Ozbrojené čínske plavidlá pri ostrovoch Senkaku
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonci používajú Taiwan rovnako ako NATO používa Ukrajinu

Ako schladiť horúcich japonských chlapcov.


 

Bývalý premiér Šinzó Abe, ktorý má aj naďalej vplyv na japonskú politiku, robí vyhlásenia, ktoré môžu zhoršiť už aj tak zlé vzťahy medzi Krajinou vychádzajúceho slnka a Čínskou ľudovou republikou.

 

Americká administratíva vo svojej otvorenej konfrontácii s Moskvou a Pekingom zhromažďuje spojencov po celom svete, aby zorganizovali novú kampaň, zatiaľ oblečenú vo forme hybridnej vojny. Súdiac však podľa intenzity vojenských manévrov pri hraniciach Ruska a Číny a provokatívnych letov amerických vojenských lietadiel a približovania sa lodí k hraniciam týchto krajín, nebezpečenstvo priamej kolízie nie je vylúčené.

 

Izraelský analytik Kedmi: Rusko nedovolí Američanom rozpútať jadrovú vojnu s Čínou o Taiwan

 

Aby Washington a jeho najbližší spojenci ospravedlnili svoje provokatívne činy, spustili rozsiahlu propagandu údajného hroziaceho útoku Ruska na Ukrajinu a Číny na Taiwan. Preto je potrebná vojenská pripravenosť, aby sa zabránilo „útokom“.

 

Japonsko, ktoré je jedným z najvernejších vazalov Spojených štátov v politike a v poslednom čase aj vo vojenskej stratégii, sa v rozpore so svojimi záujmami vyžadujúcimi mierové vzťahy so svojimi susedmi aktívne podieľalo na formovaní cieľa proti Číne a Rusku. v ázijsko-tichomorskom regióne („východné NATO“).

 

Tokio sa zároveň vlastne odkláňa od uznania „princípu jednej Číny“ deklarovaného pri nadväzovaní diplomatických vzťahov s ČĽR. Pripomeňme, že v roku 1972, po rozhovoroch medzi japonským premiérom Kakuei Tanakom a lídrami ČĽR, bolo prijaté spoločné vyhlásenie vlád oboch krajín, v ktorom oznámili nadviazanie diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami a ich zámer viesť ďalšie rokovania s cieľom uzavrieť Zmluvu o mieri a priateľstve. Takáto dohoda bola uzavretá v roku 1978.

 

Tokio uznalo vládu ČĽR za jedinú legitímnu vládu Číny a vyhlásilo, že „plne“ rešpektuje jej pozíciu, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia ČĽR. Japonský minister zahraničných vecí súčasne s podpisom spoločného vyhlásenia uviedol, že v súvislosti s nadviazaním diplomatických vzťahov medzi Japonskom a ČĽR japonsko-taiwanská „zmluva o mieri a priateľstve“ „stratila svoj zmysel.”

 

Diplomatické vzťahy Tokia s Taiwanom boli ukončené, čo však neviedlo k žiadnemu citeľnému obmedzeniu ekonomických a iných väzieb Japonska s „odbojným ostrovom“. Ako viete, Washington a Taiwan pokračovali vo svojich vzťahoch s Taiwanom a nezastavili sa ani pri dodávkach zbraní do Taipei.

 

Čína ako príklad vytvárania dejinami podmieneného vzniku štátu

 

Spojené štáty americké schválili zákon o vzťahoch s Taiwanom, ktorý nariaďuje udržiavať neoficiálne, ale de facto diplomatické vzťahy s Americkým inštitútom na Taiwane. Zákon umožňuje vláde USA poskytovať obranné prostriedky a služby, a to aj v prípade vonkajších hrozieb pre bezpečnosť Taiwanu; charakter a rozsah takýchto služieb určuje prezident a Kongres USA.

 

Otázkou vždy bolo, ako zosúladiť vojenské spojenectvo medzi Washingtonom a Tokiom so záväzkom USA brániť Taiwan. Táto otázka sa stala ešte naliehavejšou po tom, čo japonská vláda v roku 2016 prijala zákon o „kolektívnej bezpečnosti“, ktorý stanovil poskytovanie „vzájomnej podpory v kritických situáciách“ Japonskom a Spojenými štátmi. Vtedajší japonský premiér Abe, ktorý zákon presadzoval, povedal: „Teraz je možné si navzájom pomáhať v kritických situáciách. Spojenecké väzby sa upevnili . ”

 

Znamenalo to, že odteraz japonské ozbrojené sily dostali právo viesť nepriateľské akcie na strane Spojených štátov kdekoľvek na svete. Abe vysvetlil, že podľa dokumentov v prípade, že nepriateľ zaútočí na spojenca Japonska a krajine hrozí zničenie, japonské „sily sebaobrany“ použijú zbrane. Taktiež podľa Abeho môžu začať konať, ak je ohrozená bezpečnosť obyvateľstva spojeneckej krajiny a dokonca aj v prípade provokácií zo strany agresorského štátu.

 

S odvolaním sa na túto legislatívu bývalý premiér a teraz šéf najväčšej frakcie vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP) v prejave na podujatí taiwanského think-tanku 1. decembra povedal, že akékoľvek nepredvídané okolnosti na Taiwane budú tiež mimoriadnou situáciou. pre Japonsko a Japonsko-americkú bezpečnostnú úniu. Abe povedal: “V prípade útoku na americkú loď môže nastať situácia, ktorá predstavuje hrozbu pre prežitie Japonska, čo si vynúti uchýliť sa ku kolektívnej sebaobrane . ” Poukazujúc na skutočnosť, že ostrov Yonaguni – najzápadnejšie územie Japonska – je len 110 kilometrov od Taiwanu, povedal: “Ak sa tu niečo stane, určite to bude kritická situácia, ktorá ovplyvní mier a bezpečnosť Japonska.” Ako objasňuje japonská tlačová agentúra Kyodo News, “ak bude takáto podmienka splnená, japonské sily sebaobrany budú môcť poskytnúť materiálnu a technickú podporu ozbrojeným silám USA . ”

 

Reakcia Pekingu bola podľa očakávania. TASS uviedla: „Vláda ČĽR vyjadrila Japonsku svoj silný protest v súvislosti s vyhlásením bývalého premiéra krajiny Šinzó Abeho, v ktorom politik varoval Čínu pred vojenskou inváziou na Taiwan. Na stredajšom brífingu to uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

 

„Bývalý japonský premiér Šinzó Abe porušil zásadu „jednej Číny“ a opakovane robil chybné vyhlásenia v otázke Taiwanu a vnútorných záležitostí ČĽR. Čína v tejto súvislosti vyjadruje svoj silný protest japonskej strane a odsudzuje takéto činy, “ uviedol.

 

„Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. A ČĽR nedovolí žiadnej krajine pod žiadnou zámienkou a akoukoľvek formou zasahovať do taiwanskej otázky, “ dodal diplomat. Poznamenal, že Tokio nesie osobitnú “historickú zodpovednosť” za zločiny spáchané na Taiwane vládou militaristického Japonska.

 

Hoci čínska vláda neuviedla žiadny dôvod prečo považovať situáciu okolo Taiwanu za „vojensky kritickú“, Kyodo News poznamenáva, že ČĽR „považuje samosprávny ostrov za odpadlícku provinciu podliehajúcu opätovnému zjednoteniu s pevninou, ak to bude nevyhnutné aj silou“.

 

Politológ Satanovskij varuje pred rizikom 3.svetovej vojny v dôsledku japonského revanšizmu

 

Stratégia, ktorú zvolila americká administratíva obkľúčiť Rusko a Čínu „pásom nestability“ a vojenskými základňami znepriatelených štátov, balansujúcich na pokraji vojny, si vyžaduje, aby Moskva a Peking mali ešte užšiu strategickú interakciu, aby spojili vojenské úsilie zastaviť hrozby vychádzajúce z opozičnej koalície a neutralizovať blížiace sa útočné zbrane k ruským hraniciam a hraniciam ČĽR. Dôležitým a aktuálnym prvkom strategického plánovania oboch partnerských krajín je opozícia a eliminácia japonského vojenského potenciálu, ktorý je dnes povolaný plniť nielen pomocné úlohy logistickej podpory. Japonsko podľa svojej vojenskej doktríny vstupuje do popredia boja so susednými mocnosťami, čím umožňuje donedávna nemysliteľné „preventívne útoky“ proti potenciálnym protivníkom.

 

Ruské vedenie má preto rovnako ako čínska vláda právo na jednej strane pripomínať tokijským politikom výsledky 2. svetovej vojny, ktorú rozpútalo Japonsko spolu s nacistickým Nemeckom. A na druhej strane posilniť obranyschopnosť na Ďalekom východe pravidelným predvádzaním nových typov zbraní, pretože len to môže schladiť „horúcich japonských chlapov“, ktorí zrejme túžia po víťazstvách samurajov z minulosti.

Anatolij Koškin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov