Granátomet AGS-17 je na frontoch v Idlibe veľmi obľúbený
Aktuality, Bezpečnosť,

Turci s podporou delostrelectva tlačia na Kurdov v Sýrii. Tí rokujú s Rusmi o autonómii

Zo Sýrie prichádzajú správy, že turecké jednotky, nachádzajúce sa prakticky na celom severe a severozápade republiky, zasahujú kurdské formácie. Najaktívnejšie nepriateľské akcie prebiehajú na dvoch úsekoch diaľnice M4 na severe krajiny. Správy hovoria, že turecké delostrelectvo zasahuje na pozície Kurdov v oblasti miest Ain Issa a Tel Tamr v provincii Rakka.


 

K ostreľovaniu kurdských pozícií sa pridali pro-tureckí militanti. S podporou tureckého delostrelectva sa pokúsili postúpiť v oblasti osady Tawila (Tawilat) západne od Tel Tamry. Hlavnou úlohou tureckých vojsk a pro -tureckých ozbrojených formácií v tejto oblasti je rozšíriť ich kontrolnú zónu – s možnosťou obsadiť dôležitý úsek kľúčovej diaľnice M4, ktorá spája severovýchodnú Sýriu s jej západnou časťou – s prístavmi pri Stredozemnom mori. Ďalšie turecké oddiely vstúpili týmto smerom do Sýrie cez hraničný bod v regióne Serekanie.

 

Kurdské ozbrojené formácie dokázali zastaviť postup pro-tureckých skupín v oblasti Tel Tamra. Turecké sily však údajne pokračujú v ostreľovaní. Kurdské ozbrojené skupiny v Sýrii podporuje Washington. USA predovšetkým interagujú s takzvanou správou sýrskeho Kurdistanu (kurdské formácie) s cieľom vykonávať nezákonnú ťažbu ropy. Samotné Turecko zároveň nie je proti získaniu kontroly nad tokmi ropy, aby militanti, ktorých podporuje, získali zdroj dodatočných financií. Okrem toho sa zaujímajú o kontrolu dopravných tokov na severe SAR.

 

 

Rusko rokuje s Kurdmi v Sýrii
Sýrski Kurdi môžu napriek tureckému odporu dostať od sýrskej armády autonómiu a ochranu. Turecko, ktoré aktívne podporuje džihádistov v Idlibe, čelí novým problémom. Podľa správ tureckých médií niekoľko dní pred dôležitým stretnutím prezidentov Iránu, Ruska a Turecka začala ruská strana rokovania so sýrskymi Kurdmi, ktorí môžu mať nárok na autonómiu a ochranu pred sýrskou armádou vrátane Turecka výmenou za spoluprácu s Damaskom. V Turecku ruské akcie vnímajú ako protiopatrenia, ktoré majú tureckú armádu vytlačiť z arabskej republiky.

 

 

Turecká strana považuje sýrskych Kurdov a ich ozbrojené formácie za teroristickú hrozbu, preto aktivity Ruska začali desiť Ankaru, keďže v takomto prípade budú musieť turecké vojská opustiť územie Sýrie a rating Tureckého vodcu sa zrúti na pozadí nesplnených predchádzajúcich sľubov o boji proti Kurdom.

 

„Ruský prezident Putin nedávno prijal Bašára Asada a povedal, že 90 % Sýrie je pod Asadovou kontrolou. Podľa Putinových prepočtov zvyšných 10 % predstavuje provincia Idlib. To znamená, že územie východne od Eufratu, ktoré obsadila PKK (Kurdská strana pracujúcich), Putin nepovažuje za územie Sýrie. Ak Putin neurobil matematickú chybu, potom je to správa o autonómii teroristickej organizácie na východe Eufratu. Dva dni nato prijal v Moskve námestník ministra zahraničných vecí Ruska vodkyňu teroristickej organizácie PYD (strana sýrskych Kurdov „Demokratický zväz“), notoricky známu teroristku PKK Îlham Ahmedovú, ktorá nejaký čas slúžila v Kandile,“ píše turecký denník „Haber 7“.

 

Rusko má navyše v úmysle zrušiť dohodu s Tureckom o deeskalácii situácie v Idlibe, pretože turecké orgány si zatiaľ nesplnili svoje povinnosti previesť územie nachádzajúce sa južne od diaľnice M-4 pod kontrolou sýrskej a ruskej armády. Navyše deň predtým, ako sa ukázalo, Damask začal rokovať s tureckou opozíciou, čo by dohromady bolo pre Ankaru veľmi vážnou ranou.

 

Video – Pri výbuchu granátu pri dnešnom incidente v sýrskom Tartuse zahynuli traja ľudia:

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov