Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Nepríjemnosť pre Izrael. Rusko prevzalo kontrolu oblohy nad Golanskými výšinami

Sýria, 3.februára 2022 (AM) – V roku 2019 Spojené štáty uznali Golanské výšiny za izraelské územie, zatiaľ čo väčšina medzinárodného spoločenstva ich považuje za okupovanú časť Sýrie. V tejto súvislosti sa letectvo Ruska a Sýrie rozhodlo vykonávať spoločné hliadky v tejto oblasti. Takéto lety nad sporným územím pod kontrolou Tel Avivu môžu slúžiť ako signál Izraelu a sťažiť jeho letecké útoky na ciele nachádzajúce sa na území Sýrie.


 

Prvú spoločnú hliadku na vzdušných hraniciach SAR, vrátane Golanských výšin, vykonali lietadlá ruských vzdušných síl a sýrskych vzdušných síl minulý týždeň. Do hliadky boli zapojené stíhačky MiG-23 sýrskeho letectva, z ruskej strany stíhačky MiG-29 a Su-35, bombardéry Su-34 a lietadlá včasnej výstrahy A-50. Lietadlá operovali z ruskej leteckej základne Khmeimim a letísk Seikal a Dumayr neďaleko Damasku. „Zatiaľ čo sýrske stíhačky kontrolovali vzdušný priestor a kryli prácu svojich ruských kolegov, tí vypracovávali údery proti pozemným cieľom,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Lietadlá sledovali trasu pozdĺž Golanských výšin, po ktorej leteli pozdĺž južnej hranice Sýrie, pozdĺž Eufratu a nad severnými časťami krajiny. Piloti pritom uskutočnili cvičné odpálenie rakiet na vzdušné ciele a zasiahli aj pozemné ciele na cvičisku v centrálnej časti krajiny. Ruské a sýrske letectvo bude takéto hliadky vykonávať priebežne. Ak sa takéto prelety stanú pravidelnými, výrazne rozšíria možnosti sýrskeho letectva chrániť svoj vzdušný priestor predovšetkým pred útokmi izraelských lietadiel.

 

Izraelská tlač s odvolaním sa na vojenské velenie krajiny píše, že Moskva o takomto druhu leteckej hliadky neinformovala izraelské ministerstvo obrany. Medzitým v Damasku, komentujúc toto vyhlásenie izraelských predstaviteľov, poznamenávajú, že Damask ani Moskva nie sú povinné v tomto prípade nikoho upovedomiť. Hliadkovanie sa vykonáva po dohode so sýrskymi orgánmi vo vzdušnom priestore Sýrskej arabskej republiky.

 

Izrael nie je s týmto stavom absolútne spokojný. Sýrska protivzdušná obrana včera zachytila ​​niekoľko rakiet, ktoré podľa predbežných údajov odpálil Izrael. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na vojenský zdroj. Ako bolo uvedené, izraelské nálety boli namierené na predmestie Damasku, výsledkom bola malá materiálna škoda.

 

Izrael tiež žiada o odstránenie zariadenia inštalovaného ruskou armádou na leteckej základni Khmeimim v regióne Latakia. Podľa izraelských pilotov ruské systémy elektronického boja rušia príjem signálu GPS a rušia pristávanie lietadiel na izraelskom medzinárodnom letisku Ben Gurion. V reakcii na to ruské vojenské oddelenie uviedlo, že ide o súčasť obranného systému určeného na zaistenie bezpečnosti ruskej armády.

 

“Priamy zásah do srdca.” Úvahy po vzhliadnutí najnovšieho vojnového filmu “Nebo”

 

Izraelské letecké útoky, ako aj militantmi využívané bezpilotné lietadlá, ktoré neustále lietajú na severe krajiny, nútia sýrske sily protivzdušnej obrany, aby urýchlene vykonali skúšky z efektívneho riadenia protilietadlových systémov. Sýrčanov cvičia ruskí inštruktori. „S ruskými dôstojníkmi sme v kontakte už dlho, pokiaľ ide o výcvik v používaní týchto systémov. Ako v teoretickom zmysle, tak aj v praktickom zmysle. Dostali sme všetky potrebné výcvikové pomôcky,“ povedal Raki Suleiman Isa, veliteľ práporu SAR.

 

Stíhačky v ohrození. Po rokoch Izrael prestáva bombardovať Sýriu

 

Ak za normálnych okolností trvá tréning šesť mesiacov, potom s pomocou ruských špecialistov všetko zapadne do dvoch týždňov. „O 15 dní bude protilietadlový strelec pripravený vykonávať bojovú prácu vo svojich pozíciách,“ povedal Emil Muradov, predstaviteľ Ozbrojených síl RF. Prenosný zenitný raketový komplex Strela-2 je stále sovietsky, ale dokáže aj dnes zostreliť akýkoľvek vrtuľník, alebo lietadlo v okruhu troch kilometrov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov