Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin užitočnému režisérovi:”Chcete, aby Rusko zopakovalo osud Juhoslávie?” Kadyrov: “Predajná tvár”

Ruský prezident Vladimir Putin a filmový režisér Alexander Sokurov sa tvrdo pohádali pri diskusii o osude Ruska na stretnutí hlavy štátu s predstaviteľmi Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv (HRC), ktoré sa uskutočnilo online. Ostrú Putinovu reakciu vyvolal Sokurovov návrh „prepustiť“ z Federácie regióny, ktoré „nechcú“ žiť s Rusmi v jednom štáte. Správa o tomto stretnutí prezidenta bola zverejnená na oficiálnej webovej stránke Kremľa.


 

Alexander Sokurov

 

Sokurov poznamenal, že v Rusku existuje veľa problémov súvisiacich s medzietnickými vzťahmi. Medzi federálnymi subjektmi sú dokonca územné spory. Navyše podľa riaditeľa v národných republikách „Rusov nemajú radi“. Ako riešenie tohto problému kultúrny predstaviteľ navrhol stiahnutie regiónov, ktoré si to samy želajú, z Ruska. Konkrétne subjekty federácie však nemenoval.

 

Vladimir Putin odpovedal režisérovi Sokurovovi, že nielenže nesúhlasí s názorom svojho oponenta, ale považuje aj za nevhodné diskutovať o takejto chúlostivej otázke na verejnosti, keďže ide o „nebezpečné hračky“. Poznamenal, že drvivá väčšina ruského obyvateľstva nepodporuje separatistické myšlienky a pokusy o ich realizáciu môžu viesť ku katastrofálnym následkom.

“Chcete, aby Rusko zopakovalo osud Juhoslávie?” položil emotívne rečnícku otázku prezident Ruskej federácie.

 

Zasadnutie HRC, na ktorom sa táto diskusia uskutočnila, sa konalo včera pod vedením Putina. Na Sokurove podnety reagovali diskutári v sieti. Ocenili, že prezident Putin reagoval na riaditeľa s maximálnou taktnosťou, hoci Sokurovove vyjadrenia boli provokatívne a protiústavné. Takisto žiadali Sokurova, aby odpovedal na otázku, čo si myslí, ako dlho by pokračovala jeho profesionálna kariéra po tom, čo by navrhol niečo podobné („prepustenie území“), napríklad v Spojených štátoch – „vo svetle demokracie“ “ak by bol občanom tejto krajiny …

 

Ochranný dáždnik. Rusko a Tadžikistan vytvoria spoločný systém protivzdušnej obrany

 

Kadyrov reaguje

“Som pešiak najvyššieho veliteľa”: na Sokurovove slová odpovedal šéf Čečenska
Šéf Čečenska tvrdo reagoval na návrhy režiséra Alexandra Sokurova, ktoré adresoval prezidentovi Vladimirovi Putinovi počas zasadnutia Rady pre ľudské práva. Kadyrov opísal svoju reakciu na vyjadrenia Sokurova, ktorý ponúkol možnosť odtrhnúť sa regiónom, ktoré nechcú byť súčasťou Ruska, na svojom kanáli Telegram.

 

Šéf Čečenskej republiky nazval režiséra „prozápadným aktivistom v oblasti ľudských práv“ a povedal, že po prvý raz videl taký nehorázny pokus uplatniť technológie kolapsu Ruska, ktoré boli vypracované počas kolapsu Ruska a ZSSR. Kadyrov zároveň označil Sokurovov výrok za „úbohý a dokonca ohavný pokus“.

 

Keď už hovoríme o slovách Alexandra Sokurova, o výskyte „padišahov“ a „osobných armád“ v Rusku, Ramzan Kadyrov poradil riaditeľovi, aby objasnil, kto presne inicioval zrušenie pojmu „prezident republiky“ v Rusku s prechodom na názov funkcie „hlava republiky“. Podľa Kadyrova išlo o jeho osobnú iniciatívu. A skutočnosť, že Sokurov, hovoriac o „padišáhoch“, ho osobne nespomenul, hlava Čečenskej republiky označila za zbabelosť.

 

“Som pešiak najvyššieho veliteľa.” Ramzan Kadyrov komentoval slová režiséra o existencii „osobných armád“. Podľa šéfa Čečenska sú všetci čečenskí bojovníci podriadení federálnemu veleniu. Kadyrov označil Sokurovove slová za “úbohý pokus prezentovať Čečensko ako samostatný štát”, a obvinil Sokurova aj z toho, že „zbabelo sedel na riaditeľskom kresle“, keď „bolo zabitých 300-tisíc Čečencov a niekoľko desiatok tisíc ostalo nezvestných“.

„Keby som bol kompetentným orgánom, dal by som slová nihilistu Sokurova právne posúdiť za protištátnu a extrémistickú skutočnosť. Nepáči sa mi táto predajná tvár!” Dodal Kadyrov

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov