.
Aktuality, Námorníctvo,

Video: Ruská fregata Maršal Šapošnikov vyskúšala novú zbraň

Rusko, 26.December 2020 (AM) – “V oblasti zálivu Petra Veľkého pokračujú testy modernizovanej fregaty Maršal Šapošnikov. Boli testované delostrelecké, protilietadlové zbrane a torpédové zbrane.”


 

Ruská fregata Maršal Šapošnikov začala po modernizácii skúšky v Japonskom mori. To, ako sa posádka vysporiadala so streľbou z nových zbraní, sa môžete dozvedieť z nového videa televízie Zvezda. Loď získala miesto delostreleckých zariadení AK-100 dokonalejšie A-190 Universal kalibru 100 mm s vežou s technológiou stealth. Dokáže odpáliť 80 striel za minútu pri maximálnom dolete 21 kilometrov.

 

Protiletecký delostrelecký systém AK-630 , aj keď to nie je nová zbraň, nestratil na aktuálnosti. Šesťhlavňové zariadenie kalibru 30 mm dokáže vystreliť päťtisíc výstrelov za minútu. Môže to doslova rozrezať tup letiacej rakety, lietadla alebo člna.

 

Posádka vykonala tiež streľbu radarovými strelami, ktoré vytvárajú falošné terče v navádzacích systémoch eventuálneho nepriateľa, čo umožňuje uchrániť loď pred paľbou.

 

 

V záverečnej etape testov sa má konať odpálenie z útočných raketových systémov Urán a Kaliber. Maršal Šapošnikov bol pôvodne postavený ako veľká protiponorková loď (projekt 1155), ktorá bola spustená na vodu v roku 1985. Po dôkladnej modernizácii sa z nej stala fregata, teda univerzálna loď pre boj s ponorkami a loďami. V priebehu terajších skúšok boli okrem streľby otestované charakteristiky rýchlosti a hlavného pohonu. Všetky ukazovatele zodpovedajú úrovni moderných lodí danej triedy.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov