Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

O supertajnom ruskom bojovom laseri „Peresvet“

Existencia najnovšieho mobilného laserového komplexu „Peresvet“ bola prvýkrát prezradená na jar 2018 osobne prezidentom RF Vladimírom Putinom v rámci jeho posolstva ruskému federálnemu zhromaždeniu. A hoci tieto mašinky už postupujú do vojsk, o ich predurčení a technických osobitostiach sa príliš nehovorí. Za pomoci listu „Izvestia“ čosi z toho odhalíme aj slovenským čitateľom.


 

Po tom, ako V. Putin prezradil existenciu „Peresveta“, hneď sa o ňom začali šíriť rôzne reči: že pracuje na nových fyzikálnych princípoch, že má zabudovaný maličký atómový reaktor…

 

Oficiálni predstavitelia boli skúpi na ich komentovanie. Podpredseda vlády Jurij Borisov v roku 2018 oznámil, že tieto komplexy „poskytujú možnosť odzbrojiť potenciálneho protivníka a ničiť mu všetky objekty, ktorú sa stanú cieľom laserového lúča tohto systému“. Náčelník Generálneho štábu OS RF Valerij Gerasimov na konci roku 2019 k tomu pridal, že prvé vzorky laserovej zbrane boli zaradené do výzbroje „v pozičných rajónoch pozemných mobilných raketových systémov na prikrytie ich manévrov“.

 

Niečo o supertajnom „Peresvete“ pomohli vyjasniť otvorené zdroje a komentáre expertov. Podľa družicových záberov majú tieto laserové komplexy vo výzbroji už minimálne štyri divízie raketových vojsk strategického určenia. Nepriamo to potvrdzujú aj údaje o štátnom nákupe zbraní.

 

Zmienky o „Peresvete“ sa podarilo nájsť aj v materiáloch arbitrážnych súdov. Je tam síce uvedený pod iným názvom, avšak jeho predurčenie: „Mobilný komplex ničenia kozmických aparátov optického a elektronického prieskumu a diaľkového prieskumu Zeme dvojakého určenia (šifra „Stuža-RN“)“. „Už z názvu je očividné, že „Peresvet“ je predurčený hlavne na znefunkčnenie družíc a je jedným z ešalónov protikozmickej obrany nášho štátu,“ komentuje systém vojenský expert Dmitrij Kornev.

 

Rusko v Sýrii otestovalo vojenský laserový systém Peresvet

 

Súhlasí s ním aj ešte známejší expert Vladislav Šurygin: „Vychádzajúc z dostupnej informácie, „Peresvet“ je potrebný na oslepenie prieskumných prostriedkov protivníka v čase ohrozenia pred atómovým konfliktom. Laser nedovolí prieskumných družiciam presne určiť koordináty mobilných „Jarsov“ v bojovom postavení“.

 

Použitie atómovej energie v tejto novej zbrani je asi čistá pravda, pretože jeho vývojár FGUP „RFJaC-VNIIEF“ – je poprednou firmou „Rosatomu“, nachádzajúcou sa v uzavretom meste Sarov. „Mobilné laserové zariadenie potrebuje na oslepenie družíc vo výškach stovák kilometrov mohutný a kompaktný zdroj energie. No a najpravdepodobnejšie je to zdroj atómový. Preto nie náhodou ho nazývajú zbraňou na nových fyzikálnych princípoch,“ vysvetľuje Kornev.

 

Šojgu: Ministerstvo obrany dokončilo nasadenie bojových laserov Peresvet

 

Oficiálne vývoj „Peresvetu“ ešte nie je dokončený. Podľa zástupcu ministra obrany Alekseja Krivoručka, komplex sa už modernizuje, aby ho bolo možné inštalovať aj na lietadlá.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov