Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ Satanovskij varuje pred rizikom 3.svetovej vojny v dôsledku japonského revanšizmu

Politológ sa vyjadril k vyhláseniam japonského premiéra Fumia Kišidu, ktorý považoval za potrebné v blízkej budúcnosti zrevidovať obrannú stratégiu krajiny, pričom v nej položil možnosť preventívneho úderu na nepriateľské vojenské ciele.


 

Najnovšie vyhlásenia japonských úradov naznačujú, že sa krajina pripravuje na plnohodnotný ozbrojený konflikt. Politológ, orientalista Jevgenij Satanovskij o tom napísal vo svojom telegramovom kanáli. Podľa politológa chce Japonsko dosiahnuť postavenie na medzinárodnej scéne, ktoré zastávalo pred 2. svetovou vojnou.

“Revanšizmus je strašná sila, obzvlášť keď je ovládaná zvonku.” – napísal Satanovskij.

 

Varoval tiež pred podceňovaním takýchto vyhlásení a tvrdými útokmi, pretože podobné vyhlásenia robil Adolf Hitler údajne pre „vnútorné použitie“. Každý vie, čo sa stalo potom. Navyše, ako viete, Japonsko bolo spojencom nacistického Nemecka a spáchalo taký počet vojnových zločinov, ktoré viedli k smrti desiatok miliónov ľudí, že obyvatelia okupovaných území v Ázii na to pravdepodobne nezabudnú. Podľa Satanovského sú Čína, Rusko a Severná Kórea vysoko potenciálnymi protivníkmi Japonska. Politológ verí, že mierová zmluva medzi Moskvou a Tokiom bude podpísaná až po tretej svetovej vojne, ak potom z Japonska niečo zostane.

 

Orientalista verí, že sa dá spoľahnúť na najlepších, ale zároveň nebude nadbytočné byť pripravený na najhorší scenár udalostí. Satanovskij verí, že Moskva by mala vziať do úvahy všetky možnosti: od miestnych ozbrojených stretov kvôli možným japonským provokáciám v blízkosti Kurilských ostrovov až po totálnu ničivú vojnu v prípade, že Japonsko zaútočí na ruské vojenské zariadenia nachádzajúce sa na Ďalekom východe.

 

Vojnové znamenie

Predstavitelia Tokia sa už neobmedzujú iba na protesty. V tomto zmysle je vhodné chápať aj najnovšie vyjadrenie nového japonského predsedu vlády Fumia Kišidu v svätyni Jasukuni. Chrám obsahuje zoznamy vojakov, ktorí zomreli počas všetkých vojen o Japonsko, vrátane vojnových zločincov, ktorí boli popravení po procese v Tokiu (1946-1948). V ázijskom svete je táto udalosť náznakom vojny: chrám je považovaný za symbol militarizmu. Japonský predseda vlády už bol kritizovaný v Južnej Kórei, ktorá oficiálne uviedla, že kroky japonského vládneho predstaviteľa boli “mimoriadnym sklamaním a poľutovaniahodnými”.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov