Protesty v Kazachstane začali v prvých dňoch nového roka
Aktuality, Bezpečnosť,

OSKB vyšle do Kazachstanu mierové sily

Arménsky premiér Nikol Pašinjan oznámil, že Organizácia zmluvy kolektívnej bezpečnosti (OSKB) vyšle do Kazachstanu mierové sily. Majú pomôcť stabilizovať situáciu v krajine.


 

Rada kolektívnej bezpečnosti OSKB v súvislosti so žiadosťou kazachstanského prezidenta Kasym-Žomarta Kemeluly Tokajeva rozhodla vyslať do Kazachstanu Kolektívne mierové sily . V stredu večer to oznámil arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorý Rade predsedá.
„Vzhľadom na žiadosť prezidenta republiky Kasym-Žomarta Kemelulu Tokajeva a v súvislosti s hrozbou pre národnú bezpečnosť a suverenitu Republiky Kazachstan, ktorá bola vyvolaná okrem iného zahraničným zasahovaním, Rada kolektívnej bezpečnosti OSKB v súlade s článkom 4 Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti rozhodla vyslať Kolektívne mierové sily OSKB do Republiky Kazachstan,“ stojí vo vyhlásení Pašinjana na Facebooku. Pašinjan upozornil, že kontingent mierových síl OSKB bude pôsobiť v Kazachstane časovo obmedzenú dobu za účelom stabilizácie situácie v krajine.

 

Ministerstvo zahraničia Kazachstanu medzitým oznámilo, že krajina čelí útoku ozbrojených teroristických skupín, ktoré boli vycvičené za hranicami. OSKB má poskytnúť vojenskú pomoc v prevedení protiteroristickej operácie. Zároveň MZV krajiny upozorňuje, že Kazachstan sa naďalej pridržiava svojich medzinárodných záväzkov v oblasti ochrany ľudských práv.

 

Pripomeňme, že protesty v Kazachstane začali v prvých dňoch nového roka. Obyvatelia miest Žanaozen a Aktau usporiadali zhromaždenie na protest proti zdvojnásobeniu cien plynu, čo ministerstvo energetiky vysvetlilo tým, že od 1. januára sa ceny určujú prostredníctvom elektronického obchodovania na základe ponuky a dopytu.

 

Satanovskij ocenil stratégiu Ruskej federácie – nenechať USA usporiadať boj každého s každým

 

Hoci vláda ustúpila požiadavkám ľudí v uliciach a ceny znížila, protesty sa rozšírili aj do ďalších miest. V Alma-ate sa 4. januára večer stretli protestujúci s bezpečnostnými silami, ktoré strieľali plyn a omračujúce granáty. Tokajev vyzval ľudí, aby boli rozumní a nepodliehali provokáciám zvonku i zvnútra. Vláda podala demisiu.

 

Hlava štátu vyhlásila v Alma-ate a Mangistauskej oblasti výnimočný stav. V platnosti zostane do 19. januára a znamená zákaz vychádzania medzi 23:00 a 7:00, zákaz masových akcií, obmedzenie slobody pohybu, zákaz predaja zbraní a streliva a zvláštny režim pre obeh liekov a alkoholu.

 

Ktoré provokácie sa pripravujú ako dôvody pre vojnu s Ruskom. Mali by ste byť pripravení na všetko

 

V stredu večer Tokajev oznámil, že požiadal OSKB o pomoc, aby pomohla prekonať teroristickú hrozbu. Spojené štáty medzitým vyzvali vládu Kazachstanu a protestujúcich k zdržanlivosti. Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky strany v Kazachstane nájsť pokojnú cestu z mimoriadnej situácie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov