Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko v Sýrii otestovalo vojenský laserový systém Peresvet

Informoval o tom časopis „Bulgarian Military“, ktorý zároveň tvrdí, že obdobie testovania ruského vojenského laseru na Blízkom východe nie je známe, avšak zrejme bol ruský laserový komplex použitý a v súčasnosti sa pravdepodobne používa proti útokom džihádistov , izraelským raketám a tureckým bezpilotným lietadlám, čím sa zabezpečuje hlavne ochrana ruskej vojenskej leteckej základne „Chmeimim“.


 

„Ruský laserový komplex „Peresvet“ úspešne absolvoval všetky štátne a vojenské testy v Sýrii. Komplex už slúži ruskej armáde a naďalej sa vyvíja a vylepšuje, zatiaľ čo ho Moskva používa v Sýrii. Informácie o tomto laserovom systéme sú minimálne. Podľa niektorých odborníkov tieto zbrane spotrebúvajú toľko energie, že ich mobilita je otázna. Mnoho expertov naznačuje, že Rusko ho použije predovšetkým na stráženie vojenských základní po celom svete a na ochranu pred bezpilotnými prostriedkami,“ informuje bulharský vojenský časopis.

 

Už skôr sa objavili informácie, že ruský komplex Peresvet bol dovezený do Sýrie na testovanie, tieto údaje však neboli potvrdené. Napriek tomu je dnes Sýria vhodným prostredím na testovanie najnovších ruských zbraní. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že nedávno boli úplne zastavené útoky bezpilotných lietadiel na ruské vojenské základne, je zrejmé, že Peresvet preukázal veľmi vysokú účinnosť.

 

Začiatkom roka námestník ministra obrany RF Alexej Krivoručko novinám „Krasnaja zvezda“ prezradil, že v Rusku konštruujú nové laserové zbrane, predurčené na boj s dronami.

„V súčasnosti prebiehajú práce na skonštruovaní ďalších laserových komplexov, okrem do výzbroje už 1. 12. 2018 zaradeného komplexu Peresvet na ničenie bezpilotných letúňov a aj na ničenie optických a opticko-elektronických prostriedkov protivníka. Prebieha ich párovanie s palebnými prostriedkami obrnenej techniky aj na boj s útočiacimi prostriedkami vysokopresných zbraní,“ povedal.
Krivoručko tiež prezradil, že pracuje sa aj na konštruovaní rádiofrekvenčného komplexu na ničenie rádioelektronickej aparatúry bezpilotníkov.

Náčelník generálneho štábu OS RF Valerij Gerasimov už dávnejšie informoval, že Peresvet je od decembra 2019 využitý na prikrytie mobilných ruských raketových komplexov. A RIA Novosti uviedla, že ruské podniky začali konštruovanie nového nepilotovaného komplexu diaľkového rádiolokačného dozoru na báze helikoptéry. Ten bude sledovať veľkosťou malé a pomalé drony protivníka letiace v nízkych výškach a zabezpečovať navádzanie na nich protilietadlových raketových komplexov vojskovej PVO.

 

Perspektívy laserových zbraní

“Technológie laserových zbraní sa budú v dohľadnej budúcnosti rozvíjať dvoma smermi – fyzická likvidácia nepriateľskej techniky a poškodenie jej riadiacich systémov”, povedal v rozhovore prezident Laserovej asociácie, doktor fyzikálno-matematických vied Ivan Kovš.

“Dajme tomu, že dron letí, ale my nepotrebujeme, aby nám tú lietal. Môžeme ho zasiahnuť z dela, ale aj laserovým lúčom. Takže ho buď jednoducho zostreliť, to je ale veľmi drahé, alebo vyradiť z prevádzky jeho riadiaci systém, “povedal Kovš.

 

Vedec podotkol, že druhá varianta – poškodenie riadiacich systémov , kedy laser zasahuje techniku a provokuje mohutný impulz sekundárneho magnetického žiarenia, ktorý spaľuje čipy a riadiace systémy – je dnes efektívnejšia ako bojový laser a už je široko využívaná poprednými vojenskými veľmocami. Prezident Laserovej asociácie zároveň podotkol, že za terajšej úrovne rozvoja vedy sa stáva použitie lasera pre fyzické ničenie cieľov, ktoré sa predtým považovalo za energeticky príliš náročné, prístupnejšie. Kovš pripomenul, že USA už dokázali vyvinúť a zaradiť do výzbroje kompaktný 60kilowattový bojový laser , ktorého použitie bolo ešte pred desiatimi rokmi nepraktickým kvôli “obrovskému” napájaciemu zdroju, ktorý bol potrebný pre jeho fungovanie. Ďalší vzor bojového lasera predložila nedávno Čína – laserovú útočnú pušku, tento projekt pokladá ale Kovš za “exotiku”.

 

“Nie je jasné, aká je tam napájacia jednotka, keď je vo vnútri pušky, dá sa naozaj táto zbraň nosiť a mieriť, ak je ale oddelená, bude ju dosť ťažko za sebou voziť,” vysvetlil vedec.

Vojenský expert Viktor Murachovskij už skôr v rozhovore uviedol, že vývoj bojových laserov schopných ničiť rakety a inú vojenskú techniku, ako to robia teraz konvenčné zbrane, nie je možný, pretože odporuje podľa jeho názoru zákonom fyziky.

 

Úspechy vo vývoji lasera schopného ničiť bezpilotné lietadlá ohlásili v USA. V máji roku 2020 velenie Tichomorskej flotily USA zverejnilo videozáznam skúšok takzvaného systému pevnej laserovej zbrane (Solid State Laser Weapons System modelov) umiestnenej na palube výsadkovej transportnej lode USS Portland, na základe tohto videozáznamu sa dá urobiť záver, že sa podarilo dron poškodiť.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov