Bašár Asad a Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi likvidujú militantov pri tureckých základniach. Putin vysvetlil Asadovi hlavný problém Sýrie

Okolie tureckých vojenských základní v Sýrii bolo zasiahnuté niekoľkými útokmi ruských vzdušných síl. Džihádisti podporovaní Tureckom, ktorí sa evakuovali z južnej časti provincie Idlib v očakávaní útoku z Ruska a Sýrie, sa pokúsili skryť za turecké vojenské základne a pozorovacie stanovištia a rozmiestnili svoje sily v ich blízkosti. Napriek tomu takéto akcie militantov nezastavili ruskú stranu a len pred pár hodinami bolo niekoľko tureckých vojenských základní vystavených silným útokom, v dôsledku čoho boli zlikvidovaní tak džihádisti ako aj ich vybavenie.


 

Sýrske zdroje uvádzajú, že turecká armáda odmietla džihádistické sily do svojich objektov pustiť, pretože by to mohlo viesť k „nežiaducim následkom“, militantom však povolili usadiť sa v ich blízkosti, čo ruské vojenské letectvo nezastavilo. Po útokoch Ankara prinútila džihádistov opustiť oblasti v blízkosti tureckých vojenských základní, keďže sa obáva neočakávaných incidentov.

 

Asad v Kremli

Sýrsky prezident pricestoval do Moskvy na neohlásenú návštevu. Bašára Asada prijal v Kremli Vladimir Putin. Kremeľská tlačová služba uvádza, že stretnutie oboch prezidentov sa uskutočnilo deň predtým. Asad poďakoval ruskému Vladimirovi Putinovi za začatie dialógu a zablahoželal sýrskemu prezidentovi k jeho posledným narodeninám.

 

Podľa ruského prezidenta Bašár Asad robí veľa pre obnovu normálneho života v Sýrii vrátane nadviazania dialógu s oponentmi. Hlava ruského štátu zdôraznila, že očakáva pokračovanie takých procesov v Sýrii, ktoré krajine v konečnom dôsledku umožnia nielen „postaviť sa na nohy“, ale aj začať vývoj, aby sa pohla dopredu. Putin poznamenal, že spoločným úsilím bola k dnešnému dňu oslobodená hlavná časť sýrskeho územia a teroristom boli spôsobené značné škody. Podľa prezidenta Ruskej federácie sýrska vláda kontroluje 90% územia.

 

Nedávno sa provincia Daraa, ktorá bola donedávna považovaná za južnú baštu odporcov Bašára Asada, dostala takmer úplne pod kontrolu sýrskych vojsk. Odporcovia oficiálneho Damasku zároveň neveria, že Asad kontroluje 90 percent sýrskej krajiny. Vladimir Putin v rozhovore s Bašárom Asadom pomenoval aj hlavný problém dnešnej Sýrie. Podľa jeho názoru ide o prítomnosť zahraničných vojsk bez mandátu OSN a bez pozvania legitímnych orgánov samotnej Sýrie.

“Je to jasný rozpor s medzinárodným právom. To bráni úsiliu o konsolidáciu a obnovu krajiny.” Uviedol Putin.

 

Pripomeňme, že v OAO je dnes prítomný vojenský kontingent z rôznych krajín vrátane Turecka a USA. Pokiaľ ide o armádu týchto krajín, Bezpečnostná rada OSN nevydala mandát na ich prítomnosť v Sýrii, rovnako ako oficiálny Damask nevydal žiadne povolenie.

 

Asad ešte raz poďakoval ruskému prezidentovi, ruským ozbrojeným silám a ruskému ľudu za pomoc a podporu poskytovanú Sýrii v boji proti terorizmu a pri obnove pokojného života. Asad zdôraznil, že dnes existujú štáty, ktorých záujmy nie sú úplným a konečným víťazstvom nad terorizmom v Sýrii. Počas zasadnutia prezidenti diskutovali o otázkach bezpečnostnej, humanitárnej a hospodárskej spolupráce. Jednou z tém na diskusiu je dodávka ruskej vakcíny proti COVID-19 do ATS.

 

 

Rusi likvidujú pozície teroristov termobarickými bombami

V minulom týždni ruské vojenské lietadlá pokračovali v útokoch na pozície pro-tureckých teroristov v sýrskej provincii Idlib. Rovnako ako niekoľko dní predtým bola na likvidáciu veľkých skupín militantov použitá termobarická munícia, vďaka ktorej bola pomerne veľká skupina džihádistov zlikvidovaná jediným úderom. Na základe informácií, ktoré poskytla „Sentry Syria“, ruské vojenské lietadlá denne vykonajú niekoľko náletov na teroristické skupiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov