Výskumné plavidlo Jantar
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská špionážna loď znepokojuje Britov pri pobreží Írska

Britániu znepokojuje výskyt ruského oceánografického výskumného plavidla Jantar pri pobreží ostrova, ktoré na Západe nazývajú „lovcom podvodnej komunikácie“. Píše o tom vydanie britského denníka obrany.


 

 

Britský spravodajský expert H.I.Sutton upozornil na vzhľad Jantarú pri írskom pobreží. Podľa jeho názoru ruská loď dokáže presne to, z čoho je obvinená, t.j. hon na podvodnú komunikáciu. Zdôrazňuje sa, že podvodné vozidlá na palube Jantaru sú schopné „poškodiť“ káble v hĺbke 6 000 metrov.

 

Výskumné plavidlo Jantar

 

Na Západe si sú istí, že loď je údajne špeciálne vybavená na vykonávanie úloh odstraňovania informácií z podvodných komunikácií a ich poškodzovania aj vo veľmi veľkých hĺbkach. Správy o zmiznutí Jantaru z obrazoviek radarov, ktoré sa pravidelne objavujú v západnej tlači, prilievajú olej do ohňa.

 

 

Neexistujú žiadne dôkazy o „nezákonných“ aktivitách ruského plavidla, ale samotná skutočnosť, že sa objavil v Lamanšskom priechode, Britov napína. Írske ministerstvo obrany zároveň pokojne reagovalo na výskyt Jantaru pri západnom pobreží s tým, že loď prešla okolo, nie sú na ňu žiadne sťažnosti.

 

Článok: Morské dno, nové bojisko

 

Oceánografické výskumné plavidlo s neobmedzenou oblasťou pokrytia Jantar je vedúcim plavidlom projektu 22010, ktorý vyvinula Ústredná kancelária námorného dizajnu Almaz. Výtlak plavidla je 5,2 tisíc ton, dĺžka – 108,1 m, šírka – 17,2 m. Kontrakt na jeho výstavbu v záujme Hlavného riaditeľstva pre hlbokomorský výskum (GUGI) bol podpísaný s ministerstvom obrany Ruska Federácia vo februári 2009. Plavidlo bolo položené 8. júla 2010 v lodenici Jantar, a pomenované podľa výrobcu. Hlavným účelom plavidla projektu 22010 je preskúmať svetové oceány vrátane dna vo veľkých hĺbkach. Môže byť použitý aj na záchranné účely, zariadenie na ňom nainštalované umožňuje hľadať potopené objekty na dne mora a oceánu.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov