FGM-148 Javelin
Aktuality, Pozemná technika,

V USA prehovorili o problémoch s americkými FGM-148 Javelin na Ukrajine

Ukrajinská armáda má protitankové raketové systémy FGM-148 Javelin, ale ich počet nebude stačiť na odrazenie útoku v prípade hypotetického konfliktu s Ruskom. Vo svojom článku v časopise Popular Mechanics o tom píše Kyle Mizokami.


 

V roku 2018 Ukrajina zakúpila od Spojených štátov prvých 210 rakiet a 37 samonavádzacích odpaľovacích jednotiek a neskôr ďalších 150 plus 10 vyššie uvedených zbraní.

 

Podľa názoru autora článku sú tieto komplexy skutočne účinné, umožňujú strelcovi zamerať sa na cieľ, strieľať naň a uniknúť do bezpečia. Tento počet FGM-148 Javelin však stačí iba na vybavenie troch z 28 ukrajinských bataliónov. Okrem toho sú tieto systémy zraniteľné delostreleckou paľbou, pretože sú obvykle inštalované na ľahkých obrnených transportéroch, ktoré nemajú ťažkú ​​pancierovú ochranu, dodal novinár. Dospel k záveru , že v prípade vojenskej konfrontácie bude FGM-148 Javelin hrať druhoradú úlohu.

 

Kyjev a západné štáty v poslednej dobe pravidelne obviňujú Moskvu z prípravy „invázie“ na Ukrajinu. Rusko takéto vyhlásenia opakovane vyvracia a zdôrazňuje, že sú využívané ako zámienka na sťahovanie síl a techniky NATO k ruským hraniciam. Kremeľ uviedol, že nemá v pláne na nikoho útočiť, a zdôraznil, že pohyb vojakov na svojom vlastnom území nemusí nikoho znepokojovať.

 

Zakážeme pohraničníkom smartfóny: V súvislosti s popravami migrantov na hraniciach Ukrajiny sa konalo mimoriadne zasadnutie

 

Použitie Javelínu na Donbase
Už predtým ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že ukrajinská armáda v Donbase dodržiava minské dohody, ale v prípade nutnosti sa bude brániť všetkými potrebnými prostriedkami.
„Poviem to tak: neporušujeme minské dohody, neútočíme v oblasti vykonávania operácie zjednotených síl. Ak nepriateľ, okupačné jednotky, porušujú režim ticha, zabíjajú našich vojakov, varujeme prostredníctvom režimu JCCC, prostredníctvom SMM OBSE, aby prestali porušovať minské dohody a režim ticha. Ak tento mechanizmus nefunguje, ozbrojené sily s využitím článku Charty OSN „právo na sebaobranu“ používajú všetky nevyhnutné sily a prostriedky,“ odpovedal Reznikov na otázku poslanca, či boli použité Javeliny na Donbase.

 

USA počítajú s tým, že ukrajinské vojenské letectvo bude používať systémy Javelin na obranu

 

Šéf hlavného spravodajského oddelenia ukrajinského ministerstva obrany Kirill Budanov už skôr v rozhovore pre Military Times uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili americký protitankový raketový systém Javelin počas bojových akcií v Donbase. Neskôr túto informáciu potvrdil poslanec Najvyššej rady Ukrajiny z frakcie proprezidentskej strany Služobník ľudu, predseda podvýboru pre obranný priemysel a technickú modernizáciu parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, Igor Kopytin. Avšak veliteľstvo operácie spoločných síl Ukrajiny popiera informácie o použití komplexov Javelin v Donbase.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov