Fregata maršal Šapošnikov
Aktuality, Námorníctvo,

“Ponorka má malú šancu.” Vojenský expert hovoril o komplexe „Odpoveď“

Fregata „Maršál Šapošnikov“ zasiahla cvičný podvodný cieľ v Japonskom mori raketou najnovšieho protiponorkového komplexu „Otvet (odpoveď)“. Vo vysielaní rádia Sputnik komentoval štart rakety kapitán 3. hodnosti zálohy Dmitrij Litovkin.


 

“V našej flotile máme takzvané torpédové strely – sú to protiponorkové zbrane, ktoré na rozdiel od konvenčných torpéd štartujú ako raketa. “Otvet” funguje presne podľa tohto princípu. Hlavnou výhodou tohto komplexu je, že ponorka môže teoreticky “počuť” torpédo a podniknúť manévre, aby sa vyhla stretnutiu s ním, a no “Otvet” v skutočnosti útočí kolmo nadol – ponorka má menej šancí, “povedal Dmitrij Litovkin.

 

Video: Ruská fregata Maršal Šapošnikov vyskúšala novú zbraň

 

Na odpálenie protiponorkových rakiet Otvet sa podľa vojenského experta používajú rovnaké univerzálne odpaľovacie zariadenia 3C-14 ako v prípade riadených rakiet Onyx a Kaliber a v budúcnosti sa budú používať aj pre Zirkon.

 

Koľko rakiet Kaliber má ruská flotila? Toto číslo Vás prekvapí

 

“Ukázalo sa, že ide o univerzálny protiponorkový systém, pretože odpaľovacie zariadenia 3C-14 sú teraz inštalované na takmer všetkých našich moderných lodiach – od malých až po fregaty triedy Admiral Kasatonov. Toto je veľmi dobré riešenie. Univerzálny odpaľovací systém to sú stotiny. 10 sekúnd – od prijatia označenia cieľa po vypustenie strely zo šachty. Veliteľ lode si môže vybrať: “Kaliber” poletí pozdĺž pobrežia, ak budete strieľať na lode poletí “Onyx”, a ak je potrebné potopiť ponorky alebo bezpilotné podvodné plavidlo, môže štartovať “Otvet” “, – povedal Dmitrij Litovkin.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov