Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Odvetný ťah Ruska? Kremeľ zhodnotil možnosť rozmiestnenia vojenských základní blízko USA

Tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa vyjadril k možnosti rozmiestnenia vojenskej infraštruktúry v niektorých latinskoamerických krajinách. Ako poznamenal Peskov, v súčasných podmienkach Moskva musí premýšľať o tom, ako zaistiť vlastnú bezpečnosť.


 

Pred niekoľkými dňami námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov poznamenal, že zatiaľ nemôže ani potvrdiť, ani vylúčiť úvahy ruskej strany ohľadom rozmiestnenia vojenskej infraštruktúry v krajinách Latinskej Ameriky ako napríklad Kuba či Venezuela. Podľa slov diplomata Rusko teraz čelí neustálemu zámernému vojenskému nátlaku provokatívneho charakteru. Celú situáciu sťažuje aj skutočnosť, že Washington a jeho spojenci v rámci NATO v súčasnej dobe nie sú pripravení vyhovieť ruským požiadavkám ohľadom vzájomných záruk bezpečnosti.

 

Možnosť zriadenia vojenských základní v Latinskej Amerike znepokojila americkú stranu, o čom svedčí reakcia poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, ktorý na konci minulého týždňa poznamenal, že Spojené štáty si v tomto prípade budú počínať rozhodne.

„Ak Rusko pôjde týmto smerom, my sa s tým vysporiadame rozhodným spôsobom,” povedal počas svojho štvrtkového briefingu americký poradca pre národnú bezpečnosť.

 

Izraelský vojenský expert: Prílišná sebadôvera zruinuje USA pri rozhovoroch o bezpečnosti s Ruskom

 

Dôvody na znepokojenie
K možnému rozmiestneniu vojenskej infraštruktúry na Kube a Venezuele sa dnes vyjadril aj tlačový hovorca prezidenta RF Dmitrij Peskov, ktorý podotkol, že pri rozhodovaní Moskva bude klásť dôraz na pozíciu vlád týchto štátov, pretože ide o suverénne krajiny.
“Bezpochyby v kontexte súčasnej situácie Rusko premýšľa o tom, ako zaistiť vlastnú bezpečnosť,” odpovedal Peskov na otázku novinárov o možnosti rozmiestnenia ruských základní v Latinskej Amerike.

 

Rokovania so Spojenými štátmi dali Rusku novú „hviezdu“ diplomacie

 

Peskov tiež poukázal na to, že Estónsko požiadalo o rozmiestnenie na svojom území väčšieho počtu vojakov v rámci vojenského kontingentu Severoatlantickej aliancie, čo podľa slov Peskova je ďalším dôvodom na znepokojenie pre Moskvu.
“To je dôkaz toho, že nie sme príčinou zvýšenia napätia,” konštatoval prezidentov hovorca.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov