Hrobka v katedrále Eduarda z Woodstocku (Čierny princ) v Canterbury
Aktuality, História,

Vedci rozlúštili tajomstvo hrobky jedného z najväčších rytierov stredoveku

Vedci odhalili tajomstvo 600 rokov starej hrobky v katedrále Eduarda z Woodstocku (Čierny princ) v Canterbury, staršieho syna anglického kráľa Eduarda III. a jedného z najslávnejších rytierov stredoveku. Informuje o tom The Art Newspaper.


 

 

Čierny princ žil medzi rokmi 1330 a 1376. Stál na čele armády v kľúčových bojoch Storočnej vojny a bol považovaný za jedného z najlepších bojovníkov svojej doby. Následník anglického trónu ale bohužiaľ nepadol na bojisku. Príčinou smrti Eduarda z Woodstocku bola infekčná choroba.

 

 

Deň pred smrťou, vo veku 45 rokov, nadiktoval podrobné inštrukcie o tom, ako má vyzerať jeho hrobka. Čierny princ si prial byť oblečený v plnej zbroji, ako by bol pripravený na ďalšie vojnové ťaženie.

 

Avšak iba po šiestich storočiach dokázal výskumný tím na čele Jessiсou Barkerovou, profesorkou z Courtauldovho inštitútu umenia, prvýkrát nahliadnuť do hrobky. Urobili to s pomocou endoskopu. Expertov prekvapilo, ako presne bolo vyrobené brnenie Čierneho princa.
„Je to rovnaké brnenie, ktoré zdobí hrobku. Je reprodukované s maximálnou presnosťou, až do najmenších detailov ako napríklad nity,“ okomentovala nález Barkerová.

 

 

Vedci tiež zistili, že hrobka a bronzová socha, ktoré ju zdobia, boli vyrobené desať rokov po smrti Čierneho princa, nie skoro po jeho úmrtí, ako si predtým mysleli. Viac ako to, hrobka Čierneho princa sa veľmi podobá hrobke jeho otca, Eduarda III., ktorá sa nachádza vo Westminsterskom opátstve (kráľ zomrel v roku 1377, rok po synovej smrti). Budovaniu memoriálov sa venoval syn Eduarda z Woodstocku, kráľ Richard II. Práve ten objednal súčasne hrobku otca a deda presne podľa inštrukcií Čierneho princa. Experti k tomuto záveru dospeli po preskúmaní jediného zachovaného dokumentu o výstavbe hrobky, datovaného rokom 1386. Z neho vyplýva, že materiály pre hrobku a sochu boli vyrobené takmer desať rokov po smrti oboch dotyčných.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov