Koncept HSVTOL
Aktuality, Letectvo,

Bell predstavil nový koncept vysokorýchlostného vertikálneho vzletu a pristátia pre vojenské použitie

Spoločnosť Bell Textron Inc., dcérska firma Textron Inc. (NYSE: TXT), predstavila konštrukčné riešenia lietadlových systémov pre vojenské aplikácie, ktoré budú využívať jej technológiu vysokorýchlostného kolmého vzletu a pristátia (HSVTOL). Bell tak pokračuje v inovácii novej generácie strojov s kolmým vzletom. Technológia HSVTOL spája schopnosť vrtuľníkov vznášať sa s rýchlosťou a doletom stíhacieho letúnu.


 

„Technológia HSVTOL spoločnosti Bell predstavuje zásadné vylepšenie pre rotorové lietadlá,“ uviedol Jason Hurst, viceprezident Bellu pre inovácie. „Investície do týchto technológií výrazne znížili prevádzkové riziká a pomohli nám pri rýchlom vývoji HSVTOL prostredníctvom digitálneho inžinierstva. Využili sme na to naše rozsiahle skúsenosti aj úzku spoluprácu s ministerstvom obrany a výskumnými laboratóriami.“

 

Koncept HSVTOL spoločnosti Bell zahŕňa nasledujúce prvky:
• schopnosť visieť pri nízkom vzdušnom prúde, ktorý generuje hlavný rotor vrtuľníka
• cestovná rýchlosť 740 km/h, ktorá je veľmi podobná rýchlosti prúdového lietadla
• skutočná nezávislosť na vzletovej a pristávacej dráhe a veľmi dobrá vytrvalosť, keď letún visí
• možnosť variabilnej úpravy pre široký rad misií od bezpilotného vyslobodzovania osôb po taktickú mobilitu
• celková hmotnosť stroja pohybujúca sa od 4 000 libier (cca 1 800 kg) až po 100 000 libier (cez 45 ton)

 

Funkcia HSVTOL, ktorú Bell ponúka, je kľúčová pre potreby budúcich misií. Vďaka nej budú stroje nezávislejšie na vzletovej a pristávacej dráhe, budú mať zvýšenú schopnosť prežiť, disponovať vyššou flexibilitou pri najrôznejších misiách a zároveň vyššou výkonnosťou v porovnaní so staršími platformami.

 

V súvislosti s rozvojom technických a technologických možností konvertoplánov, s pokrokom v digitálnom riadení letu a novými technológiami pohonu je Bell pripravený rozvíjať HSVTOL v rámci moderných vojenských misií.

 

Viac než 85 rokov sa spoločnosť Bell venuje výskumu technológií vysokorýchlostného kolmého vzletu pre letúny a stala sa tak priekopníkom inovatívnych konfigurácii VTOL, ako sú X-14, X-22, XV-3 a XV-15 pre NASA, americkú armádu aj americké letectvo. Poznatky, ktoré Bell získal počas vývoja strojov XV-3 a XV-15, významne pomohli a podporili vývoj konvertoplánu Bell-Boeing V-22 Osprey. Ten sa stal mimoriadne oceňovanou platformou, ktorá zmenila spôsob, akým americká armáda vykonáva obojživelné útoky, infiltráciu a exfiltráciu na veľké vzdialenosti alebo zásobovanie, a to vďaka kombinácii vysokej cestovnej rýchlosti a dlhého doletu. Oba parametre dosahujú dvakrát vyššie hodnoty než v prípade klasických vrtuľníkov, ktoré stroj V-22 nahradil.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov