Ilustračné foto: Národná garda stráži Capitol na Capitol Hill vo Washingtone. (Jacquelyn Martin/AP)
Aktuality, Bezpečnosť,

Mobilizácia vazalov. USA nepozvali Rusko, Čínu a dokonca ani niektoré krajiny EÚ na samit „Za demokraciu“

V Amerike sa medzitým zhŕňajú výsledky ďalšieho summitu „Za demokraciu“, na ktorý Spojené štáty pozvali približne sto krajín. Je pravda, že mnohí odborníci označujú výber účastníkov virtuálneho stretnutia za nejednoznačný. prečo? A aký druh „Iniciatívy za demokratickú obnovu“ v hodnote viac ako 400 miliónov dolárov oznámil Biden?


 

Azda jediná vec, ktorá spája lídrov 110 krajín zúčastňujúcich sa na samite „Za demokraciu“, je to, že všetci museli súčasne visieť na videu a čakať, kým sa Joe Biden objaví online: „Nie všetky demokracie sú rovnaké. Nie vo všetkom sa my, dnešní účastníci, navzájom zhodneme. Ale rozhodnutie, ktoré spolu urobíme, podľa mňa určí smer našej spoločnej budúcnosti pre budúce generácie.“

 

Tieto slová boli adresované aj takým prominentným demokraciám ako Angola, Nigéria a Pakistan. Nielen Rusko a Čína neboli na zozname pozvaných, nie všetkých z krajín EÚ pozvali Američania. V Maďarsku sú síce demokraticky zvolení, ale konzervatívci a tak do Budapešti neprišlo žiadne pozvanie. Takže aj v Spojených štátoch bola konferencia slobodných štátov, prirovnávaná k mobilizácii vazalov.

 

 

Ron Paul, bývalý republikánsky kongresman: „Takmer jediná vec, ktorú USA dnes vyvážajú, sú farebné revolúcie, keď sú zvolené vlády zvrhnuté s americkou podporou. Opýtajte sa ktorejkoľvek obete farebných revolúcií, ako USA bránia demokraciu. Pre Washington demokracia znamená: vy si vyberiete toho, koho vám prikážeme voliť.”

 

V skutočnosti hovoríme o monopole na demokraciu. Washington vytvára špeciálny fond, ako bolo oznámené, na monitorovanie volieb po celom svete, samozrejme na podporu transparentnosti. A zároveň aj na celom svete budú teraz Spojené štáty bojovať proti korupcii. Vinníkom hrozia osobné sankcie: od zamietnutia víz až po zmrazenie účtov, tak rozhoduje svetový žandár.

 

Anthony Blinken, minister zahraničných vecí USA: „Predstavujeme novú úlohu: globálneho koordinátora boja proti korupcii. Tento vysoký predstaviteľ zjednotí a posilní boj proti korupcii vo všetkých oblastiach, v ktorých pôsobí americká diplomacia.

 

Biely dom zverejnil novú stratégiu globálneho boja proti korupcii. Washington uvádza Ukrajinu ako úspešný príklad svojej práce: „Spojené štáty pomohli ukrajinskej vláde vyvinúť systém elektronického obstarávania, ako aj vytvoriť komunitu nezávislých pozorovateľov, ktorí analyzujú údaje o verejnom obstarávaní a identifikujú sporné ponuky a iné porušenia. Od októbra 2017 to pomohlo ušetriť približne 6 miliárd dolárov v rozpočte krajiny.

 

A koľko sa nepodarilo zachrániť, vrátane toho, čo bolo uložené na účtoch Huntera Bidena, ktorý bez pracovných skúseností skončil vo vedení ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti? A mali by sa voľby, ktoré sa skončili obsadením Kongresu, považovať za príkladné? Spojené štáty však teraz pojem demokracie rozširujú, ako sa len dá: Rada mesta New York schválila revolučnú novelu volebného zákona.

 

Inovácia umožní takmer miliónu neamerických občanov žijúcich v New Yorku voliť vo voľbách. Zatiaľ len lokálne, no zdá sa, že ide len o skúšobný balón: Demokrati lobujú za podobné zákony aj v iných štátoch. A to aj napriek tomu, že v blízkej budúcnosti plánuje Biely dom zlegalizovať až 11 miliónov migrantov. Keď už aj mŕtvi hlasovali poštou, prečo neskúsiť cudzincov? Imigranti v Spojených štátov sú tradične naklonení demokratom a konzervatívci sa vážne obávajú, že pri takom tempe početná prevaha demokratických voličov zmení americké voľby na formalitu.

 

Tomi Lauren, publicista Fox News: “Američania by mali byť hlasom našej krajiny, ale demokrati s nimi nepočítajú a prinášajú si podpornú skupinu pre seba.”

 

No a na medzinárodnej scéne už americký líder takúto podpornú skupinu zostavil. Aký vplyv bude mať nová aliancia? “Demokracie potrebujú šampiónov,” povedal Biden, ktorého ratingy v posledných mesiacoch prudko klesli a aktualizoval antirekordy.

Georgij Olisašvili

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov