Vladimír Ijlič Lenin a Josip Visarionovič Stalin
Aktuality, História,

Stalin vyhral vojnu nielen ľuďmi, ale aj ekonomikou

Valentín Jurievič Katasonov napísal dielo „Stalinova ekonomika“, v ktorom sa nachádzajú údaje, ako sa pozviechavali jednotlivé hospodárstva z hrôz ničivej 2. svetovej vojny.


 

Rast hospodárstva ZSSR pri Stalinovi v percentách

 

Jednoznačne z toho vyplýva, že Stalin vytvoril efektívny hospodársky model a preto sa ZSSR stal neodškriepiteľne mohutnou hospodárskou veľmocou. Druhá svetová vojna sa tak zmenila nielen na bitku Stalina proti Hitlerovi, ale aj na bitku sovietskeho hospodárstva proti hospodárstvu Hitlerom zjednotenej Európy. Ďalším dôkazom efektivity Stalinovho modelu je, že ZSSR pri ňom bohatol 10-krát rýchlejšie ako západné štáty.

 

Ako Stalin riadil hospodárstvo oproti dnešku? Predstavme si, že dnes produkujeme tovary a služby, ktoré označíme za 100 % HDP. Počas nasledujúceho roka však zavedieme do výroby nové technológie, zvýšime produktivitu práce a o rok už máme nie 100, ale 110-percentnú hodnotu HDP.

 

Čo však s týmto prírastkom robil Stalin a čo sa s ním deje dnes? Dnes sa na trhu objaví o 10 % viac peňazí. Lenže Stalin postupoval inak a o 10 % znížil ceny. (Asi sa u nás nenájde nikto, kto by chcel falšovať dejiny a tvrdiť, že pri Stalinovi sa ceny neznižovali každoročne.)

 

Výsledkom tohto znižovania cien bolo, že chudobní sa stali bohatšími a bohatí neschudobneli. Alebo, povedané dnešnými kategóriami, dnes sa cenové nožnice roztvárajú a Stalinove sa zatvárali.

 

A ak by sme sa riadili článkom II/5 Vianočnej dohody z roku 1943, tak naše cenové nožnice by sa tiež zatvárali. Lebo tento článok zaväzuje, že po vojne: „Myšlienku demokracie je treba preniesť a prehĺbiť i na pole hospodárske a sociálne tak, aby rozdelenie národného dôchodku medzi všetko obyvateľstvo bolo čo najrovnomernejšie a aby život každého občana bol ľudský a dôstojný.“

 

O Stalinovi

Valentin Katasonov vo svojej knihe poznamenáva, že paralelne s industrializáciou sa Stalin snažil vytvoriť ekonomickú teóriu.
Stalin mal túžbu pripraviť učebnicu o politickej ekonomike od tridsiatych rokov minulého storočia, počas obdobia industrializácie a budovania základov socializmu, za ktoré zvolal vedúcich ekonómov ZSSR. Stalo sa to vtedy, keď si uvedomil, že je takmer nemožné realizovať myšlienky marxizmu v krajine so špeciálnou kultúrou, ako je napríklad ZSSR. Preto Stalin upozorňuje na politickú ekonomiku, ktorá bola v tom čase populárna v Anglicku.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov