Ilustračné foto: Ruská flotila v Kaliningradskej oblasti
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko zvyšuje počet lodí vo svetovom oceáne

Vrchný veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov zablahoželal svojim podriadeným ku Dňu veliteľov lodí a uviedol, že vo vodách oceánov a morí sa teraz nachádza okolo 100 ruských lodí. Napríklad ku 9. máju tohto roku sa uvádzalo, že vo svetovom oceáne plní rôzne úlohy 60 ruských lodí.


 

“Zodpovedajúci gratulačný telegram vrchného veliteľa námorníctva, admirála Nikolaja Jevmenova bol odoslaný na adresu velenia Severnej, ​​Tichooceánskej, Čiernomorskej a Baltickej flotily a Kaspickej flotily a tiež na adresu veliteľov asi 100 lodí, ktoré v súčasnej dobe plnia úlohy v moriach a oceánoch,” uvádza sa v správe Ministerstva obrany RF.

 

V telegrame Jevmenov poznamenal, že povinnosti veliteľa sú široké a rôzne, požiadavky voči nemu sa odrážajú v autorite veliteľa .
“Osobný profesionalizmus, tvrdosť, kľud, výdrž a úcta k podriadeným a starosť o nich je jasnou podmienkou posilnenia autority veliteľa. Hlavnou pre veliteľa je láska k svojej veliteľskej činnosti, odovzdanie sa svojej lodi, “uvádzajú slová Jevmenova. V Rusku sa Deň veliteľa lode, ponorky a lietadlá oslavuje 8. októbra.

 

 

 

Ruské námorníctvo úspešne vykonalo test rakety Zirkon z ponorky

Ruské námorníctvo prvýkrát otestovalo hypersonickú raketu námorného raketového systému „Zirkon“ z ponorky. Ministerstvo obrany RF oznámilo, že štart bol úspešný. Štart bol vykonaný z jadrovej raketovej ponorky K-560 „Severodvinsk“ projektu 885 proti morskému cieľu v Barentsovom mori v rámci letových projektových skúšok.

 

„Ruské námorníctvo prvýkrát testovalo hypersonickú raketu „Zirkon“ z jadrovej ponorky Severodvinsk. Streľba bola vykonaná na imaginárny morský cieľ v oblasti Barentsovho mora. Podľa objektívnych kontrolných údajov let rakety zodpovedal nastaveným parametrom a bol zasiahnutý cieľ,” oznámilo ministerstvo obrany. Zdôraznili, že „testovacie odpálenie rakety Zircon z jadrovej ponorky bolo uznané za úspešné“.

 

Jadrová ponorka so Zirkonom môže zničiť budovu Pentagonu

“Ponorka s raketou Zirkon na palube môže zasiahnuť akýkoľvek cieľ zo vzdialenosti 1 000 km bez rizika, že si vás všimnú,” uviedol pre denník VZGLYAD, kapitán 1. triedy Igor Kurdin.

„Dosah Zirkonu je od 500 do 1 000 kilometrov. Z takej diaľky nikto našu ponorku neuvidí, pokiaľ ju už dlho a cielene nesleduje, “povedal predseda Klubu ponoriek Petrohradu, kapitán 1. hodnosti Igor Kurdin. Pripomenul, že úlohou amerických protiponorkových síl je odhaliť nepriateľskú jadrovú ponorku skôr, ako odpáli rakety. “Nadzvuková rýchlosť naznačuje, že keď je Zirkon vypustený, je takmer nemožné ho zničiť,” dodal. V tejto súvislosti expert poukázal na to, že ruské jadrové ponorky môžu Zirkonom zničiť akékoľvek veľké administratívne a politické centrum v USA, či už ide o vojenskú základňu, alebo centrálnu budovu Pentagonu.

 

 

V júli ruská hlavná fregata Admirál Gorškov úspešne odpálila v Bielom mori nadzvukovú raketu Zirkon na pozemný cieľ. Rýchlosť letu bola sedem Machov, vzdialenosť vyše 350 km. Oznámilo to včera Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

„Podľa objektívnych kontrolných údajov raketa Zirkon úspešne zasiahla cieľ priamym zásahom na vzdialenosť viac ako 350 km. Počas testov sa potvrdili taktické a technické vlastnosti rakety, rýchlosť letu bola asi 7 Machov,“ uviedlo ministerstvo.

 

Fregata projektu 22350 Admirál Gorškov odpálila raketu vo vodách Bieleho mora, pričom pozemný cieľ sa nachádzal na pobreží Barentsovho mora. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že komplexom Zirkon budú vybavené tak ponorky ako aj lode ruského námorníctva. Letové konštrukčné skúšky nadzvukovej rakety Zirkon z povrchového nosiča — fregaty Admirál Gorškov týmto testom boli úspešne ukončené. Program raketových skúšok v roku 2020 bol úspešne a úplne dokončený, boli uskutočnené tri štarty z fregaty Admirál Gorškov, dva — proti morským cieľom, jeden — proti pozemnému cieľu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov