AK-203
Aktuality, Bezpečnosť,

Globálna šachová partia. USA, Čína aj Rusko bojujú o Indiu

Ani Čína, ani India, ani Rusko nesúhlasia so životom v tieni americkej hegemónie.


 

“Spojené štáty stále prehrávajú s Ruskom v boji o Indiu,” píše americké vydanie Hill , analyzujúce výsledky nedávnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Dillí. India bola spomenutá aj v kontexte videohovorov Vladimíra Putina s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom: „Summit Ruska, Indie a Číny sa môže konať v blízkej budúcnosti,“ povedal v nádeji poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov.

 

India je teraz v centre zložitého procesu formovania nového svetového poriadku v súvislosti s koncom unipolárneho sveta a érou dominancie USA. Zatiaľ čo pozície Spojených štátov, Číny a Ruska sú už celkom jasne definované, pozícia Indie vo vzťahu k tomuto „trojuholníku“ sa nezdá byť ešte úplne sformovaná.

 

Rekordná zákazka. India chce kúpiť 1770 ruských tankov Armata

 

Podľa Bank of America, India bude treťou najväčšou ekonomikou na svete za posledných desať rokov, prekoná Japonsko v nominálnom HDP. Od roku 2019 bola India na piatom mieste z hľadiska príspevku k svetovému HDP. Koncom roka 2020 londýnske Centrum pre ekonomický a obchodný výskum (CEBR) predpovedalo, že India dosiahne v roku 2030 tretie miesto na svete a prekoná Nemecko.

 

Rozloženie už nie trojuholník, ale štvoruholník (USA, Čína, India, Rusko) je zložité. India má veľmi nepokojné vzťahy s Čínou a Pakistanom, ktorý je zase vojenským partnerom Spojených štátov. USA naďalej vnímajú Rusko ako hrozbu, zatiaľ čo India verí, že Čína je väčšou hrozbou a že Rusko možno „oddeliť“ od Číny.

 

„Nedávna významná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Dillí, “ uviedol Aparna Panda vo svojom článku v Hill , „potvrdzuje záväzok Indie k strategickej sebestačnosti, hoci buduje aj silné strategické partnerstvo so Spojenými štátmi. Z indickej perspektívy nie sú Američania vždy úplne spoľahliví. Vzhľadom na hrozby pre bezpečnosť Indie zo strany Pakistanu a Číny sa India chce uistiť, že bude mať partnerov mimo Spojených štátov amerických, najmä ako zdroj zbraní a vojenskej technológie .

 

Počet jadrových hlavíc na svete dosahuje 13 tisíc. Aké sú ich počty v jednotlivých krajinách?

 

Ako píše Hong Kongský South China Morning the Post , «v posledných rokoch India diverzifikuje svoje obstarávanie dovážaného vojenského vybavenia, ale asi 49 % svojich potrieb v oblasti zbraní stále pokrýva dovozom z Ruska.. Niektoré zmluvy sa už realizujú: dohoda o výstavbe fregát projekt 1135.6 alebo zmluva na výrobu 700 000 kusov útočných pušiek AK-203. India môže kúpiť stíhačky Su-30 MKI a MiG-39, ako aj 400 tankov T-90 . India tiež dostáva zásielku piatich ruských protilietadlových raketových systémov S-400 Triumph v rámci dohody za 5,5 miliardy dolárov, ktorá by mohla vystaviť Indiu sankciám podľa zákona trestajúceho krajiny, ktoré udržiavajú vojenské vzťahy s nepriateľmi Ameriky.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová po preštudovaní amerických analytikov o výsledkoch Putinovej návštevy v Indii poznamenala : „Záver je zarážajúci vo svojej úprimnosti: výsledky rusko-indického summitu svedčia o „neúspechu pokusov americkej administratívy riadiť klin medzi Moskvou a Naí Dillí “ .

 

Napriek zjavnému úspechu návštevy ruského vodcu však hospodárske vzťahy Indie s Ruskom nie sú ani zďaleka také mnohostranné ako vzťahy Indie so Spojenými štátmi, Európou alebo Japonskom. Bilaterálny obchod medzi Indiou a Ruskom predstavuje 11 miliárd USD, zatiaľ čo obchod Indie so Spojenými štátmi je 146 miliárd USD, pričom EÚ predstavuje 71 miliárd USD ročne (hoci obchod Indie s EÚ a USA má oveľa menšiu vojenskú zložku ako jej obchod s Ruskom).

 

Najrýchlejšia na svete. India úspešne odpálila nadzvukovú strelu BrahMos zo stíhačky Su-30. Video

 

Počas studenej vojny bol Sovietsky zväz hlavným dodávateľom vojenskej techniky do Indie, čo sa však v posledných desaťročiach zmenilo. USA, Izrael a Francúzsko začali súperiť s Ruskom o miesto popredných dodávateľov zbraní pre Indov.

 

Čo môže v tomto kontexte znamenať už ohlásený samit Rusko-Čína-India? Analytici píšu, že v Číne je teraz 1,5 miliardy ľudí, v Indii je ich stále asi 1,3 miliardy, spolu s Ruskou federáciou tri krajiny – to sú asi 3 miliardy ľudí. Oproti 330 miliónov obyvateľov USA a 450 miliónov obyvateľov EÚ.

 

Je veľmi ťažké predstaviť si trojitú čínsko-indicko-ruskú koalíciu, napriek tomu čínska publikácia Sina.com píše, čo sa stane, ak medzi Ruskom, Indiou a Čínou vznikne vojenská aliancia. „Pre Spojené štáty nie je vytvorenie vojenskej aliancie medzi Čínou, Ruskom a Indiou len vojenskou hrozbou, takáto aliancia by chytila ​​Spojené štáty pod krkom. Preto sa Američania zo všetkých síl snažia zabrániť zblíženiu týchto troch štátov .

 

Hoci Rusko, Indiu a Čínu spája členstvo v BRICS, je medzi nimi veľa podstatných rozdielov. To platí najmä pre Čínu a Indiu s ich územnými spormi. Aj keď, pamätajte: v roku 2020 sa indickí a čínski vojaci zúčastnili vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve.

 

„Základným pilierom možnej koalície medzi Ruskom, Čínou a Indiou, “ píše Ding Ding Chen, odborný asistent na Macauskej univerzite vlády a verejnej správy a nerezidentný výskumník Berlínskeho inštitútu pre globálnu verejnú politiku, „je ich spoločná túžba vybudovať multipolárny globálny systém, v rámci ktorého môžu veľkú úlohu zohrávať rozvíjajúce sa mocnosti. Žiadna z týchto troch krajín nesúhlasí so životom v tieni americkej hegemónie.” A musím povedať, že posledná veta tohto komentára je kľúčová.

Vladimír Mališev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov