9. mája. Medzikontinentálna balistická raketa RS-24 (ICBM) pri štarte z kozmodrómu Pleseck. Foto: ITAR-TASS
Aktuality, Letectvo,

Otázka Kazachstanu je pre Rusko aj otázkou kozmodrómu Bajkonur

Bajkonur v Kazachstane je takmer celý ruským priestorom. Kozmodróm Vostočnyj je dobrý, ale na vypustenie rakety z Vostočného sa všetky zdroje privážajú z Bajkonuru. Odpaľovací tím, raketové palivo heptyl, dusík, kyslík, hélium. Všetko po železnici cez celú krajinu.


 

Ramzan Kadyrov koordinátorom nepokojov v Kazachstane: „Vojna ničí a zabíja“

 

Na Bajkonure je závod na separáciu vzduchu na získavanie najčistejšieho dusíka, kyslíka a zásobovanie celého Kazachstanu v obrovských objemoch. Závod je starý, ale upravený a funguje. A z Bajkonuru sa do Vostočného privážajú plyny pre rakety. Závod na spracovanie plynu Amur ešte nie je plne funkčný a nemôže zásobovať závod Vostočnyj. Hoci sa všetko mení, možno to už po troškách poskytuje. Raketové palivo Heptyl sa vyrába v jednom závode v Ruskej federácii – Chemický závod Salavat. Zo Salavatu ide na Bajkonur. Tam sa skladuje, dávkuje, scedí, vylieva, v prípade potreby vypáli (využije). Všetky kvapaliny a plyny pre rakety sa prepravujú z Bajkonuru do Vostočného. Či existuje šanca, aby Vostočnyj odpálil rakety bez Bajkonuru, je veľmi zaujímavá otázka.

 

Východ je stále pozlátko. Áno, odtiaľ štartujú nosné rakety so satelitmi. Ale pozor, ľudia boli doteraz vypúšťaní a štartujú len z Bajkonuru, napríklad na ISS. Ak Rusko príde o Bajkonur príde o 90 % štartov Ruskej federácie. Z Plesecka sú vypúšťané iba satelity – nie ľudia! Rusko vypúšťa ľudí iba z jedného miesta a to je 31. Južný KC (Bajkonur). Miesto 1. štartu Gagarina sa už stalo múzeom.

 

V Bielorusku to nevyšlo – teraz Kazachstan? Politológ vidí zvláštnosti na protestoch. Cieľom je Rusko a Čína

 

V Alma-Ate pristálo lietadlo s Wagnerovcami
Včera pristálo na letisku v Alma-Ate ruské lietadlo Il-76 (ešte predtým, ako sa demonštranti zmocnili letiska), na palube bolo údajne asi 300 žoldnierov súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner. Vojenskí špecialisti budú musieť vyčistiť územie mesta od radikálov, aby nad ním opäť získali kontrolu, uvádzajú viaceré miestne komunity v sieti Telegram.

 

Podľa ruského politológa Stanislava Belkovského bude hlavnou úlohou ruských žoldnierov chrániť kozmodróm Bajkonur pred dobytím radikálmi, keďže existujú informácie, že demonštranti hodlajú toto zariadenie ovládnuť, čo dáva príležitosť nielen pre vypúšťanie kozmických lodí, ale aj na takmer úplnú kontrolu nad kozmickými loďami na obežnej dráhe planéty. To platí aj pre vojenské vesmírne satelity Ruska.

 

Toto nie je ani zďaleka prvá zmienka o tom, že „wagnerovci“ už boli prevezení do Kazachstanu, v súčasnosti však neexistujú žiadne oficiálne potvrdenia takýchto údajov. Oficiálne správy zatiaľ potvrdzujú len včerajšie pristátie ruského vojenského lietadla Il-76 v Alma-Ate.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov