straty.

 

Bez panciera ale ľahké: Nové americké výsadkové vozidlo ISV od General Motors

 

Vojenské SUV ISV však majú jednu dobrú vlastnosť – odvezú deväť ľudí, alebo užitočné zaťaženie až jeden a pol tony. Vo všeobecnosti, ak dizajnéri GM Defense nevylepšia tieto stroje, potom ich môžu dať do konverzie a predávať medzi farmárov, v rámci projektu demilitarizácie. Nie všetky zbrane a vojenské vybavenie vyhovujú súčasným požiadavkám.
Kiril Grišin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov