Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo je za pozvaním ministra obrany Šojgua do Londýna. Vojenský expert vysvetlil skryté motívy Británie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu by mal odmietnuť pozvanie svojho britského kolegu Bena Wallacea na bilaterálne rokovania v Londýne. Tento názor zdieľa vojenský ruský pozorovateľ Viktor Baranec.


 

Britský minister obrany Ben Wallace počas svojho prejavu v parlamente pozval ruského ministra na návštevu Londýna. Zdôraznil, že strany by mali diskutovať o aktuálnych otázkach v oblasti bezpečnosti, ako aj budovať konštruktívny dialóg „v duchu dobrej vôle“. Podľa agentúry Reuters by sa rokovania medzi Šojguom a Wallaceom mohli uskutočniť v najbližších dvoch týždňoch, ak príde kladná odpoveď z Moskvy.

 

Vojenský expert, publicista denníka Komsomolskaja Pravda Viktor Baranec v rozhovore pre Politika Segodnya označil správu z Veľkej Británie za senzáciu. Špecialista sa však prikláňa k názoru, že Londýn nebol poháňaný dobrými úmyslami. Je dosť možné, že konal na základe pokynov spoza oceánu, ktoré prišli na pozadí nedávnych rokovaní medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi v otázke vzájomnej bezpečnosti.

 

„Je úplne jasné, že Washington nariadil svojmu vernému služobníkovi a psovi – Veľkej Británii –, aby sa pokúsila rozviazať uzly s Ruskom, ktoré sa prejavili počas rokovaní v Ženeve a Bruseli,“ zdôraznil Baranec.

 

Odvetný ťah Ruska? Kremeľ zhodnotil možnosť rozmiestnenia vojenských základní blízko USA

 

Odborník sa zároveň domnieva, že pozvanie Šojgua do Londýna môže byť pre Západ ďalšou pascou. V súčasnosti sa ozbrojené sily Ukrajiny pod rúškom falošných správ o „ruskej invázii“ pripravujú zaútočiť na Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a vykonať tam „trestnú operáciu“. A nedá sa vylúčiť, že k obnoveniu bojov na Donbase dôjde, keď bude ruský minister obrany v Londýne. Z tohto dôvodu by mal Šojgu odmietnuť cestu do Spojeného kráľovstva.

„Dokonale rozumieme významu takéhoto pozvania,“ zhrnul Baranec.

 

 

Páni z NATO, chcete vyhladzovaciu vojnu? Prichádzajú na myseľ Stalinove slová…

 

NATO pokračuje vo svojej hre a hovorí o svojej pripravenosti diskutovať s Ruskom o témach, ktoré sú ďaleko od bezpečnostných záruk, ktoré ponúka Moskva. Senátor Alexej Puškov zdieľal tento názor na svojom kanáli Telegram .

 

Politik sa odvoláva na nedávne vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga , podľa ktorého je organizácia pripravená diskutovať s Ruskom o otázkach kontroly zbrojenia, ako aj o opatreniach na zabezpečenie transparentnosti vojenských aktivít.
“Toto je ďaleko od bezpečnostných záruk, o ktoré sa Moskva snaží, a NATO si to dobre uvedomuje,” povedal Puškov.

 

Rusko koncom minulého roka zverejnilo návrhy zmluvy s USA a dohody s NATO o bezpečnostných zárukách. Moskva požaduje od svojich západných partnerov právne záruky odmietnutia ďalšej expanzie NATO na východ, vstupu Ukrajiny do aliancie a zriadenia vojenských základní na území bývalých sovietskych republík.

 

Minulý týždeň sa v Bruseli uskutočnilo zasadnutie Rady Rusko – NATO , ktoré opäť ukázalo rozdiely v pozíciách strán a skončilo sa bez dohôd o pokračovaní dialógu.

 

Neskôr Jens Stoltenberg ohlásil pripravenosť NATO uskutočniť sériu stretnutí s Ruskom na tému európskej bezpečnosti, vylúčil však možnosť kompromisov v témach dôležitých pre Moskvu spočívajúcich v odmietnutí aliancie ďalej rozširovať a sťahovať jednotky z územia bývalých socialistických krajín a postsovietskych republík, ktoré vstúpili do bloku po roku 1997.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov