foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Mimovládka Globsec: Ozbrojeným silám dôveruje až 72% obyvateľov Slovenskej republiky

Slovensko, 13.september 2020 (AM) – Ozbrojeným silám podľa novej publikácie GLOBSEC-u dôveruje až 72% obyvateľov Slovenskej republiky. Jedná sa o najvyššiu mieru dôveryhodnosti medzi inštitúciami, pričom ich dôvera je trvale na vysokej úrovni.


„Výsledky prieskumu potvrdzujú správnosť cesty, ktorou sme sa vydali v oblasti spolupráce s verejnosťou. Nasadenie vojakov a zamestnancov ozbrojených síl počas pandémie COVID, alebo pomoc pri povodniach ukazuje humánnu stránku vojakov, ako občanov v uniforme, súčasti širšej spoločnosti. Teší ma, že sa nám darí narúšať stereotypné vnímanie vojakov, ako tých ktorí sú skrytí za múrmi kasární,“ uviedol generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OSSR.

 

 

GLOBSEC priznal zlyhanie proamerickej propagandy na Slovensku, Slováci veria viac Rusku ako USA. Proamerická mimovládka Globsec ešte v marci realizovala prieskum verejnej mienky v desiatich krajinách EÚ, výsledky jej prieskumu však presiakli na verejnosť až teraz. Výsledok prieskumu na Slovensku priniesol nelichotivé výsledky a zlé vysvedčenie pre hlavnoprúdové médiá a tretí sektor, ktoré napriek intenzívnej rusofóbnej propagande nedokázali presvedčiť Slovákov o ruskej hrozbe a o tom, že USA sú garantom bezpečnosti.

 

Až 53% Slovákov považuje USA z bezpečnostného hľadiska za toxickú krajinu. Väčšina Slovákov neverí Západu a hodnotám, ktoré ponúka. Naopak, voči Rusku má podobné výhrady iba 26% opýtaných. Globsec tvrdí, že za tieto výsledky sú zodpovední prevažne obyvatelia východného Slovenska a približne 56% obyvateľov Slovenska, ktorí  preferujú „konšpiračné“ teórie pred oficiálnou propagandou.

 

Oficiálna propaganda nedokázala presvedčiť 54% Slovákov o tom, že zmena vlády po vražde Kuciaka a jeho priateľky neboli organizované a financované zo zahraničia. Podobný sentiment prevláda aj v Maďarsku, kde si 49% opýtaných tiež myslí, že za protivládnymi protestmi stojí americký „filantrop“ George Soros. V Českej republike má na protivládne protesty podobný názor 56% opýtaných.

 

Približne 38% Slovákov by uvítalo silného a rozhodného lídra namiesto parlamentnej liberálnej demokracie, ktorej ešte stále verí necelá polovica Slovákov (49%). Horšie, ako politické strany, ktorým neverí 70% Slovákov, dopadla justícia, ktorej neverí až 76% Slovákov. Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska (62%) sú sklamané z politického systému Slovenskej republiky, ktorý neberie do úvahy ich potreby a slúži skôr oligarchom a finančným skupinám.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov