Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Militanti boli privedení do Kazachstanu cez Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan

Masívny presun militantov do Kazachstanu s cieľom zúčastniť sa radikálnych protestov a následného uchopenia moci v republike sa realizoval z územia susedných štátov – z Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Vyplýva to nielen z údajov, ktoré experti zistili na základe rozboru situácie, ale aj z priznaní získaných pri výsluchu zadržaných radikálov a militantov.


 

 

Jeden zo zadržaných v Alma-Ate povedal, že priletel z Kirgizska. Nejaký ľudia mu podľa jeho slov ponúkli účasť na zhromaždení za 200 dolárov. Zároveň zaplatili let do Kazachstanu. Podľa zadržaného boli s ním ľudia zo susedného Uzbekistanu a Tadžikistanu. Orgány susedných štátov sa k takýmto údajom zatiaľ nevyjadrili, je však pozoruhodné, že vyhnaní militanti z Almaty a jej okolia sa v súčasnosti snažia dostať do susedného Kirgizska.

 

 

Už skôr sa objavila informácia, že za financovaním protestov v Kazachstane môže byť nielen Západ, ale aj Turecko. Zároveň môže byť jedným z motívov destabilizácia situácie v blízkosti ruských hraníc, ako to už bolo pozorované v prípade Ukrajiny, Bieloruska a ďalších krajín susediacich s Ruskom alebo ruských spojencov.

 

Kto a ako pripravil protestný výbuch v Kazachstane

 

Biškek tvrdí, že militanti do Kazachstanu neprišli z Kirgizska

Žiaden z nich neprekročil kirgizsko-kazašskú hranicu. Novinárom to povedal šéf Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť Kirgizskej republiky Kamčybek Tašiev.

“Nemáme žiadnych teroristov” – povedal vysoký kirgizský predstaviteľ. Zároveň dodal, že ak sa v jeho krajine objavia radikáli, budú voči nim prijaté prísne opatrenia v súlade s legislatívou Kirgizska. Tašiev nepopiera, že medzi osobami zadržanými orgánmi činnými v trestnom konaní v Kazachstane sú kirgizskí občania, ale od susedného štátu Biškek v tejto veci nedostal žiadne oficiálne správy a nepozná konkrétne mená. Šéf Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť nevylučuje, že sa na nepokojoch nijako nepodieľali a boli zadržaní omylom.

“Medzi nimi môžu byť aj takí, ktorí zaváhali” – navrhol Tašiev. Novinárov ubezpečil, že nepokoje v Kazachstane Kirgizsku nehrozia, keďže boli prijaté všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti.

 

V Bielorusku to nevyšlo – teraz Kazachstan? Politológ vidí zvláštnosti na protestoch. Cieľom je Rusko a Čína

 

Na jednom z kazašských televíznych kanálov bol zobrazený občan Kirgizska, ktorý povedal, že súhlasí s účasťou na protestných akciách za sľúbených 200 dolárov. V „hosťovi“, ktorý pricestoval zo susednej krajiny, bol identifikovaný džezový hudobník Vikram Ruzachunov. Deň predtým prišla z Kazachstanu informácia o zrážke juhozápadne od Alma-Aty, do ktorej sa zapojila skupina ozbrojených mužov, ktorí sa snažili prelomiť hranicu do Kirgizska.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov