Chryzantéma-S
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko má odpoveď na tanky NATO. Je to Chryzantéma-S

Najnebezpečnejším tankovým smerom je pre Rusko ten západný. Na rast počtu tankov je logické reagovať vyzbrojením novými systémami, ktoré sú schopné tieto tanky zničiť, dokonca nehľadiac na pevný a „chytrý“ pancier. Tieto systémy môžu byť navyše nasadené proti početným cieľom, ako pozemným, tak leteckým. Hlavné je, aby neleteli veľmi rýchlo.


 

Zdroje na ministerstve obrany oznámili, že najmodernejšie samohybné protitankové raketové systémy Chryzantéma-S dostane protitanková jednotka 2. gardovej Tamanskej motostreleckej divízie. Novinka nahradí menej univerzálne raketové systémy Šturm. Tamanská gardová motostrelecká divízia je súčasťou 1. gardovej tankovej armády, ktorá bráni na západe Moskvu a Centrálny priemyselný región, práve tam sústreďujú krajiny NATO svoje tankové sily.

 

 

Historicky sa stalo tak, že táto divízia bola vždy jedným z najbojaschopnejších motostreleckých útvarov ako sovietskej, tak ruskej armády. Ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda začala dostávať aj nové prúdové raketové systémy výbušného ohňa Tornádo-G, modernejší analóg známeho Gradu. Teraz prišiel rad na prezbrojenie aj protitankových jednotiek.

 

Práca s predstihom
Dnes je 9K123 Chryzantéma-S najmodernejší protitankový systém pozemných vojsk RF . Bojový stroj systému je vyrobený na pásovom plávajúcom podvozku bojového stroja pechoty BMP-3, ktorý je jedným z najuniverzálnejších podvozkov pre rôzne pozemné bojové systémy. Vyvíja rýchlosť 70 km za hodinu a dokáže sa pohybovať v členitom teréne v zostave tankových útvarov a tiež samostatne. Pancier chráni stroj počas zrážky s nepriateľskou pechotou, väčšiu techniku ​​dokáže Chryzantéma zasiahnuť z veľkej vzdialenosti.

 

Systém má dolet 6 tisíc metrov, čo prekračuje mierený dolet tankov potenciálneho nepriateľa. Inými slovami dokážu Chryzantémy pri včasnom zistení tankov zničiť ich ako prvé .

 

Raketa tohto systému je umiestnená do transportného a odpaľovacieho kontajnera. Samotné kontajnery, ktoré má dva, sú umiestnené na špeciálnom ramene odpaľovacieho zariadenia , ktoré sú umiestnené hore. Bojovú muníciu systému tvorí 15 rakiet. Po výstrele je prázdny kontajner odhodený bokom, a jeho miesto automaticky obsadí kontajner s ďalšou raketou. Takže bojový stroj má veľkú rýchlosť paľby v situácii masového použitia nepriateľom leteckej alebo pozemnej techniky.

 

Ruské ozbrojené sily vytvorili prvú rotu bojových vozidiel Terminator

 

„Chytré“ riadenie obrany
Chryzantéma dokáže strieľať na akékoľvek ciele objavené jej rádiolokátorom, tanky, bojové vozidlá, opevnenia, vrtuľníky, a dokonca lietadlá. Na ciele s veľkou rýchlosťou nestačí, ale na lietadlo alebo vrtuľník, ktorý letí rýchlosťou menej ako 340 km za hodinu, môže byť Chryzantéma zameraná stopercentne.

 

Bojová časť rakety je značne silnejšia, než majú protitankové rakety z minulých rokov, zaistí priestrelnosť obyčajného panciera s hrúbkou 1 250 mm. Treba mať na zreteli, že moderné tanky majú veľmi vycibrené ochranné prostriedky, ako je kombinovaný pancier z niekoľkých častí, aktívny pancier, ochranné štíty pred predčasnou iniciáciou kumulačných bojových hlavíc protitankových riadených rakiet. Kombinovaný pancier má menšiu hrúbku, ale väčšiu pevnosť ako obyčajná ochrana z polovice 20. storočia.

 

Rakety Chryzantémy sú nielen vybavené protitankovými kumulačnými bojovými hlavicami, ale dokážu niesť aj termobarickú bojovú hlavicu. Je to takzvaná munícia pre veľký výbuch, ktorá je určená na likvidáciu ochranných stavieb a živej sily v krytoch, alebo v otvorenom teréne.
Moderné bojové systémy môžu byť často integrované do informačných systémov na bojisku, nie je výnimkou aj Chryzantéma.

 

Protitankový systém si môže vymeniť údaje a rozdeliť ciele medzi obranné jednotky cez špeciálnu informačnú sieť. Zaistí to „chytré“ riadenie obrany a možnosť rýchleho premiestnenia intenzity raketovej paľby na najnebezpečnejšie smery.

 

Rusko začalo sériovú výrobu protilietadlového komplexu Gibka-S s ultrakrátkym dosahom

 

Ochrana pred Chryzantémou zatiaľ neexistuje?
Bojové kapacity najmodernejšieho systému umožnia zasiahnuť každý moderný, a dokonca snáď aj perspektívny tank potenciálneho nepriateľa. Dnešné obranné prostriedky nedokážu obhájiť pred úderom kumulačné bojové hlavice Chryzantémy tanky Leopard-2, Leclerc, a samozrejme Abrams.

 

Možno, že vo vzdialenej budúcnosti dostanú tanky do výzbroje systémy aktívnej protiraketovej obrany, ktoré dokážu zostreliť podobné rakety v blízkosti cieľa, ale dnes ochrana pred Chryzantémou objektívne neexistuje. Tieto systémy budú neprekonateľnou prekážkou na ceste akejkoľvek pozemnej techniky, zostáva iba dodať armáde tieto prostriedky v dostatočnom počte a na všetkých nebezpečných tankových smeroch.

 

Tento týždeň bola zverejnená správa, že systémy 9М123М Chryzantéma obdržia exportné modifikácie dvojmiestneho prieskumného a útočného vrtuľníka Mi-28NM Nočný lovec. Takže tento vrtuľník bude ešte samostatnejšou bojovou jednotkou, čo je ale samozrejme iný príbeh.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov