Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA počítajú s tým, že ukrajinské vojenské letectvo bude používať systémy Javelin na obranu

USA počítajú s tým, že ukrajinskí vojaci budú používať americké zbrane, vrátane protitankových systémov, „zodpovedne a za účelom sebaobrany“, ale zemepisné hranice nestanovujú. Vyhlásil to hovorca Pentagonu John Kirby.
„Sú majetkom (zbrane, pozn. red.) ukrajinských ozbrojených síl. Očakávame, že… budú použité zodpovedne a za účelom sebaobrany, avšak nespájame ich s konkrétnymi zemepisnými regiónmi vo vnútri Ukrajiny,“ povedal na brífingu.


 

Kirby už skôr oznámil, že ukrajinskí vojaci dostanú tento týždeň dodávku strelných zbraní a munície, poslednú časť vojenskej pomoci v sume 60 miliónov dolárov, schválenú tento rok prezidentom USA Joe Bidenom. USA dodávajú Ukrajine veľké spektrum letálnych a neletálnych prostriedkov, vrátane hliadkových motorových člnov a protitankových raketových systémov Javelin .

 

Nadzvukový strategický bombardér a nosič rakiet Tu-160

 

Putin odpovedal na otázku ohľadom ruského útoku na Ukrajinu
Rusko vykonáva mierumilovnú zahraničnú politiku, ale má právo na obranu vlastnej bezpečnosti, vyhlásil prezident RF Vladimir Putin.
Hlava ruského štátu zdôraznila, že otázka o plánoch Moskvy ohľadom útoku na Ukrajinu je provokačná.
„Je to provokačná otázka. Rusko vykonáva mierumilovnú zahraničnú politiku, ale má právo na zaistenie vlastnej bezpečnosti, ako som už povedal, na strednodobú a vzdialenejšiu perspektívu. Prejednávame to s našimi partnermi, so všetkými našimi partnermi, vrátane môjho včerajšieho partnera, prezidenta USA pána Bidena,“ povedal ruský líder.

 

Západné médiá a niektorí americkí politici obviňujú v poslednej dobe Rusko z príprav “vpádu” na Ukrajinu . V médiách lojálnych voči Washingtonu sa pravidelne objavujú správy o údajnom sústredení ruskej vojenskej techniky pri hraniciach susednej krajiny. Obvinenia na adresu Ruska zverejnila televízia CNN, agentúra Bloomberg, denník The Washington Post a ďalšie.

 

V obrannom rozpočte USA sa navrhuje 300 miliónov dolárov pre Ukrajinu

 

Kremeľ neraz vyvrátil údaje o prípravách vpádu na Ukrajinu. Podľa slov hovorcu prezidenta RF Dmitrija Peskova presúva Rusko vojská v rámci hraníc vlastného územia podľa vlastného uváženia, a zdôraznil pritom, že to nikoho neohrozuje. Vyzdvihol tiež, že „hystéria je stupňovaná umelo“ tými, ktorí poslali svoje lode spoza oceánu. Od októbra plávajú do Čierneho mora pravidelne americké lode, ruské radary registrujú prítomnosť lietadiel NATO v blízkosti hraníc RF.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov