Saudskí vojaci z RSLF mechanizovanej pechotnej jednotky sú vybavený rumunskými útočnými puškami Mitraliera model 1965. RSLF tiež používa lokálne vyrábané pušky Heckler & Koch G3 a Steyr AUG. Zdroj: Saudská tlačová agentúra
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko dodalo Saudom zbrane s vedomím, že sa použijú v Jemene. Vojna si vyžiadala takmer 377 000 obetí

Podľa webovej stránky Disclose Francúzsko, ktorému v tom čase predsedal Francois Hollande, dodalo v roku 2016 Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom desiatky tisíc zbraní s vedomím, že by sa mohli použiť vo vojne v Jemene.


 

Na webovej stránke Disclose sa uvádza, že zbrane, ktoré Francúzsko dodalo v roku 2016 Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom, by sa použili vo vojne v Jemene. Podľa toho istého zdroja Francúzsko povolilo dodávku týchto zbraní “s vedomím, že by sa mohli použiť v Jemene, kde sú obe krajiny obvinené z vojnových zločinov”.

 

Internetové investigatívne médiá s odvolaním sa na “dôverné obranné dokumenty” 3. decembra uviedli, že “už v roku 2016 francúzsky štát schválil dodávku takmer 150 000 nábojov” svojim dvom spojencom v Perzskom zálive.

 

V dokumentoch Generálneho sekretariátu pre obranu a národnú bezpečnosť (SGDSN) sa spomínajú vášnivé diskusie, ktoré v tomto období viedli tímy vtedajšieho ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana a jeho kolegu z ministerstva zahraničných vecí Laurenta Fabiusa. Podľa stránky ich vyriešil prezident François Hollande.

 

Britská zbrojovka dodala zbrane Saudskej Arábii na agresiu proti Jemenu v hodnote 20 miliárd dolárov

 

“Francúzski priemyselníci žiadajú o povolenie na vývoz niekoľkých desiatok tisíc kusov nábojov a rakiet pre armády Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kataru. Celková suma zmlúv: 356,6 milióna eur,” píše Disclose. “V tom čase boli tieto tri krajiny súčasťou koalície zasahujúcej v Jemene v rámci operácie Púštna búrka proti povstalcom z kmeňa Hútíov,” dodávajú médiá.

 

Stránka tvrdí, že Paríž musel v tom čase povoliť dodávku 41 500 nábojov saudskoarabským silám od spoločnosti Junghas, dcérskej spoločnosti Thales, ako aj 3 000 protitankových granátov, 10 000 dymových granátov, 50 000 výbušných granátov a 50 000 delostreleckých rozbušiek vyrobených spoločnosťou Nexter pre Emiráty a 346 protitankových rakiet od spoločnosti MBDA pre Katar.

 

Quai d’Orsay sa domnieva, že táto munícia je “priamo použiteľná v jemenskom operačnom priestore, najmä zbraňovými systémami francúzskeho pôvodu”, uvádza sa v správe Disclose. Podľa toho istého zdroja sa tiež domnieva, že “hrozí riziko nedodržania našich medzinárodných záväzkov”.

 

Stane sa predsa len Irán lídrom na blízkom východe? Saudovia ustupujú a postupne vymieňajú USA za Čínu

 

Vojna v Jemene si podľa OSN vyžiadala takmer 377 000 obetí

Ministerstvo obrany však odmietlo spochybniť tieto zmluvy s odôvodnením, že tieto krajiny predstavujú “takmer tretinu” objemu francúzskeho vývozu zbraní. Podľa investigatívnej webovej stránky je “dodávka bômb taká citlivá, že o nej nakoniec rozhodne hlava štátu François Hollande”. Bývalý prezident zatiaľ na žiadosti agentúry AFP v tejto veci nereagoval. Podľa OSN si vojna do konca roka 2021 vyžiada 377 000 priamych a nepriamych obetí. Milióny civilistov boli vysídlené.
Adam Riečanský

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov