INS Čakra
Aktuality, Námorníctvo,

Bude India kupovať ponorky od Ruska? Má mimoriadne účinnú konkurenčnú výhodu

V samom závere tohto roka sa na najvyššej štátnej úrovni zintenzívnili opatrenia pre politickú a vojensko-technickú spoluprácu Ruska s Indiou. A jednou z jeho najvýznamnejších oblastí je stavba ponoriek.


 

Sovietsko-indická vojensko-technická spolupráca sa začala v polovici 60. rokov dodávkou série veľkých dieselelektrických ponoriek projektu 641 (exportná modifikácia) do Indie. Autor tohto článku sa náhodou zoznámil s dokumentmi zo 60. rokov o týchto zmluvách. Najzaujímavejšie v nich bolo porovnanie charakteristík vzoriek sovietskej vojenskej techniky so západnými náprotivkami, ktoré už boli alebo môžu byť dodané oponentom Indie. Bolo jasne vidieť, že kvalita zbraní posielaných na export ovplyvňuje autoritu celého štátu. To, čo dodáva Rusko do zahraničia, by malo vyzerať dôstojne na pozadí „oponentov“.

 

Zbrane dodávané do Indie zabezpečovali masový a efektívny bojový výcvik, a teda vysokú spoľahlivosť použitia. Na tom vlastne vyrástli vlastné výcvikové školy indického námorníctva. Úplne prvé vzorky zbraní dodaných do Indie možno dodnes vidieť vo výcvikových strediskách indického námorníctva (napríklad torpédo SET-53ME), prípadne sú zachované ako pamiatky (ponorka projektu 641I). Dôstojnícka mládež, formácie ako špecialisti a náčelníci mnohých súčasných vysokých dôstojníkov indického námorníctva sa udiali práve na týchto vzorkách torpéd, rakiet, ponoriek, lodí a člnov. Pokračovaním tejto spolupráce bola veľká séria dieselelektrických ponoriek projektu 877EKM koncom 80. – začiatkom 90. rokov a ich modernizácia vybavením raketovým zbraňovým systémom KLAB.

 

Samostatnou a pre Indiu mimoriadne dôležitou oblasťou je prenájom jadrových ponoriek. Najprv to bola raketová ponorka Projekt 670 druhej generácie z Tichomorskej flotily (z ktorej sa stala Čakra v Indii). Realizácia tohto kontraktu sa uskutočnila za výrazného odporu Spojených štátov amerických už v rokoch „perestrojky“. Do značnej miery z tohto dôvodu, napriek veľkému záujmu indickej strany pokračovať, bol prenájom prvej Čakry ukončený začiatkom 90. rokov. Pokračovanie sa však ukázalo byť impulzom pre stavbu ruských ponoriek: dokončenie modernizovaného projektu viacúčelovej jadrovej ponorky tretej generácie (s elektronikou a automatizáciou štvrtej generácie) projektu 971I K-152 Nerpa (z ktorej sa stala Čakra-2 v Indii).

 

Na pozadí takejto aktívnej vojensko-technickej spolupráce bol studenou sprchou pre ruský vojensko-priemyselný komplex neúspech v medzinárodnej súťaži na nové ponorky pre indické námorníctvo v polovici 2000-tych rokov, ktorej víťazom sa stala francúzska Skorpena. Dôvodom boli do určitej miery problémy s vedúcim plavidlom štvrtej generácie projektu 677 Lada. Projekt 677 (exportná modifikácia „Amur“) bol koncipovaný ako prelomový z hľadiska charakteristík a bojových schopností, avšak neprimerané zrýchlenie z hľadiska načasovania jeho vytvorenia viedlo k inštalácii nových systémov a komplexov v odolnom puzdre. bez úplného testovania na skúšobnej stolici. Výsledkom bolo, že samotná hlavná ponorka projektu 677 sa na mnoho rokov stala stojanom.

 

Tu je potrebné samostatne sa pozastaviť nad problematikou vzduchovo nezávislej elektrárne (VNEU) pre naše a exportné ponorky, najmä preto, že niektorí odborníci deklarujú VNEU ako kľúčové riešenie a požiadavku pre štvrtú generáciu. Nie je to celkom pravda. Samozrejme, VNEU výrazne rozšírila možnosti nejadrových ponoriek. Ale na druhej strane je to drahé, ťažké, požiarne nebezpečné a poskytuje len tie najmenšie chody. Ukazuje sa, že loď s VNEU je veľmi závislá od pobrežnej infraštruktúry, ktorá kladie osobitné požiadavky, berúc do úvahy špecifické schopnosti a podmienky prevádzkovateľov. Indické námorníctvo vykonáva svoj vlastný vývoj prostredníctvom VNEU, zjavne optimalizovaného pre jeho podmienky. S ohľadom na to nie je prítomnosť alebo absencia vlastnej VNEU v konkurenčnom projekte ponorky zásadná.

 

To nie je hlavná vec. Bez ohľadu na to, aké dobré sú „nohy“ (VNEU) ponorky, hlavné naďalej zostávajú „päste“, teda skutočné možnosti zbraní, prostriedkov ochrany a detekcie. Čo v prvom rade určuje víťazstvo v ponorkovej vojne (vrátane situácie súboja v podvodnej bitke ponoriek). A práve tu má Rusko pred zahraničnými konkurentmi rozhodujúcu konkurenčnú výhodu: antitorpéda.

 

Tvorba plnohodnotných antitorpéd sa začala v ZSSR koncom 80. rokov minulého storočia v Štátnom výskumnom a výrobnom podniku “Región” na základe rozsiahlych skúseností s výrobou vysokorýchlostných leteckých protiponorkových rakiet a ich navádzacích systémov (SSN), ktoré úspešne fungovali v náročných podmienkach rušenia.

 

V roku 1998 sa po prvýkrát uskutočnilo skutočné zameranie experimentálnych makiet vzoriek antitorpéd na útočiace torpéda. Následná cesta antitorpéd k lodiam sa však ukázala ako zložitá a dlhá, a to najmä z netechnických príčin. Niektorí šéfovia sa jednoducho báli možností zásadne nového typu zbraní. V tejto situácii je veľmi poľutovaniahodné, že sa neuskutočnil prvý exportný kontrakt na komplex Paket-NKE s antitorpédami, ktorý sa pripravoval na samom začiatku 21. storočia. Zmeškala sa tak príležitosť výrazne urýchliť prácu na téme: dnes by Rusko malo oveľa pokročilejšie antitorpéda ako „Paketové“ M15E.

 

Napriek tomu je podľa dnešnej situácie antitorpédo M15E z hľadiska kľúčového parametra – pravdepodobnosti vyriešenia problému (zničenie útočiaceho torpéda) – hlavou a ramenami nad všetkým, čo je na Západe k tejto téme. Možno má Čína niečo na túto tému – analýza ich publikácií na túto tému ukazuje skúsenosti a kompetencie odborníkov v tejto oblasti, veľmi serióznu úroveň ich práce, ale ich výsledky sú utajené.

 

Aktívne pracujú na Západe, ale doteraz nedokázali v zložitosti a úrovni riešenia problémov prekonať to, čo v Rusku v roku 1998. A tu musíme opäť vzdať hold dvom vodcom, ktorí nás nedávno opustili a ktorí sa postarali o taký vynikajúci výsledok: bývalému generálnemu riaditeľovi Štátneho výskumného a výrobného podniku „Region“ – E.S.Šachidžanovi a vedúcemu oddelenia protiponorkových zbraní námorníctva V.N.Panferovi. Prečo sú antitorpéda mimoriadne dôležité?

 

Prudko zvýšená odolnosť proti hluku torpéd najnovšej generácie SSN, schopnosť zohľadniť a komplexne spracovať informácie z nízkofrekvenčnej hydroakustiky samotnej útočiacej ponorky a vysokofrekvenčného torpéda SSN vďaka systému diaľkového ovládania výrazne znížili účinnosť predtým kľúčových prostriedkov ochrany ponoriek – hydroakustických protiopatrení (SGPD). Účinnosť SGPD proti novým torpédom je extrémne nízka. Inými slovami, v súčasnej fáze vývoja protiopatrení „meča a štítu“ (torpéda SSN a SGPD) majú nové torpéda jasnú a významnú výhodu.

 

Strategická zmluva: Rusko povolí indickému námorníctvu vstup do Arktídy a jeho vojenských základní

 

V tejto situácii môže a mala by byť prítomnosť antitorpéd kľúčovým faktorom vysokej bojovej účinnosti a prevahy ruských ponoriek. Spoľahlivá ochrana umožňuje nielen prežiť v boji, ale aj zvíťaziť – zaisťuje čo najefektívnejšie využitie zbraní. Sú tu nejaké problémy? Áno. Všetky však nie sú technického charakteru a dajú sa spoľahlivo vyriešiť v čo najkratšom čase. Otázka je v rozhodnutí (a vôli ich realizovať) zodpovedných úradníkov. Zároveň by bolo optimálne ako prvý krok zaviesť antitorpéda ako modernizačnú súpravu pre ponorky projektov 877EKM a 636 s povinnou demonštráciou skutočného odrazu torpédovej salvy zahraničným zákazníkom, a to aj v ich podmienkach. (napríklad v samotnej Indii).

 

Globálna šachová partia. USA, Čína aj Rusko bojujú o Indiu

 

Teraz je indické námorníctvo na pokraji novej „podmorskej súťaže“ a Rusko má čo ponúknuť. Projekt 677 – prvá sériová ponorka pre ruské námorníctvo, 17. decembra išla na námorné skúšky. Jej exportná modifikácia („Amur“) zostáva vysoko atraktívna. A Rusko má mimoriadne účinnú konkurenčnú výhodu – antitorpéda, a tie by mali čo najskôr prísť do jeho ponorkových projektov.

Maxim Klimov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov