Anatolij Andrejev
Aktuality, História,

Vo veku 98 rokov zomrel v Česku ruský veterán 2. svetovej vojny

V Prahe zomrel vo veku 98 rokov najstarší predstaviteľ Rusov v Česku – veterán Veľkej vlasteneckej vojny Anatolij Andrejev. Oznámil to 17. novembra tlačový tajomník Veľvyslanectva RF v Českej republike Nikolaj Brjakin.


 

Keď začala vojna, oslavoval Anatolij Andrejev so svojimi spolužiakmi vo svojom byte v Leningrade ukončenie školy. V 18 rokoch sa dostal na front po urýchlenom absolvovaní vojenského učilišťa leteckých mechanikov.

„Bol som v takej službe, kde žiadne hrdinské činy neboli. Obsluhovali sme vojenské lietadlá a ten hrdinský čin spočíval snáď v tom, že podmienky vojenskej služby boli veľmi ťažké – blokáda, hlad, hrozná zima, práca v mraze (v noci sme stavali prístrešok, zariaďovali svetlo a pracovali sme), kov sa za mrazu lepil na ruky, a v lete nás trápili komáre,“ spomínal veterán v rozhovore s novinárom Pražského Telegrafu.

 

V posledných rokoch svojho života sa venoval Andrejev práci s mládežou, ktorej približoval pravdu o udalostiach spojených s druhou svetovou vojnou.

 

“Veľvyslanectvo zvlášť vytyčuje značný prínos veterána k zachovaniu pamiatky o hrdinskom čine červenoarmejcov v boji s nacizmom,” zdôraznil hovorca ruskej diplomatickej misie.

 

Anatolij Andrejev oslávil Víťazstvo v Poľsku a potom bol prevelený do Československa. Po desiatich rokoch vojenskej služby pracoval 8 rokov v Leningradskom námornom učilišti a prednášal 20 rokov na Leningradskej vysokej škole technologickej. V roku 1998 sa presťahoval do Prahy.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov