Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V obrannom rozpočte USA sa navrhuje 300 miliónov dolárov pre Ukrajinu

V Spojených štátoch predložili návrh obranného rozpočtu na rok 2022. Text zverejnil osobitný výbor Snemovne reprezentantov. Návrh zákona neobsahoval pozmeňujúce a doplňujúce návrhy so sankciami voči Nord Streamu 2, na ktorých niektorí kongresmani trvali. Republikáni už skôr dokonca dočasne zablokovali prijatie dokumentu kvôli absencii nových obmedzení projektu. Administratíva prezidenta Joe Bidena však bola proti takémuto kroku.


 

„Návrh zákona predložený Snemovňou reprezentantov obsahoval pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý požadoval (od administratívy; pozn. red.) správu o plynovode Nord Stream 2 . V senátnom znení žiadny takýto pozmeňujúci a doplňujúci návrh nebol. Dohodnuté znenie túto zmenu neobsahuje,“ uvádza sa v dokumente.

 

Senát a Snemovňa reprezentantov sa zároveň k výstavbe plynovodu vyjadrili negatívne. „ Odsudzujeme škodlivé aktivity Ruska, vrátane snahy využiť dodávky plynu ako zbraň na presadzovanie svojej geopolitickej agendy a negatívnemu ovplyvňovaniu európskych spojencov a partnerov,“ uvádza sa v návrhu.

 

Moskva opakovane zdôraznila, že nový plynovod je komerčný podnik, ktorý je výhodný ako pre Rusko, tak aj pre EÚ. Rozpočet je navyše predložený bez sankcií týkajúcich sa ruského štátneho dlhu. O možnosti takého obmedzenia informovali médiá skôr. Podľa nich by situácia na Ukrajine mohla byť použitá ako zámienka.

 

“Trpezlivosť Rusov nie je nekonečná”. Izraelský expert Kedmi vysvetlil ako existencia Ruska rozčuľuje USA

 

Obranný rozpočet USA zostal bez sankcií proti „okoliu Vladimira Putina“, ktoré chceli členovia Snemovne reprezentantov do dokumentu zahrnúť. Obvinili skupinu 35 Rusov z „porušovania ľudských práv“. Boli medzi nimi premiér Michail Mišustin, prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, minister zdravotníctva Michail Muraško, starosta Moskvy Sergej Sobjanin a ďalší.

 

Návrh obranného rozpočtu USA pritom zahŕňa štyri miliardy dolárov na vojenské odstrašenie Ruska. To je o 569,8 milióna viac, než žiadal Biely dom. Ďalších 300 miliónov dolárov by šlo na vojenskú pomoc Kyjevu.

 

„Návrh zákona zahŕňa 300 miliónov dolárov pre iniciatívu na podporu bezpečnosti Ukrajiny , ktorá poskytuje podporu a pomoc ukrajinským ozbrojeným silám, čo je navýšenie oproti rozpočtovej požiadavke vo výške 250 miliónov dolárov,“ uvádza sa vo vysvetlení dokumentu.
Návrh rozpočtu musí schváliť Snemovňa reprezentantov a Senát a až potom je zaslaný na podpis prezidentovi. Ďalšie zmeny nie sú vylúčené, hoci dokument prešiel predbežnou konzultáciou medzi oboma stranami.

 

Zoznam zbraní dodávaných z USA Ukrajine rastie, vyhlásil ruský veľvyslanec vo Washingtone

 

USA sa nedomnievajú, že sa Rusko rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu
Americký prezident Joe Biden v rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyjadril znepokojenie nad situáciou okolo Ukrajiny, vyzval na diplomatické riešenie a varoval, že na vojenskú eskaláciu bude nasledovať kolektívna reakcia Západu v podobe silných ekonomických a ďalších opatrení, uviedol Biely dom.

 

Rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Joom Bidenom trvali dve hodiny. Zasadnutie sa konalo prostredníctvom videa. Novinárom boli ukázané iba prvé zábery rokovaní, kde sa hlavy štátov pozdravili a vymenili si niekoľko slov. Rokovania sa potom konali za zatvorenými dverami. Jednalo sa o druhé stretnutie oboch prezidentov. Prvé stretnutie sa konalo osobne v júni v Ženeve.

 

Americký prezident Joe Biden povedal ruskému prezidentovi Putinovi, že USA v prípade eskalácie na Ukrajine posilnia východné krídlo NATO. Spojené štáty sú pripravené kladne reagovať na žiadosti pobaltských štátov, Rumunska a Poľska o vojenskú pomoc v prípade eskalácie na Ukrajine. Biely dom pripravuje „aktívnu a jasnú“ reakciu na možnú ruskú eskaláciu na Ukrajine, USA sú denne v kontakte s EÚ ohľadom možných sankcií. USA očakávajú, že Nord Stream 2 bude zastavený, pokiaľ Rusko vtrhne na Ukrajinu.

 

Biden sa Putinovi nezaviazal, že Ukrajina zostane mimo NATO, a vyhlásil, že nikto nemá právo diktovať NATO, kto nemá byť do aliancie prijatý. USA sa domnievajú, že o deeskalácii na Ukrajine by sa mal viesť dialóg, ktorý by odpovedal na obavy USA, NATO a Ruska.

 

“Prezident Biden vyjadril hlboké znepokojenie Spojených štátov a našich európskych spojencov nad posilňovaním ruských vojsk v okolí Ukrajiny a dal jasne najavo, že USA a naši spojenci budú v prípade vojenskej eskalácie reagovať silnými ekonomickými a ďalšími opatreniami,” uviedol vo vyhlásení. Ďalej sa uvádza, že Biden v rozhovore s Putinom zopakoval podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny a „vyzval na deeskaláciu a návrat k diplomacii“.

 

Vojenský expert Korotčenko: “USA potrebujú vojnu v Európe”

 

Rusko opakovane odmieta obvinenia Západu a Ukrajiny z „agresívnych akcií“ a tvrdí, že nikoho neohrozuje a nemá v úmysle na nikoho zaútočiť, zatiaľ čo tvrdenia o „ruskej agresii“ slúžia ako zámienka na rozmiestnenie ďalšieho vojenského vybavenia NATO v blízkosti ruských hraníc. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr poznamenalo, že vyhlásenia Západu o „ruskej agresii“ a možnosti pomôcť Kyjevu sa proti nemu brániť sú smiešne a nebezpečné.

 

Kyjev a západné štáty zároveň nedávno vyjadrili znepokojenie nad údajným zintenzívnením „agresívnych akcií“ zo strany Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko presúva vojakov na svojom území a podľa vlastného uváženia. Podľa neho to nikoho neohrozuje a nikto by sa nemal znepokojovať.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov