GM ISV
Aktuality, Pozemná technika,

Bez panciera ale ľahké: Nové americké výsadkové vozidlo od General Motors

USA, 2.november 2020 (AM) – Spoločnosť General Motors Defence v tlačovej správe oznámila dodanie prvého pechotného vozidla americkej armáde. Vozidlo je súčasťou prvej dodávky 649 vozidiel v hodnote 214,3 milióna dolárov, kontrakt obsahuje celkovo 2 065 vozidiel. Je to prvé významné zadanie zákazky pre GM Defense. GM dodalo svoje výsadkové vozidlo do armády v rekordnom čase – iba tri mesiace od získania vládnej zmluvy. Prečo extrémna rýchlosť výroby? Pretože ISV je v podstate jedným z úžitkových vozidiel GM upravených na vojenské účely – je založený na dizajne komerčného pick-upu.


 

 

„ISV vychádza z oceňovanej strednej triedy nákladných vozidiel Chevrolet Colorado ZR2 z roku 2020 a využíva 90 percent osvedčených komerčných dielov (COTS), vrátane závodných komponentov Chevrolet Performance,“ vysvetlil GM Defense. Zdieľanie toľkých dielov s klasickým dizajnom udržuje nízke náklady a urýchľuje čas výroby.

 

Aj keď presné technické parametre ISV nie sú zatiaľ verejne dostupné, model ZR2, na ktorom je založený, má množstvo konfigurácií motora. Najschopnejší z nich sa môže pochváliť výkonom viac ako 300 koní, užitočnou hmotnosťou takmer 635kg a ťažnou silou až 2268kg. Počas fázy návrhu a testovania sa zohľadnila rozsiahla spätná väzba od vojakov, ktorá sa zapracovala do návrhu. Pechotné vozidlo môže dopraviť okolo deväť plne vybavených vojakov a hoci fotografie spoločnosti neukazujú ISV so žiadnymi palubnými zbraňami, vozidlo bude nepochybne vybavené montážou pre stredné, alebo ťažké guľomety.

 

 

Ľahký nákladný automobil má byť vysoko mobilný a veľmi dobre prenosný. Dizajnové požiadavky stanovili, že jeden ISV mal byť transportovateľný vrtuľníkom CH-47 Chinook alebo vrtuľníkom UH-60 Blackhawk v závese. ISV váži iba 2268kg, cenou za to však je nulová ochranu pancierovaním.

 

Hlavným atribútom ISV je hlavne a predovšetkým rýchlosť. V praxi budú musieť byť vozidlá čo najrýchlejšie pripravené k prevádzke a ich hlavným cieľom bude čo najrýchlejšie odviezť vojakov z “horúcej” zóny. Preto disponujú veľmi ľahkou konštrukciou, kde takmer absentujú obranné prvky. To však nie je také neobvyklé. Námorná pechota sa v posledných rokoch tiež presunula k nasadeniu vysoko mobilného transportného vozidla. Ich úžitkové vozidlo je založené na osobnom vozidle Polaris RZR. UTV USMC môže prepravovať štyroch sediacich mariňákov a má malý zadný nákladný priestor. Rovnako ako jeho väčší príbuzný z ISV v armáde nie je pancierovaný. Rozhodnutie armády ísť v stopách námornej pechoty, pokiaľ ide o ľahkú prepravu, je dobrý krok a malo by urýchliť taktickú mobilitu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov