Ivan Kulbertinov
Aktuality, História,

Ležal som tam dva dni, pozoroval Nemcov, jedným výstrelom som ich dal desať: lovec z tajgy Ivan Kulbertinov

Ivan Kulbertinov sa narodil v roku 1917 v rodine evenkského – lovca. Nemal šancu študovať. Rodina sa celý rok túlala po tajge a lovila. Tieto zručnosti sa mu hodili počas vojnových rokov.


 

V júli 1942 odišiel Ivan na front. Bojoval pri Moskve, oslobodil Orel, Kursk, Kyjev, Vinnicu, bojoval na severozápadnom, strednom, prvom ukrajinskom fronte.

 

 

Ivan Kulbertinov otvoril svoj bojový účet ako ostreľovač 27. februára 1943. V bitke pri Starej Rusi zrazil dobre mierenou strelou prvého nepriateľského vojaka. Ostreľovačovi trvá dobre mierený výstrel len zlomok sekundy, ale na to musel sedieť hodiny, niekedy celé dni v nejakom prístrešku, niekedy nemohol piť a jesť. Tu je úryvok zo spomienok samotného Culbertinova:

„Už druhý deň ležím v zálohe, každá žila, každý nerv je napätý – sledujem kôlňu, kde sa nachádzajú Nemci. Vidím – prišiel vozík s muníciou. No, myslím, že zariadim pre vás, Fricovia, “severné svetlá”!

 

 

Nemci začali vykladať muníciu. Počkal som, kým z vagóna odstránia všetky škatule, nabil ostreľovačku zápalným nábojom a poslal „sladký darček“. Všetko letelo hore nohami, stúpal obrovský stĺp ohňa, dymu, prachu. Pri tomto výbuchu zomrelo viac ako tucet fašistov.”

 

Zo spomienok N.I. Ďatlova, veliteľa jednotky, v ktorej slúžil Ivan Kulbertinov: „Jeden nemecký ostreľovač nás trápil. Jeho dobre mierené guľky zobrali niekoľko životov našich vojakov. Otočil som sa na Ivana: “Musíme zničiť nepriateľského ostreľovača, poď, začni!” Požiadal ho, aby mu pomohol v noci vykopať priekopu asi 20 metrov pred hlavnou čiarou a ľahol si do nej. Na úsvite začal nemecký ostreľovač ostreľovať naše pozície, ale kde sa ukryl, bolo ťažké určiť. Kulbertinov sa rozhodol počkať na východ slnka. Ako skúsený poľovník poznal vlastnosť rosy: pri východe slnka z výstrelu vždy zostane oblak dymu. A tak sa aj stalo. Na hustej korune stromu sa po ďalšom výstrele ostreľovača vytvoril dymový prstenec, ktorý sa stal osudným pre nemeckého ostreľovača … “.

 

Sláva Kulbertina ako ostreľovacieho esa rástla na fronte každým dňom. Pre Nemcov bol veľmi impozantný. Neustále ho prenasledovali najlepší nemeckí strelci, no zakaždým v napínavom súboji na jedného víťaza vyšiel Kulbertinov. Jeden nemecký dôstojník zabitý neďaleko Černigova mal list, ktorý neposlali domov. Stálo v ňom: „Máme veľké straty od ruského ostreľovača. Prenasleduje nás na každom kroku, nedovolí nám zdvihnúť hlavu. Sedíme bez jedla a vody, neexistuje spôsob, ako sa dostať von zo zákopu.” Týmto ostreľovačom bol Ivan Kulbertinov.

 

 

Počas bojov na frontoch Veľkej vlasteneckej vojny I.N. Kulbertinov zabil 487 fašistických vojakov a dôstojníkov. Za odvahu a hrdinstvo mu bol udelený Rád Červenej zástavy, Slávy 3. stupňa, Vlasteneckej vojny 1. a 2. stupňa, Červená hviezda, medaily a bol navrhnutý na titul Hrdina Sovietskeho zväzu. Ale z viacerých dôvodov mu bol tento titul udelený posmrtne až o mnoho rokov neskôr. Zomrel v roku 1993 vo veku 76 rokov a bol pochovaný v dedine Tjaňa v Jakutsku.

 

 

Koncern “Kalašnikov” na počesť 100. výročia Ivana Kulbertinova vydal limitovanú sériu vylepšených karabín “Tiger”. Na zbrani je pamätná rytina „K 100. výročiu veľkého ostreľovača I.N. Kulbertinova“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov