.
Aktuality, Bezpečnosť,

GLOBSEC za hlavnú hrozbu na Slovensku označuje sympatie k Rusku

Sympatie Slovákov k Rusku sú jednou z najväčších slabín v kontexte zraniteľnosti krajiny voči zahraničnému vplyvu. Uvádza sa to v štúdii medzinárodnej poradenskej spoločnosti GLOBSEC.


 

„Západná orientácia Slovenska bola v poslednom desaťročí posilnená podporou politických lídrov krajiny vrátane niekoľkých prezidentov a ministrov zahraničných vecí. Na Slovensku sa však naďalej objavujú prokremeľsky orientovaní politici, ktorí sa snažia hrať na sympatie Slovákov k Rusku,“ uviedli analytici.

 

“Dnes sa začína v Bratislave najväčší sabat militaristov” Chmelár o konferencii Globsec

 

Podľa GLOBSEC 61 % obyvateľov Slovenska nevníma Rusko ako hrozbu a 47 % opýtaných ho považuje za najdôležitejšieho strategického partnera. Je potrebné poznamenať, že tieto sympatie sú spojené s tradičnou blízkosťou oboch štátov, ktorá má korene v „romantických bludoch panslavizmu 19. storočia“. Analytici sa zároveň domnievajú, že Slováci majú vo všeobecnosti tendenciu sympatizovať so silnými politickými lídrami, čo sa môže prejaviť aj sympatiou k nedemokratickým režimom.

 

Za ďalšiu hrozbu pre bezpečnosť krajiny v GLOBSEC-u označili sklon Slovákov dôverovať dezinformáciám a rôznym konšpiračným teóriám. Podľa štúdie asi 60 % obyvateľov Slovenska verí, že najdôležitejšie rozhodnutia vo svete nerobia volení národní lídri, ale nejaké tajné skupiny, ktorých cieľom je nastoliť totalitný svetový poriadok.

 

Jedným z použitých zdrojov pre štúdiu bol aj Armádny Magazín

 

Slovensko je členom NATO a krajinou EÚ a Bratislava sa v tomto smere drží spoločnej západnej politiky voči Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin pritom začiatkom decembra uviedol, že Rusko má záujem rozvíjať vzťahy so Slovenskou republikou „na princípoch dobrého susedstva a vzájomnej úcty, berúc do úvahy duchovnú a kultúrnu blízkosť národov oboch krajín a spoločné stránky histórie boja proti nacizmu“. Neskôr slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Bratislava je pripravená na dialóg s Moskvou, ktorý zahŕňa rôzne uhly pohľadu na niektoré medzinárodné otázky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov